Przegląd Gastronomiczny

Numer 11/2018

  

numer 11/2018

 

W numerze m.in.:

Technika

Utrzymać ciepło

Ekspedycyjne urządzenia grzejne

Zadaniem każdego zakładu gastronomicznego jest przygotowanie żywności bezpiecznej. Większość produktów żywnościowych stanowi doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów.

Wiesława Grzesińska

Str. 6

Zaprosili nas

Sto przepisów na stulecie

Kulinarne Zjednoczenie Polski

11 listopada 2018 r. świętujemy setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Z tej okazji sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczyna Kulinarne Zjednoczenie Polski – edycję specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne.

Str. 9

Nauka

Błękitna pleśń

Charakterystyka i wykorzystanie kulinarne serów podpuszczkowych

Serami podpuszczkowymi dojrzewającymi nazywamy sery, w których ścinanie mleka następuje pod wpływem enzymu podpuszczki. Do produkcji tych serów używa się mleka krowiego, owczego lub koziego. Powstałą z mleka masę serową poddaje się procesowi dojrzewania, który może trwać od kilku tygodni do kilku lat.

Dorota Czerwińska

Str. 10

Nauka

Street food w Afryce

Gastronomia mobilna najpopularniejsza jest w krajach rozwijających się, czyli m.in. w krajach afrykańskich. Jest to spowodowane faktem, że w tych państwach street food jest podstawowym źródłem zdobywania żywności przez lokalnych mieszkańców. Zwykle stoiska to prowizoryczne wózki i stragany. Żywność ta jest popularna również ze względu na to, że przeciętnych obywateli tych krajów nie stać na żywienie się w innego rodzaju gastronomii.

Ewa Czarniecka-Skubina, Michał Wiatrowski

Str. 14

Hotele

Dziecko w hotelu

Ważny gość czy problem?

Wraz z rozwojem hotelarstwa i dynamizacją ruchu turystycznego, zwłaszcza w ostatnich latach, pobyt w hotelach rodzin z dziećmi stał się czynnikiem, który można obserwować w kilku aspektach.

Arletta Kowalik

Str. 18

Kulinaria

Z węgierskim rodowodem

Znane i mniej znane: leczo i langosze

Leczo znamy praktycznie wszyscy. I choć młode pokolenie niekoniecznie jednoznacznie kojarzy to smaczne danie z Węgrami, to ten szlagier kuchni Bratanków jest tak samo dobrze opanowany przez nasze polskie restauracje i gospodarstwa domowe jak włoska pizza.

Witt Wilczyński

Str. 24

Cocktail bar

Austriackie winobranie

Nie tylko Gruener Veltliner…

Promocją win z kraju Mozarta na polskim rynku zajmują się: BRH Ambasady Austrii oraz Austrian Wine Marketing Board - i właśnie te dwie instytucje zorganizowały w Warszawie na początku września br. dużą degustację najnowszych roczników win od wiodących austriackich producentów. Impreza odbyła się w pomieszczeniach restauracji Concept 13 w Vitkacu.

winny maniak

Str. 29

Drodzy Czytelnicy!

Nadszedł listopad. W naszych kalendarzach jest to miesiąc, który ma przydomek „melancholijny”. Czas zadumy i zamyślenia. Listopad jest na półkuli północnej miesiącem jesiennym, a na południowej wiosennym. Nazwa miesiąca pochodzi od opadających jesienią liści. Równocześnie wszyscy już zdążyliśmy się nauczyć, że kiedy mija data 1 listopada w sklepach, galeriach handlowych, telewizji czy radiu rusza biznes Świąt Bożego Narodzenia. Wszystko nagle robi się czerwone, a z głośników słyszymy już pierwsze świąteczne piosenki.

Podsumowując poprzedni miesiąc, serdecznie zapraszamy do przeczytania relacji z jednego z najciekawszych wydarzeń w roku – Kongresu Szefów Kuchni, który odbył się 9 października 2018 roku. Od początku „Przegląd Gastronomiczny” jest jego patronem medialnym i z roku na rok Redakcja obserwuje rozwój i potencjał, jaki ma to spotkanie. Jest to miejsce, gdzie mają okazję spotkać się szefowie kuchni z różnych regionów Polski, wymienić spostrzeżenia, doświadczenia, a także wysłuchać bardzo interesujących wykładów, czy wziąć udział w ciekawych panelach dyskusyjnych. Serdecznie zapraszamy do przeczytania relacji na łamach „PG”. Równocześnie korzystając z okazji, serdecznie zapraszamy na przyszłoroczną edycję.

Kolejnym punktem, przy którym warto się zatrzymać jest artykuł Doroty Czerwińskiej pt. „Błękitna pleśń”. Sery podpuszczkowe wytwarza się z mleka krowiego, owczego lub koziego. Różnią się m.in. smakiem, aromatem, strukturą i podatnością na topnienie. W zależności od konsystencji sery te dzielą się na miękkie (camembert, brie, blue cheese, bryndza, feta) oraz sery półtwarde i twarde (sery żółte typu holenderskiego, szwajcarskiego, włoskiego, angielskiego, bałkańskiego). W artykule scharakteryzowano poszczególne grupy serów podpuszczkowych, podano przykłady najpopularniejszych serów. Omówiono możliwości ich wykorzystania do przygotowania potraw oraz podano przykłady różnych potraw sporządzanych z dodatkiem tych serów. Sery podpuszczkowe należą do produktów spożywczych o wszechstronnym wykorzystaniu kulinarnym. Należące do tej grupy produktów sery są wykorzystywane jako składnik przekąsek, kanapek, zup, potraw mięsnych, potraw rybnych, pizzy, dań makaronowych, pierogów, naleśników, zapiekanek, potraw warzywnych, sałatek oraz deserów. Asortyment potraw przygotowanych z wykorzystaniem serów podpuszczkowych jest ogromny.

Na koniec zapraszamy do lektury artykułu Arletty Kowalik pt. „Dziecko w hotelu”. W biznesie turystycznym widzimy coraz większe zapotrzebowanie na informacje typu „czy hotel jest przyjazny dzieciom?”, „czy jest to strefa wolna od dzieci?” W zasadzie nie chodzi o sympatie czy antypatie do dzieci, a o komfort wypoczynku. Każdy ma prawo wyboru takich wakacji na takich warunkach, za jakie płaci. Jeśli dajmy na to jestem osobą samotną, lubię ciszę i spokój, to nie zrelaksuję się przy odgłosach dzieci piszczących w basenie pod oknem. Z drugiej strony jeśli mam jedno, dwoje czy nawet troje dzieci, to jechanie do miejsca, gdzie dziecko będzie musiało być zamknięte w pokoju ze swoimi zabawkami też nie wytworzy dobrych wspomnień. Każdy ma swój punkt widzenia. Dlatego raz jeszcze zapraszam do przeczytania artykułu.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

 

 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.