Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
10/2020

Przegląd Gastronomiczny 10.2020

Nowy numer PG 10/20, a w nim:

Drodzy Czytelnicy!

Wszystko wskazuje na to, że po wakacjach rozpoczęła się druga fala epidemii, której musimy stawić czoła. We wrześniu z każdym tygodniem przybywało w naszym kraju stref żółtych i czerwonych, a w nich dodatkowych obostrzeń dla gastronomii, jak np. nakaz zamykania lokali o g. 22.00.

Aż wreszcie stało się. 10 października cała Polska znalazła się w żółtej strefie. Na pewno nie sprzyja to optymistycznemu spojrzeniu w przyszłość. Jedynym pocieszeniem jest to, że branża gastronomiczna już poznała „wroga” i jest lepiej przygotowana do drugiego ataku zaraźliwego przybysza z Wuhan. Niektórzy właściciele restauracji zaczęli prowadzić mini delikatesy, wszędzie znacząco rozwinęły się dowozy a menadżerowie dostrzegli jak wielki potencjał tkwi w nawiązywaniu relacji z gośćmi w mediach społecznościowych. Tylko czy to wystarczy aby przetrwać i utrzymać się na rynku?

Wrzesień był miesiącem przejściowym –  dla wielu oznaczał powrót do pracy (stacjonarnej), a dla uczniów do szkoły. Z kolei dla restauratorów był to czas maksymalnego wykorzystania możliwości, jakie dają ogródki gastronomiczne. Bardzo nas cieszy, że polska „złota jesień” nie zawiodła pokładanej w niej nadziei.

Pod koniec września w nowym reżimie sanitarnym odbyły się największe targi branży spożywczej i gastronomicznej POLAGRA, wróciły szkolenia kulinarne, odbyły się niektóre z przełożonych konkursów, jak np. Arte Culinaria Italiana (polecamy relację w tym numerze!). W trakcie tych wydarzeń wyczuwało się dużą chęć do spotkań.

Niestety, koronawirus nie śpi i przysparza kłopotów w różnych sferach życia, zwłaszcza zawodowego. w ciągu ostatniego półrocza aż 40 % zatrudnionych w Polsce cudzoziemców doświadczyło problemów z pracą. W czasie pandemii zmieniły się bowiem przepisy dot. zatrudniania obcokrajowców – o czym można przeczytać w artykule Igi Bielejewskiej z kancelarii OWIW LEGAL. Jako że bardzo dużą część pracowników branży stanowią cudzoziemcy, polecamy ten artykuł do wnikliwego przestudiowania.

W tym numerze „PG” nie zabraknie ciekawej lektury na długie, jesienne wieczory. Ewa Czarniecka-Skubina kontynuuje temat z „PG” nr 1-2/20 dot. gastrofizyki, modnej ostatnio dzięki książce prof. Charlesa Spence’a. To nauka zajmująca się badaniem wpływu wystroju lokalu, stołu, muzyki na konsumenta. Gorąco zachęcamy zatem do przeczytania artykułu pt. „Determinanty jakości (cz. II)” i skorzystania z najnowszych odkryć naukowców.

Z kolei Dorota Czerwińska w artykule naukowym „Oferta street food w Polsce” zabiera nas do polskiego food trucka i prezentuje serwowane tam menu z całego świata. Artykuł jest osadzony w kontekście historycznym, więc będzie też słówko o słynnych „budach” z zapiekankami. Kto nie pamięta tego smaku PRL-u, ten może żałować!

W tym numerze ”PG” polecamy również lekturę wywiadu z szefem kuchni Kamilem Tulińskim, który prowadzi teraz w Łodzi food truck z kuchnią izraelską oraz Pawłem Jóźwiakiem, właścicielem restauracji Street Food Park w Sosnowcu. Można się z nich dowiedzieć, w jak sposób pandemia wpłynęła na życie zawodowe obu przedstawicieli branży oraz na ich biznesy. 

Spotkajmy się w Krakowie! – zachęcają organizatorzy targów HoReCa i ENOEXPO, które odbędą się w dniach 4-6.11.2020. Chciało by się rzec: dwa tygodnie później spotkajmy się w Warszawie!, ponieważ  na 18.11 planowany jestKongres Szefów Kuchni, w nowych i bezpiecznych warunkach sanitarnych. Mamy nadzieję, że do zobaczenia na obu imprezach!

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Komentarz od Redakcji:

Lead pisany był 12 października, a sytuacja epidemiczna w kraju oraz ograniczenia dla gastronomii zdążyły się zmienić w czasie oddawania tego numeru do druku. Konsekwencją dalszego rozwoju epidemii było odwołanie zaplanowanych wcześniej listopadowych targów HoReCa w Krakowie i Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie.

W numerze m.in.:

4

Prawo

Iga Bielejewska

Zatrudnianie cudzoziemca w dobie epidemii COVID-19

Zapewnienie legalnego zatrudnienia cudzoziemca w Polsce stanowi wyzwanie dla niejednego pracodawcy. Przepisy dotyczące zatrudniania cudzoziemców są często zawiłe i mało przystępne, a dodatkowo ustawodawca nałożył zarówno na pracodawcę, jak i na samego cudzoziemca szereg formalności.

 6

Kongresy

Kongres Szefów 2020

18 listopada 2020, EXPO XXI, Warszawa

Kongres Szefów Kuchni to największe spotkanie szefów kuchni w Polsce. W jego trakcie szefowie będą mieli możliwość wysłuchania wielu ważnych prelekcji, wymienienia się doświadczeniami oraz zapoznania się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa.

10

Nauka

Dorota Czerwińska

Oferta street food w Polsce

Street food, czyli „żywność uliczna”, stanowi rodzaj pożywienia gotowego do spożycia, przyrządzanego i sprzedawanego na ulicach, targach, bazarach, stadionach itp. To potrawy do szybkiego spożycia, które można łatwo trzymać w rękach i zjeść bez użycia sztućców, zabrać na wynos albo zjeść na miejscu.

16

Nauka

Ewa Czarniecka-Skubina

Determinanty jakości (cz. II)

Kształtowanie jakości usług w gastronomii

Jakość usług to zdolność organizacji do spełnienia lub przekroczenia oczekiwań gości. Jest to różnica między oczekiwaniami klientów a jakością postrzeganą.

21

Targi

Spotkajmy się w Krakowie!

Targi HoReCa 2020

W ostatnich miesiącach branża gastronomiczna i hotelarska udowodniła, że mimo przeciwności losu nie poddaje się i potrafi zaskoczyć kreatywnością. O tym, że receptą na kryzys jest aktywne działanie, wiedzą również organizatorzy Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®.

28

Korespondencja z Portugalii

Marcin Zatyka

Na ratunek gastronomii

Wprawdzie prognozy ekonomiczne nie są korzystne dla portugalskiej branży gastronomicznej z powodu koronakryzysu, ale części sektora udało się podreperować budżety na masowych imprezach sportowych organizowanych w tym kraju w 2020 r.

30

Cocktail bar

Winny maniak                                   

Niech żałują ci, którzy nie przyszli

Szampany i burgundy u Mielżyńskiego

Pandemia COVID-19 stwarza pewne ograniczenia dla promocji wina – na degustacje trudno obecnie ściągnąć i winiarzy i uczestników. Z tym większym uznaniem powitałem odważny pomysł Roberta Mielżyńskiego, żeby jednak w tym trudnym okresie zorganizować degustację szampanów i burgundów.

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 3/2021

Przegląd Gastronomiczny
3/2021

Nowy numer „PG” 3/2021 Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy. W numerze m.in.: 3 KONKURSYThe Best Chef Awards 2021 4

Zamów na święta

Akcja „Zamów na Święta”

Chcesz wypromować swoją ofertę cateringu wielkanocnego dla klientów? Już dziś zapisz się do bezpłatnej bazy firm i dotrzyj do jeszcze szerszego grona odbiorców. Ruszyła wielkanocna 

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok. 117
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 19 24
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron