Przegląd Gastronomiczny

Numer 4/2018

  

4 2018

 

W numerze m.in.:

Restauracje

Radość gotowania

Rumunia dla wielu polskich turystów, to wciąż „terra incognita”, a jej stolica - Bukareszt, to miasto, które według jednej z tutejszych obiegowych opinii, „albo się kocha albo nienawidzi”. Tu łączy się industrialność Zachodu z mistyką Wschodu. Tutaj też, jak mawia jedno z lokalnych przysłów, „Mamałyga nie wybucha”, przez co jest bezpiecznie. Gdy zatem losy życia zagnają nas „do Buku”, warto poznać nasz polski akcent, w wydaniu… południowoamerykańskim. Na ulicy Eminescu, ukryta wśród starych kamienic, działa restauracja „Blue Margarita”. Prowadzi ją nasz rodak i przesympatyczny człowiek - Dominik Suruło.

Witt Wilczyński

str. 6

Projektowanie

Projekt od kuchni

Etapy projektowania technologicznego

Wiesława Grzesińska

str. 8

Nauka

Soczyste menu

Piramida żywieniowa wskazuje, że warzywa i owoce w różnych postaciach powinny stanowić podstawę racjonalnej diety. Należy je spożywać kilka razy dziennie [2]. Oprócz świeżych owoców i warzyw w diecie trzeba uwzględniać przetwory owocowo-warzywne, w tym soki [2, 4, 13].

Dorota Czerwińska

str. 10

Nauka

Pożegnanie z solniczką

W związku ze znaczną zapadalnością na choroby dietozależne, na całym świecie promuje się zdrowy tryb życia oraz prozdrowotne nawyki żywieniowe. Do składników, które należy mieć pod tym względem na uwadze należy sód, którego najpopularniejszym źródłem jest sól kuchenna, a który jest zwykle spożywany w nadmiarze.

Ewa Czarniecka-Skubina, Ewa Ołubiec-Opatowska

str. 14

Korespondencja z Portugalii

Stolica winem stoi

Rozpościerająca się wzdłuż delty Tagu aglomeracja lizbońska staje się ważnym regionem na winiarskiej mapie Portugalii. Producenci trunków ze stolicy i okolic zaczynają rywalizować z obfitującymi w znane marki Alentejo oraz regionem Douro, w północnej części kraju.

Marcin Zatyka

str. 18

Cocktail bar

Wina markiza de Murrieta

Większość klientów gastronomii wybiera wina tanie, ale oprócz nich są przecież tacy, którzy stawiają na jakość niezależnie od ceny. Właśnie z myślą o nich znana firma importerska Wine4You umieściła w swej ofercie wina Marques de Murrieta. Ostatnio miałem okazję ich spróbować - i było to bardzo przyjemne przeżycie.

winny maniak

str. 29

Prawo

Bezbłędne etykiety

Prawo żywnościowe ma przeciwdziałać nieuczciwym lub podstępnym praktykom fałszowania żywności oraz wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzić konsumenta w błąd. Celem tego prawa oraz organu stojącego na straży jego przestrzegania jest ochrona konsumentów. Wartością chronioną jest tutaj interes konsumenta, a w szczególności jego prawo do dokonywania świadomego wyboru.

Aleksandra Partyka

str. 30

 

 

rednaczelnaDrodzy Czytelnicy,
Nadszedł kwiecień, miesiąc pełen wyzwań. W gastronomii ruszyły przygotowania do sezonu letniego – rozstawianie ogródków, zmiany w menu, a także w samym wystroju restauracji. Nie sposób ukryć, że jest to czas wiosennych porządków oraz zapominania o długich zimowych wieczorach. Dostosowując menu do aury panującej za oknem warto zwrócić uwagę na jeden dział, który ma bardzo duży wpływ na odbiór naszej restauracji przez Gości. Drobiazg o którym nie każdy pamięta lub też nie przywiązuje do niego szczególnej wagi. Dział napoi gorących serwowanych w restauracji, a w szczególności herbat. Od pewnego już czasu obserwujemy na rynku wzmożone zainteresowanie tym produktem. Serdecznie zapraszam więc do zapoznania się z artykułem Klaudii Kałwy, pt. „W wielu kolorach”. Autorka bardzo zgrabnie opisuje różne rodzaje herbat, a także ich właściwości. Warto pomyśleć i rozbudować w menu ten punkt, zwłaszcza że dobrze dobrana herbata podkreśli smak naszych potraw i zostawi w pamięci wychodzących z restauracji Gości jeszcze przyjemniejsze doznania.

W tym roku kwiecień minie nam również pod znakiem ciekawych imprez branżowych. Serdecznie zapraszam szczególnie na dwie: WorldFood Warsaw V MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW EXPO XXI Warszawa, które odbędą się od 10 do 12 kwietnia 2018 roku. Targi te, to jedne z najważniejszych w Warszawie, poświęconych sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania branży spożywczej i gastronomicznej, z Polski i zagranicy. To także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży. Panele dyskusyjne, spotkania z sieciami handlowymi oraz specjalne konferencje poświęcone żywności  i trendom w branży. Drugie z kolei, zaś to targi Mazury HORECA które odbędą się od 17 do 18 kwietnia 2018 roku w Ostródzie. Poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem wystawców i odwiedzających, każda z nich zgromadziła ponad stu wystawców z branż gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej. Mocnym punktem Mazury HoReCa są prestiżowe konkursy kulinarne. Oprócz kolejnych edycji „Master Challenge”, „Drób na Polskim Stole”, „Gęsina w Restauracji” podczas trzeciej edycji wydarzenia pojawi się także nowy konkurs kierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski. W strefie live cooking będzie można obejrzeć pokazy kulinarne prowadzone przez uznanych szefów kuchni. Warto podkreślić, że w tym roku przeprowadzi je Akademia Bocuse d'Or. W ramach Mazury HoReCa 2018 odbędą się także bezpłatne szkolenia dla restauratorów. W obu przypadkach Przegląd Gastronomiczny objął Patronat Medialny nad wydarzeniami.

Na koniec serdecznie zapraszam do przeczytania reportażu na łamach PG o Bocuse d̕Or Poland. W tym roku finał Krajowych Eliminacji odbył się w dniach 27-28 lutego w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw. Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany w styczniu 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. Jest to konkurs wysokiej klasy gotowania, gdzie największy nacisk kładzie się na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę przygotowanych dań. Konkurs ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami.

Przyjemnej lektury!

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.