Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Finaliści i jurorzy Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

W czwartych Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego o tytuł najlepszych szefów kuchni w przyrządzaniu dziczyzny powalczą m.in. zwycięzca konkursu w 2021 r. oraz wicemistrzowie minionej edycji.

Walka będzie wyrównana

Sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale konkursu, zostało wyłonionych spośród autorów propozycji receptur na dania z udźca daniela z golenia oraz z combra królika z łatą i nerkami. Nadesłane zgłoszenia musiały uwzględniać również obowiązkowe składniki dodatkowe: długo dojrzewający ser bursztyn z linii Skarby Serowara, a także dwa rodzaje past marki Chef – ze zredukowanego białego wina oraz zredukowanego czerwonego wina i wina porto. Najlepsze przepisy, które należało zilustrować zdjęciami gotowych kompozycji potraw, wyłoniła kapituła pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, ambasadora kulinarnego marki HoReCa Las-Kalisz.

Bardzo się cieszę, że poziom prezentowanych w preselekcji dań był wyrównany. Widać, że kandydaci do tytułu mistrzów Polski w przyrządzaniu dziczyzny dobrze znają produkt i wiedzą, jak go właściwie wykorzystać. Komponowanie dań też wychodzi z roku na rok coraz lepiej. Porównując obecne zgłoszenia z tymi z poprzedniej edycji, mogę śmiało stwierdzić, że konkurs się rozwija – komentuje.

Zapowiada się wyjątkowo zaciekła rywalizacja. Zwycięzcy minionej edycji konkursu nie skorzystali wprawdzie z prawa pierwszeństwa startu, wśród tegorocznych finalistów znalazł się za to m.in. Marcin Klóska, który wygrał w drugiej odsłonie konkursu. Występował wówczas w zespole z Michałem Filipczukiem jako reprezentacja restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim. Co zdumiewające, obaj dopiero stawiali pierwsze kroki w zawodzie kucharza. Tym razem Klóska, obecnie związany z restauracją Hak Smak w Gorzowie Wielkopolskim, pojawi się jako kucharz pomocniczy w towarzystwie Bartłomieja Pawlikowskiego, który przygotowywał go do startu w mistrzostwach przed trzema laty, a teraz wystąpi jako reprezentant Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach.

Za stanowiskami roboczymi, dostarczonymi tradycyjnie przez Plastmet, zobaczymy także poprzednich wicemistrzów – Dawida Wysockiego i Dawida Cieślińskiego z restauracji Lumière Hotelu Edison w Baranowie oraz Marka Sobka, któremu będzie towarzyszył Adrian Kiełb (w minionej edycji startował z Pawłem Baranem), obaj z restauracji Pergola Hotelu Sokół w Łańcucie. Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, przed dwoma laty poza podium, również ponownie spróbuje swoich sił, tym razem pod wodzą samego szefa kuchni, Tomasza Soczumskiego.

Swoje umiejętności sprawdzą również nowi kucharze. Mariusz Wolski i Maryna Marchuk będą reprezentowali Hotel Kozi Gród w Pomlewie na Kaszubach, a Krzysztof Grabowski i Bartosz Otremba – restaurację Leśna Perła w Rudzińcu na Śląsku.

Juror z gwiazdką Michelin

Nie mniej intrygujący będzie skład jury, w którym zasiądzie m.in. zdobywca gwiazdki Michelin Artur Skotarczyk, szef kuchni poznańskiej restauracji Muga. Towarzyszyć mu będą znani z kulinarnych programów telewizyjnych Robert Sowa i Kurt Scheller, a także Monika Gwiazda, doradca kulinarny Nestlé Professional, głównego partnera mistrzostw. Od dwóch edycji konkursowe dania ocenia Andrzej Jakomulski z restauracji Sublima w Kołobrzegu, współtwórca inicjatywy Szefowie Zachodniego Wybrzeża – nie inaczej będzie i w tym roku. Po raz pierwszy w sędziowskim gronie znajdzie się natomiast Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy i ambasador Lubiany, na której talerzach będą serwowane konkursowe potrawy. Nowe jury techniczne stworzą z kolei Piotr Pabisiak z Hotelu Hilton w Świnoujściu oraz Bogumił Przybylak z restauracji Cucina w Poznaniu.

Doświadczonym szefom kuchni będzie przewodniczył Ernest Jagodziński, który wielokrotnie przełamywał konwencjonalne podejście do dziczyzny, łącząc ją m.in. ze smakami kuchni azjatyckiej. – Moim głównym oczekiwaniem jest oryginalność w podejściu do dziczyzny. Szukam dań, które nie tylko zachwycają smakiem, lecz także zaskakują innowacyjnym wykorzystaniem składników i technik kulinarnych. Konkursowe dania powinny być prawdziwym dziełem sztuki na talerzu, zostać skomponowane z dbałością o każdy detal prezentacji. Najważniejsze jest jednak, aby nie zapomnieć o smaku. To on zadecyduje o ostatecznym sukcesie przyrządzonych potraw. Zawodnicy muszą wykazać się odwagą oraz kreatywnością i przekonać jurorów, że dziczyzna może być kulinarnym majstersztykiem. Powodzenia! – mówi.

Wstęp na mistrzostwa, które odbędą się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu (start o godz. 8.30) jest wolny po wcześniejszej rejestracji na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl/rejestracja

 Bieżące informacje można znaleźć na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron