Przegląd Gastronomiczny

Konkursy kulinarne podczas Mazury HoReCa – ostatnie dwa tygodnie zgłoszeń!

Trzecia edycja targów Mazury HoReCa to także trzecia edycja prestiżowych konkursów kulinarnych dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Jeszcze tylko do 30.03.2018 trwają zgłoszenia uczestników.

„Master Challenge by Schöller”, „Drób na Polskim Stole”, „Gęsina w Restauracji” – po raz pierwszy w historii targów w każdym z tych konkursów zmierzy się aż 16 uczestników na jednocześnie pracujących stanowiskach konkursowych (w konkursach drobiowych wystąpi 16 dwuosobowych drużyn).

„Master Challenge by Schöller” to konkurs na kreatywny deser lodowy, w którym 17.04. wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski, a 18.04. profesjonalni kucharze i cukiernicy. Uczestnicy przygotowują oryginalne desery, bazując na smaku roku lodów Schöller i produkcie nabiałowym firmy Debic (sponsorów konkursu). Główną nagrodą dla uczniów jest kwota 3 000 zł, a dla profesjonalistów aż 10 000 zł! W ubiegłym roku bezkonkurencyjnym złotym medalistą w konkursie dla profesjonalistów okazał się Mariusz Burrita z bydgoskiej Cukierni Sowa.

Konkurs dla przedstawicieli restauracji z całej Polski „Gęsina w Restauracji” (17.04) jest współorganizowany przez Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi i Expo Mazury oraz finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Tematem głównym jest danie z gęsi. Już dwukrotnie pierwsze miejsce w konkursie zdobyli Bartłomiej Wrona i Jakub Rusinek z Restauracji Oranżeria z Rzeszowa, broniąc w 2017 tytułu zdobytego w 2016.
W konkursie „Drób na Polskim Stole” (18.04) współorganizowanym przez Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izbę Gospodarczą oraz finansowanym również z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego walczą dwuosobowe zespoły uczniów reprezentujących szkoły gastronomiczne. W tym roku będą musieli dokonać rozbioru indyka i przygotować z mięsa indyczego dania konkursowe.

Chcesz spróbować swoich sił w konkursie, poddać się ocenie profesjonalnego jury, zdobyć atrakcyjne nagrody? Tylko do 30.03.2018 masz czas, by podjąć decyzję i wysłać zgłoszenie! Formularze zgłoszeniowe dla uczestników i regulaminy są dostępne na stronie: http://mazuryhoreca.pl/pl/konkursy.
Nie jesteś cukiernikiem, szefem kuchni ani uczniem szkoły gastronomicznej, ale chcesz poczuć konkursowe emocje, kibicując uczestnikom? Zapraszamy!

Bezpłatne zaproszenia na targi Mazury HoReCa 2018 można pobrać na stronie: https://expobilety.pl/targi/87.

pg 560

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.