Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs Kulinarny „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” nominowany do KPP- 21.06.2014r.


II OGÓLNOPOLSKI  KONKURS 
KULINARNY  GĘSINA NIE TYLKO NA ŚWIĘTEGO MARCINA  2014 r.

Kudowa Zdrój  –  data konkursu :  21 czerwiec 2014 r.

Rusza II edycja Konkursu Kulinarnego dla kucharzy profesjonalistów „Gęsina nie tylko na św. Marcina”  nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski.                                                     
Serdecznie zapraszamy do udziału w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na Świętego Marcina” , który odbędzie się 21 czerwca 2014 r. w Kudowie Zdrój w Parku Zdrojowym w Teatrze  pod Blachą.

Organizatorami Konkursu są  Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu Kudowa Zdrój, Hotel Verde Montana, Hotel Kudowa w Kudowie Zdrój oraz Urząd Miasta Kudowa Zdrój, Urząd Marszałkowski, Starosta  Powiatu Kłodzkiego  przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Celem Konkursu jest promocja utalentowanych kucharzy, pokazanie ich wysokiej wiedzy zawodowej  oraz promocji produktów- gęsiny.. Polska jest jednym z największych producentów gęsi w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni.  Nasza impreza ma na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.
Zasady uczestnictwa :
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.
W Konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie kucharze profesjonaliści z całego kraju pracujący zawodowo bądź mający w dacie przystąpienia do konkursu przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok.
Na czas konkursu zawodników obowiązuje galowy strój kucharski/ biała bluza, czarne spodnie, zapaska, czapka kucharska, pełne buty lub buty robocze/.
W konkursie uczestniczą ekipy   dwuosobowe: szef + kucharz pomocniczy. Ekipy  maja do dyspozycji 5 stanowisk kuchennych.
Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania 6  dań głównych podanych na talerzach
w tym 1  wystawowy  z wykorzystaniem  piersi  z gęsi lub udka. Produkt główny pierś lub udko z gęsi we własnym zakresie uczestników konkursu. Dopuszcza się gęsinę wcześniej zamarynowaną.
Pozostałe produkty również w gestii uczestników.
Organizator konkursu pokrywa  ekipom startującym koszty zakwaterowania i wyżywienia .
Wyniki pracy oceniać będzie Jury  składające się z 6 profesjonalnych  ekspertów gastronomicznych  pod przewodnictwem Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni  Jerzego Pasikowskiego .

Skład Jury:
Jerzy Pasikowski – Przewodniczący
Tomasz Jakubiak
Mirosław Drewniak
Giancarlo Russo
Tomasz Szymański
Rafał Targosz
Jarosław Walczyk

Główna nagrodą w konkursie jest  robot kuchenny  Kenwood  Cooking Chef  KM086.
Dla wszystkich uczestników   statuetka  wykonana przez Galerię i Pracownię Artystyczną „ORSO” , puchary oraz liczne nagrody.
Zdobywcy I miejsca otrzymują nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu  Polski oraz czek o wartości 1.500 zł., który zostanie wręczony w dniu zakończenia konkursu  przez przedstawiciel KPP.
Uroczyste  ogłoszenie  wyników  konkursu odbędzie się po zakończeniu  konkursu  21 czerwca 2014. r. na scenie muszli koncertowej w Parku Zdrojowym.
Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być wykonane na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz z wyraźnym zdjęciem wykonanej potrawy, nazwą potrawy i przesłane pocztą lub drogą elektroniczną  lub faksem na podany adres :

Dyrektor Hotelu Wiesław Bober
Hotel Verde Montana
57-350 Kudowa Zdrój
ul. 1 Maja 25 a
wieslaw.bober@verdemontana.pl
lub faks:  74/ 869 77 71

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa  15 maja 2014 r.

Sprawy  organizacyjne
Wiesław Bober
Tel. 601 418 136

Sprawy  merytoryczne
Jerzy Pasikowski
Tel. 600 204 398

 

Tutaj znajdziesz : Regulamin

 

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron