Przegląd Gastronomiczny

Numer 3/2020

  

okladka numer 3/2020

Nowy numer 3/2020, a w nim m. in.:

Drodzy Czytelnicy!

          W połowie lutego oczy świata kulinarnego zwróciły się w stronę Stuttgartu, gdzie podczas targów INTERGASTRA odbyła się jubileuszowa, 25. edycja Olimpiady Kulinarnej. To prestiżowe wydarzenie, odbywające się raz na 4 lata, kreuje i wyznacza nowe trendy oraz techniki kulinarne na następne lata. W Stuttgarcie spotkało się 2000 szefów kuchni z ponad 60 krajów. Z Polski wyruszyła Drużyna Narodowa (Poland National Culinary Team) pod patronatem OSSKiC, Culinary Team of Poland Stowarzyszenia Kucharzy Polskich (ekipa reprezentująca nasz kraj w potrawach regionalnych), drużyna carvingowa oraz cukiernicza. Członkowie tych dwóch ostatnich startowali również w konkursach indywidualnych.

Summa summarum, jest się z czego cieszyć: zdobyliśmy 5 złotych, 11 srebrnych i 5 brązowych medali, przy czym Drużyna Narodowa zdobyła aż trzy srebrne medale! Jej członkowie przygotowywali się do tego występu od wielu miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet Selgros Cash & Carry. Medal zdobyli również juniorzy, którzy debiutowali podczas Olimpiady. To niewątpliwie wielki sukces, który kosztował wiele wyrzeczeń i na który pracowano w pocie czoła od dłuższego czasu. O tych zmaganiach przeczytają Państwo w artykule pt. „Trzy srebrne medale” oraz w relacji Jarosława Uścińskiego pt. „Cena olimpijskiego srebra”. Z kolei o sukcesach carvingowców można przeczytać w notatce prasowej „Serowe dzieła sztuki”. Dodając do tego fakt, że drużyna regionalna wywalczyła brazowy medal, a starty cukierników zakończyły się złotem (Ewa Drzewicka, Łukasz Szewczyk), przyszłość polskiej kuchni rysuje się w pozytywnych barwach.

W marcowym numerze „PG” zapraszamy do lektury ciekawego wywiadu, który przeprowadził z Robertem Piaskowskim, Pełnomocnikiem Prezydenta Miasta Krakowa ds. Kultury, Paweł Czerenko. Początek tego roku to dobry czas na podsumowanie wydarzeń związanych z przyznaniem Krakowowi w 2019 r. tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. A było tych inicjatyw niemało, ponad 100! Czy doświadczenia tego wyjątkowego roku zostaną w Krakowie na dłużej – po odpowiedź na to pytanie odsyłamy do lektury wywiadu.

Warto zwrócić uwagę na artykuł naukowy Doroty Czerwińskiej „Z odrobiną pikanterii”. Tytuł dość przewrotnie zachęca do poznania świata przypraw, zwłaszcza tych wykorzystywanych w gastronomii. Przyprawy, które w dawnych wiekach były tak wartościowe jak złoto, nadal mają wszechstronne zastosowanie. Bez tych składników wielu szefów kuchni nie wyobraża sobie swojej codziennej pracy. Niektóre przyprawy mają właściwości prozdrowotne. Aby bliżej poznać ich sekrety, zapraszamy do lektury artykułu.

W marcowym „PG” kontynuujemy cykl „Gastronomiczny biznes”, w którym pojawiają się porady dla osób, które zdecydowały się (lub planują) prowadzenie własnej, małej gastronomii. Tym razem Autorka cyklu, Marzanna Zienkiewicz, przedstawi zagadnienie odtwarzania muzyki w lokalach gastronomicznych. Z artykułu pt. „Muzyka i gastronomia” dowiemy się m.in., jakie opłaty należne są instytucjom dysponującym prawami autorskimi.

Marzec to czas przygotowań do targów EuroGastro w Nadarzynie, podczas których będzie zaprezentowana kompleksowa oferta dla branży HoReCa. A my jak zwykle serdecznie zapraszamy na nasze stoisko [tekst pisany był przed przełożeniem terminu targów z powodu epidemii koronawirusa]

W tym roku Święta Wielkanocne przypadają dość wcześnie – w połowie kwietnia, więc już teraz składamy Państwu najlepsze życzenia dużo zdrowia, radości i odpoczynku wśród grona najbliższych.

Miłej lektury!
Redakcja

                                                                                           

Spis treści

Nowy numer PG 3/2020, w nim m. in.:

3
Olimpiady
Trzy srebrne medale
Sukcesy Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie
Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami zdobytymi w każdej konkurencji, w której brali udział.

4
Wywiady
Paweł Czerenko
Wyjątkowy rok dla Krakowa
O podsumowaniu obchodów Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej z Robertem Piaskowskim, Pełnomocnikiem Prezydenta Miasta Krakowa ds. Kultury rozmawia Paweł Czerenko.
P. C.:W ubiegłym roku w Krakowie odbyło się mnóstwo wydarzeń kulinarnych związanych z tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Czy ktoś je wszystkie policzył?

12
Nauka
Dorota Czerwińska
Z odrobiną pikanterii
Przyprawy w gastronomii
Przyprawami nazywamy produkty, które ze względu na charakterystyczny smak i aromat dodaje się w niewielkich ilościach do potraw w celu poprawy walorów smakowych i zapachowych gotowych dań, a niekiedy też ich barwy. Przyprawy mogą też utrwalać żywność, a także pobudzać trawienie oraz działać leczniczo.

20
Gastronomiczny biznes
Marzanna Zienkiewicz
Muzyka i gastronomia
Opłaty dla instytucji dysponujących prawami autorskimi
Od 1969 roku Jerzy Waldorff na łamach tygodnika Polityka zamieszczał swoje felietony pod tytułem „Muzyka łagodzi obyczaje” i trudno się nie zgodzić z tym określeniem dotyczącym muzyki. Muzyka może nam też towarzyszyć podczas spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych i może być różna w zależności od lokalu.

28
Korespondencja z Holandii
A. W.
Optymiści górą
Co słychać w branży?
Holendrzy lubią narzekać. Na rząd, na podatki, na korki na autostradzie i na zbyt drogie restauracje też. Czy rosnące ceny są jedynym symptomem zmian w branży HoReCa?

30
Konkursy
Juniorzy na start!
„Junior Culinary Cap” po raz trzeci
5 lutego 2020 r. zapisał się bardzo mocnym akcentem na mapie wydarzeń kulinarnych województwa świętokrzyskiego. Był to dla uczestników, jurorów i organizatorów Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap” dzień pełen wrażeń.

31
Cocktail bar
winny maniak
Wina dla wymagających klientów
Propozycje win na restauracyjny stolik
Gastronomia nie może odwyknąć od marży na wino rzędu 200%, a z kolei większość klientów nie zamawia w lokalu win droższych niż 100 zł. To oznacza obecność w restauracyjnej ofercie głównie win tanich w zakupie. Dla bardziej wymagających klientów warto jednak mieć „coś lepszego” – i o takich właśnie winach jest ten artykuł.

  

  
 

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.