Przegląd Gastronomiczny

Numer 1-2/2019

  

1-2 2019

 

W numerze m.in.:

Targi

Poprzeczka coraz wyżej

Podsumowanie Targów HORECA® i ENOEXPO®

Najważniejsze w Polsce wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było z wyjątkowym w naszej części Europy spotkaniem branży winiarskiej – Targami ENOEXPO®. Podobnie jak w roku ubiegłym w EXPO Kraków w dniach od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata.

Str. 4

Technika

Nie tylko „mała czarna”

Ekspresy do kawy

Termin kawa używany jest zarówno do określania owoców i nasion uzyskiwanych z drzewek lub krzewów Coffea z rodziny marzanowatych, uprawianych w klimacie gorącym, jak też przygotowanego napoju kawowego.

Wiesława Grzesińska

Str. 6

Nauka

Street food w Azji

Żywność uliczna (ang. street food) jest najbardziej rozwinięta w krajach azjatyckich. W tych państwach jest ona podstawowym miejscem spożywania żywności przez lokalnych mieszkańców, ale również odwiedzających te kraje turystów.

Ewa Czarniecka-Skubina, Michał Wiatrowski

Str. 10

Nauka

Skrzydełko czy tuszka?

Kulinarne wykorzystanie gęsiny

Polska należy do największych producentów gęsiny w Europie. Jednak w kraju potrawy z gęsiny dość rzadko goszczą na stołach. Biorąc pod uwagę walory smakowe i żywieniowe oraz możliwości kulinarnego wykorzystania tego mięsa, warto włączać potrawy z gęsiny do polskiego menu.

Dorota Czerwińska

Str. 14

Kulinaria

Nie tylko kebab

Słów parę o potrawach kuchni tureckiej

Gdy w Polsce zaczynamy mówić o kuchni tureckiej, na myśl przychodzi nam przede wszystkim kebab. Ta konkurencyjna dla burgerów, pizzy i sajgonek forma szybkiego dania stała się u nas bardzo popularna. Zdominowała też powszechne wyobrażenie o kuchni bliskowschodniej.

Witt Wilczyński

Str. 22

Korespondencja z Holandii

Łabędzie na szczęście

Mniej znana Holandia

Jeziora i kanały. Zielone pola i łaciate krowy, a tuż za ich ogonami, żaglowce majestatycznie wąską nitką zmierzają ku większej wodzie. Na masztach łopocze inna flaga, a na tablicach drogowych nazwy miejscowości pisane są w dwóch językach. Jesteśmy we Fryzji, północnej prowincji Holandii.

A.W.

Str. 42

Cocktail Bar

Od amfory do plastiku (cz. I)

Transport wina

Śmiało można stwierdzić, że przyzwyczailiśmy się do obecności wina w naszym życiu. Handel, misje religijne i kolonizacje miały w tym znaczący udział, ale rzadko kto zastanawia się dziś nad tym „jak wino dostawało się z miejsca na miejsce”? Prześledźmy zatem, jak to było z transportem wina przez ostatnie 8000 lat...

Michał Winemake Misior

Str. 46

*****

Drodzy Czytelnicy!

Nastał Nowy Rok. U progu tego Nowego Początku życzymy Państwu wszystkiego najlepszego, samych sukcesów w życiu zawodowym i osobistym, spełnienia najskrytszych marzeń oraz... miłych chwil z lekturą „PG” przez cały 2019 rok. Przy okazji dziękujemy, że jesteście Państwo z nami.

Ani się obejrzeliśmy, gdy minęły Święta Bożego Narodzenia. Według tradycji na świątecznym, polskim stole powinna królować gęsina. Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Europie, ale mimo tego nie spożywamy dużo gęsiny. Ostatnio to mięso wraca do łask, m.in. dzięki modzie na żywność ekologiczną, akcjom popularyzacyjnym i licznym konkursom. Warto więc poznać walory odżywcze gęsiny oraz potrawy, które można z niej sporządzać. W tym celu zapraszamy do lektury ciekawego artykułu Doroty Czerwińskiej „Skrzydełko czy tuszka?”. Dodatkowo, specjalnie dla „PG”, znany szef kuchni Wiesław Bober – pomysłodawca konkursu „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” – podzielił się swoimi przepisami na dania z takiego mięsa. Dziękujemy! Mamy nadzieję, że wszystkie powyższe materiały zachęcą Państwa do częstszego sięgania po gęsinę na co dzień, nie tylko od święta.

Początek roku to czas podsumowań. I my ulegliśmy temu trendowi, przygotowując ten numer, który obfituje w relacje z różnych wydarzeń branżowych, które miały miejsce jeszcze pod koniec 2018 roku. Zachęcamy zwłaszcza do zapoznania się z relacją i fotoreportażem z 26. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie. Bez wątpienia to jedno z najważniejszych jesiennych wydarzeń branży w Polsce, które wyznacza nowe trendy, ma swój prestiż i renomę. Gotujące na żywo autorytety branży gastronomicznej, prelekcje w ramach Akademii HORECA® i Horeca Talks, wyśmienita okazja do uzupełnienia zaopatrzenia hotelu czy restauracji w najwyższej klasy sprzęt w atrakcyjnych cenach to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekały na zwiedzających.

Późną jesienią szerokim echem odbiły się sukcesy kadry narodowej naszych kucharzy, którzy zdobyli medale podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Relacji z tego wydarzenia nie mogło zabraknąć i w „PG” (tekst pt. „Medale dla naszych reprezentantów”).

Styczeń i luty to czas wyjazdów zimowych na ferie. Dla właścicieli hoteli i pensjonatów to z kolei czas wytężonej pracy i wyzwań. Jak sprawić, aby gość powrócił akurat do naszego obiektu? Odpowiedzi na to pytanie udziela Arletta Kowalik w artykule „Jak zatrzymać gościa w hotelu?”: Faktem jest, że nawet najbardziej pomysłowi hotelarze nie są w stanie bez przerwy zaskakiwać swoich gości ponad standardowymi formami obsługi. Jednak wszyscy możemy opisać na podstawie doświadczeń z pobytu w hotelach w kraju i za granicą sytuacje, które zapadły w naszej pamięci tak mocno, że wielokrotnie przychodzi nam na myśl, żeby do tego hotelu powrócić.

Pozostawiając 2018 już za sobą, wielu z nas zadaje sobie pytanie „Co nas czeka w tym roku…?” Popularnym tematem rozmów stało się zapowiadane wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, które może wywołać skutki w wielu z pozoru dalekich od handlu sferach życia. Importerzy whisky obawiają się wzrostu cen (o czym wspominamy na naszych łamach). Brexit może też wywrzeć nieoczekiwany wpływ na portugalską gastronomię i turystykę, o czym pisze nasz stały korespondent z Portugalii, Marcin Zatyka, w artykule pt. „Kuchenne wyjście z Brexitem w tle”. Zapraszamy do lektury.

Na koniec polecamy Państwa uwadze kalendarz targów, który pomoże w śledzeniu najważniejszych wydarzeń gastronomicznych roku 2019.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

 

 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.