Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Nowy Mistrz Polski Sommelierów

Mistrz polskich sommelierów

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, pracujący od lat w londyńskiej restauracji Launceston Place. Maciej pokonał w finale Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu. W XIX edycji mistrzostw startowało 29 sommelierów – najwięcej w historii.

Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.

W degustacyjnej części zadań finałowych zawodnicy musieli zidentyfikować trzy białe wina i podać pełen opis dwóch kolejnych, po czym zmierzyć się z degustacją i rozpoznaniem 5 alkoholi mocnych. Odpowiedzi były zróżnicowane pod kątem identyfikacji, lecz zbliżone pod kątem technicznym. Jury przyznaje, że zwłaszcza drugi zestaw degustacyjny był bardzo trudny do identyfikacji – zawodnicy mieli do czynienia z winem pomarańczowym oraz naturalnym. W tej części najlepiej poradził sobie Łukasz Głowacki.

W części praktycznej kolejni finaliści obsługiwali na żywo na scenie trzy stoliki z 12 klientami restauracji, w których role wcielili się jurorzy i wybrani goście. Konkurencję utrudniały dodatkowe pytania, jak np. dobranie hiszpańskich win do polskich potraw regionalnych czy zarekomendowanie sposobów na promocję win kalifornijskich w Polsce. Za te zadania największą łączną liczbę punktów zgromadził Maciej Łyko, co zdecydowanie przyczyniło się do jego końcowego sukcesu.

„Uczestnicy mistrzostw mają świadomość, że zadania są trudne i na szczęście nie brakuje im odwagi. Naszym założeniem jest to, by poziom konkursu był bardzo wysoki i nie odbiegał od międzynarodowych standardów. Sommelierzy startujący w zawodach w Polsce odnoszą później sukcesy zagranicą, a Stowarzyszenie aktywnie wspiera ich w przygotowaniach do takich konkursów”, mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury i wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Imprezami towarzyszącymi finałowi były branżowe degustacje najlepszych win kalifornijskich, hiszpańskich win z regionu Rioja oraz portugalskich win z regionu Tejo.

Głównymi partnerami wydarzenia byli:

Cisowianka Perlage http://www.cisowianka-perlage.pl/

Wines from Spain http://hiszpanskiewina.pl/

California Wine Institute www.discovercaliforniawines.com

Mondial Assistance https://mondial-assistance.pl/

Wines of Germany http://www.winaniemieckie.pl/

Regent Warsaw Hotel http://www.regent-warsaw.com/pl/

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron