Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Winterhalter przedstawia nowe zmywarki tunelowe z Serii MT

Mówią o niej GAMECHANGER. Nie bez powodu, bo seria zmywarek gastronomicznych MT marki Winterhalter zmienia zasady rządzące kuchennym zapleczem. To ultra wydajne zmywarki gastronomiczne o budowie modułowej, wyposażone w przenośniki taśmowe i koszowe.

Maszyny z tej serii można nie tylko precyzyjnie dostosować do ilości, rodzaju naczyń oraz wielkości i kształtu wnętrza kuchni, ale także zmienić ich układ i ustawienia, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Zmywarki MT rosną z biznesem, doskonale dostosowując się do każdej nowej sytuacji, tym samym zapewniając maksymalne bezpieczeństwo inwestycji.

Odpowiedź na głos rynku

Inspiracją do stworzenia projektu nowej serii są wyzwania stojące przed branżą gastronomiczną na całym świecie. Należą do nich m.in. zmieniające się preferencje konsumentów, rosnące tempo życia, czy konieczność zrównoważonego zarządzania odpadami. Duże znaczenie mają też potrzeba adaptacji do nowych technologii, kluczowej do utrzymania konkurencyjności oraz wyzwania związane z rekrutacją i utrzymaniem pracowników. W czasach dynamicznie zmieniających się warunków rynkowych i oczekiwań konsumentów, Winterhalter gwarantuje jeszcze wyższą wydajność, maksymalną higienę, bezpieczeństwo, zoptymalizowane wyniki zmywania i jeszcze lepsze warunki pracy.

Jak mówi Ralph Winterhalter, dyrektor generalny i właściciel firmy: – Zawsze szukamy innowacyjnych rozwiązań, aby sprostać wysokim wymaganiom w zakresie elastyczności, wydajności i higieny, których wymaga nasza branża. Jesteśmy przekonani, że nowa seria MT jest właściwym wyborem dla firm zorientowanych na przyszłość, które chcą wydajnego i elastycznego rozwiązania dla swojego procesu mycia.

Modułowa architektura dla większej elastyczności

Zmywarka MTF (z przenośnikiem taśmowym) obsługuje do 8000 talerzy na godzinę. Naczynia są myte i płukane na przenośniku taśmowym z ciągłym przepływem pracy i stałym czasem zmywania. Zmywarka MTR (z transportem koszowym) wydajnie obsługuje liczbę do 355 koszy na godzinę, załadowanych talerzami, kubkami, szklankami, sztućcami i tacami. Inwestycja w zmywarkę do naczyń powinna być decyzją, która przyniesie korzyści nie tylko dzisiaj, ale także w przyszłości. Jeśli firma się rozwinie lub zmienią się warunki rynkowe, seria MT z wielkim prawdopodobieństwem sprosta nowym wymogom. Modułowa konstrukcja systemu umożliwia elastyczne łączenie poszczególnych stref i komponentów. Oznacza to, że maszynę można precyzyjnie dostosować do indywidualnych potrzeb biznesu. Przebudowa lub modernizacja jest łatwa do przeprowadzenia w dowolnym czasie: za miesiąc, rok lub dekadę. Dzięki tym rozwiązaniom Seria MT oferuje maksymalne bezpieczeństwo planowania i inwestycji. Zmywarki z Serii MT po prostu rosną razem z biznesem.

Maksymalna wydajność

Zmywanie naczyń w kuchniach gastronomicznych zużywa dużo wody i energii. Biorąc pod uwagę gwałtownie rosnące koszty utrzymania, warto zainwestować w technologię, która pozwala na oszczędność czasu, pieniędzy i przede wszystkim energii. Dzięki systemowi odzysku ciepła z powietrza wylotowego EnergyPlus, maszyna wykorzystuje energię ciepłego powietrza do wstępnego podgrzania zimnej wody wlotowej. To rozwiązanie zmniejsza zużycie energii do 6 kWh! Opcjonalna pompa ciepła ClimatePlus wykorzystuje do ogrzewania zbiornika i wody do płukania nie tylko energię cieplną wydostającej się pary, ale też energię z powietrza w pomieszczeniu. Takie rozwiązanie zmniejsza zużycie energii nawet o 20 kWh. Seria MT została zaprojektowana tak, aby zminimalizować zapotrzebowanie na wodę, energię i chemikalia. Maszyny Serii MT wykorzystują wodę, energię i środki chemiczne do płukania w ekonomiczny sposób. Każda strefa mycia jest aktywna tylko wtedy, gdy znajdują się w niej naczynia. Co więcej, także ilość wody do płukania jest automatycznie dostosowywana do wybranej prędkości transportu. Na każdym etapie używana jest dokładnie taka ilość wody, jakiej faktycznie potrzeba, by uzyskać optymalny rezultat.

Nieskazitelna czystość, inteligentna technologia

Struktura maszyny oraz koncepcja mycia i utrzymania higieny Serii MT są gwarancją nieskazitelnej czystości. Precyzyjnie zaprojektowane drzwi obrotowe 180°, czy tryb Hygiene należą do rozwiązań oferowanych wyłącznie przez markę Winterhalter. Tzw. tryb higieniczny gwarantuje, że zmywanie jest przez cały czas zgodne z normą DIN: jeśli temperatura zbiornika lub bojlera spadnie poniżej odpowiedniej wartości, zmywarka automatycznie zmniejszy prędkość. Maszyny Serii MT wyposażone są w system Connected Wash – dzięki połaczeniu z internetem, zmywarki z tą technologią są w stanie monitorować i analizować zużycie energii, wody i detergentów. To pozwala na natychmiastową identyfikację obszarów, w których można zwiększyć efektywność i zmniejszyć zużycie zasobów. Connected Wash umożliwia uzyskanie dokumentacji zgodności ze wszystkimi standardami higieny, zgodnie z HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Maszyny same się monitorują i automatycznie powiadamiają operatora o wszelkich krytycznych zdarzeniach.

Lepsze wyniki zmywania

Aby uzyskać optymalne wyniki zmywania, ważne jest zarówno wydajne zmywanie, jak i skuteczna filtracja wody w zbiorniku. Wszystkie funkcje poszczególnych stref zmywania Serii MT zostały zaprojektowane tak, by zmywane naczynia opuściły maszyny wyjątkowo czyste i idealnie suche. Oprócz systemu wielofiltracyjnego Seria MT jest wyposażona w system aktywnego usuwania zabrudzeń. Zapobiega to przedostawaniu się gruboziarnistego brudu do wody w zbiorniku. Zabrudzenia są odfiltrowywane przed głównym cyklem zmywania, wprowadzane do strefy wlotowej i gromadzone w specjalnej szufladzie z sitkiem. Strefy neutralne gwarantują, że nie dochodzi do przenoszenia płynów, nawet w przypadku dużych naczyń.

Pełen komfort pracy

Niedobór personelu jest jednym z największych wyzwań stojących przed branżą gastronomiczną i hotelarską – zaznacza Ralph Winterhalter. – Dlatego tym bardziej ważne było dla nas, aby praca na nowej Serii MT była tak ergonomiczna i bezpieczna, jak tylko to możliwe.

W Serii MT marki Winterhalter inteligentny wyświetlacz dotykowy został umieszczony na optymalnej wysokości, z obsługą za pomocą jednego przycisku, neutralnym językowo interfejsem i intuicyjnymi piktogramami. Dzięki temu maszyna jest ergonomiczna, przyjazna i bezpieczna w obsłudze. Tryb FlexSpeed automatycznie zmniejsza prędkość transportu, tak, by zachować płynną pracę i wydajność zmywania. Opcjonalny system dozowania jest wygodny, ergonomiczny i bezpieczny (wkłady czyszczące można wymieniać bez kontaktu z chemikaliami). Detergent jest wysoko skoncentrowany i o około dwie trzecie bardziej wydajny niż standardowy detergent w płynie.

Seria MT na EuroGastro 2024

Oficjalna polska premiera zmywarek Winterhalter z Serii MT odbędzie się w marcu 2024 roku, podczas EuroGastro, najważniejszego wydarzenia dla branży HoReCa w Polsce. Podczas premierowego pokazu nie zabraknie najważniejszych projektantów branży oraz przedstawicieli oficjalnych dystrybutorów marki Winterhalter. Jak mówi Joanna Sobczyk, Prezes zarządu Winterhalter Polska: – Seria MT reprezentuje naszą misję dostarczania rozwiązań, które nie tylko spełniają aktualne wymagania branży gastronomicznej, ale również wyznaczają nowe kierunki jej rozwoju. To nie tylko zmywarki – to kompleksowe rozwiązania zaprojektowane z myślą o każdym, kto ceni sobie najwyższą jakość, wydajność i bezpieczeństwo w procesie zmywania.

Więcej informacji na temat najnowszych zmywarek z Serii MT od Winterhalter znajduje się na stronie: www.winterhalter.pl/produkty/zmywarki/seria-mt

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron