Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
4-5/2021

PG 4-5.21 I okładka

Nowy numer „PG” 4-5/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

4 PRAWO

Adriana Lotolc

Zmiany dla branży HoReCa

6 TECHNIKA

Wiesława Grzesińska

Wymiana powietrza

Wentylacja w zakładach gastronomicznych

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Wygoda i bezpieczeństwo

Żywność wygodna w gastronomii w dobie epidemii COVID-19

16 KONFERENCJE

Fighterzy Roku 2021

Relacja z wiosennej edycji konferencji MADE FOR Restaurant

20 NAUKA

Grażyna Bortnowska

3D jedzenie na zamówienie

27 WYDARZENIA

Zielony Tydzień

Kwietniowa akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

32 NAUKA

Arletta Kowalik

Narzędzia promocji w hotelarstwie (cz. I.)

36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII

O pikniku na kocyku

Co słychać w branży?

Drodzy Czytelnicy!

Tym razem mamy dobre wieści: po ponad półrocznym zamknięciu HoReCa zostanie otwarta! Po konferencji prasowej rządu 28 kwietnia, podczas której przedstawiono harmonogram łagodzenia obostrzeń, wszystkim z branży udzielił się entuzjazm i nadzieja na przyszłość. Oby to co najgorsze, już było za nami, choć z każdej sytuacji kryzysowej trzeba umieć wyciągnąć wnioski.

 Najpierw, 8 maja, dla gości zostały otwarte hotele. Od 15 maja uruchomiono ogródki gastronomiczne, w ścisłym reżimie sanitarnym. Zajęty może być co drugi stolik a dystans między nimi musi wynosić min. 1,5 m. W pierwszy weekend po otwarciu tłumy gości odwiedziły ogródki gastronomiczne w całej Polsce. Od 28 maja będzie można przyjmować gości wewnątrz lokali, zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i limitem obłożenia 50% miejsc. Od tego dnia będzie można też organizować przyjęcia okolicznościowe w lokalu do 50 osób, przy czym do limitu gości nie wliczać się będzie osób w pełni zaszczepionych.

Zaraz po wspomnianej konferencji rozdzwoniły się telefony z rezerwacjami w restauracjach. Okazało się, że Polacy stęsknili się za wyjazdami i atmosferą restauracji, kawiarni czy ulubionego pubu. Jednocześnie załogi lokali zakasały rękawy i ruszyły do przygotowań, ponieważ otwarcie po tak długim czasie to praktycznie otwarcie na nowo. Niektóre restauracje muszą jednak poczekać do 28 maja, ponieważ nie wszędzie istnieje możliwość rozstawienia ogródka. 

Największym i najbardziej palącym problemem HoReCa jest teraz brak rąk do pracy.  Przed pandemią też nie było o to łatwo. Zwolnieni w czasie lockdownu pracownicy przekwalifikowali się do innych branż i na dobre się tam zadomowili, o czym można przeczytać w tym wydaniu „PG”. Znaleźć dobrego i doświadczonego szefa kuchni jest teraz bardzo trudno. Na słabe wyniki rekrutacji wpływa też fakt, że branża HoReCa zaczęła być postrzegana jako niestabilna i nie przynosząca zysków. Potencjalni pracownicy obawiają się jesienią kolejnego lockdownu, którego najczęstszym rezultatem jest zmniejszenie uposażenia lub etatu.

W najnowszym numerze „PG” polecamy lekturę relacji zmagań restauratorów z pandemią, o których można przeczytać w podsumowaniu konferencji MADE FOR Restaurant. Podczas tego wydarzenia TOP 20 Restauratorów z całej Polski opowiadało swoje historie walki z kryzysem, rywalizując o stypendium biznesowe i tytuł Fightera Roku. Na naszych łamach publikujemy bardzo pouczające wnioski z ich wystąpień. Główną nagrodę zdobyła Jolanta Jurkowlaniec, właścicielka lokalu Dinette we Wrocławiu. Gratulujemy!

O pomysłach restauratorów na radzenie sobie z pandemią pisze też  Dorota Czerwińska, w artykule p.t. „Wygoda i bezpieczeństwo”, przybliżając  temat żywności wygodnej w gastronomii w dobie koronawirusa. Polecamy również artykuł Wiesławy Grzesińskiej  „Wymiana powietrza”, z którego można się dowiedzieć, jakie rodzaje filtrów i okapów należy stosować w kuchni restauracyjnej, aby wentylacja działała według wszelkich zasad higieny. To temat na czasie, ponieważ przed otwarciem lokalu warto sprawdzić, w jakim stanie jest instalacja, po półrocznej przerwie w działaniu.

Zapraszamy na naszą gruntownie zmodernizowaną stronę www.przeglad-gastronomiczny.pl, na której można znaleźć ciekawe artykuły oraz wiele interesujących informacji z budzącej się do życia branży gastronomicznej.  Jedną z nich jest potwierdzona data targów POLAGRA w Poznaniu (4-6.10) oraz Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie (12.10). Po więcej zapraszamy na naszą stronę.

Na nowe otwarcie życzymy restauratorom mnóstwa gości, gościom niezapomnianych wrażeń z pobytu w restauracjach, a Czytelnikom „PG” miłej lektury!

Redakcja

Aktualności

VIII Konkurs Polskich Win

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się w dniach 5 –

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2021

10 lipca odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów. Konkurs zostanie przeprowadzonyw salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem cyklicznych zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Zgodnie ze standardami Międzynarodowego

Festiwal Smaków w Cieszanowie

W ramach Festiwalu Smaków w Cieszanowie 26.06.2021 r. odbędzie się konkurs kulinarny „Smaki Galicji”, który nominowany jest do prestiżowego Konkursu Pucharu Polski. Konkurs ten odbędzie

Zostań piekarzem!

Chcesz zdobyć lub uzupełnić swoje kwalifikacje? Jesteś osobą bezrobotną? Już teraz rozpocznij naukę na bezpłatnym, rocznym Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie.

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok. 117
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 19 24
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron