Nowy numer „PG” 11-12/2022
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
4-5 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Meatologia – sztuka prawdziwego mięsa
6 PATRONATY
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022
9 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Polska wieprzowina gwarantem smaku i bezpieczeństwa
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Źródło zdrowia
Wykorzystanie kiszonej kapusty w potrawach wigilijnych i świątecznych
14 TARGI
Relacja z tegorocznej edycji Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO w Krakowie
15 KONKURSY
Znamy Mistrzów Dziczyzny 2022!
19 ŻYWIENIE A ZDROWIE
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia litewska
31 SZKOŁY
Les Chefs en Or – polska edycja
34 HOTELE
Arletta Kowalik
Austriacka elegancja
Hotelarz w podróży (cz. III)
36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Skromnie czy na bogato?
Święta 2022
Drodzy Czytelnicy!
Oddajemy w Wasze ręce ostatni w tym roku numer „Przeglądu Gastronomicznego”, w którym jak zwykle nie zabraknie fachowej wiedzy. Dorota Czerwińska w artykule naukowym „ Źródło zdrowia” pisze o wykorzystaniu kiszonej kapusty w potrawach wigilijnych i świątecznych, w tym również regionalnych. Autorka szczegółowo omawia wartość odżywczą i właściwości lecznicze tego tak popularnego w Polsce przetworu warzywnego. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, jak bardzo zdrowa jest kiszona kapusta. Z artykułu dowiemy się m.in., że: Regularne spożywanie kiszonej kapusty powoduje zmniejszenie zawartości cholesterolu we krwi, ma więc znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Polecamy Państwa uwadze tę bardzo edukacyjną lekturę.
W tym numerze Ewa Czarniecka-Skubina kontynuuje cykl „Kuchnie naszych sąsiadów” i tym razem prezentuje kuchnię litewską, na którą składają się nie tylko kołduny, bliny i sękacze. Autorka przybliża również historię tej kuchni oraz opisuje najpopularniejsze potrawy i napoje. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z kulinariami naszych północno-wschodnich sąsiadów!
Na łamach tego numeru podróżujemy nie tylko do ościennych krajów, ale również znacznie dalej. Arletta Kowalik w artykule „Austriacka elegancja” opisuje swoje wrażenia z pobytu w obiektach hotelowych w ojczyźnie Straussa i Mozarta. Co ciekawe, w niektórych pensjonatach panuje czasem bardzo swobodna, rodzinna atmosfera i można np. chodzić boso, podczas gdy na pewno nie wskazane są takie zachowania w wiedeńskich hotelach, których wnętrza nie ustępują przepychowi pałacu cesarskiego.
Kolejnym artykułem, przy którym warto się zatrzymać jest „Skromnie czy na bogato?”. Autorka, nasza stała korespondentka z Holandii – Anna Wytrykus, zdradza, jak przebiegają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia w kraju wiatraków i jaką ofertę ma lokalna gastronomia na ten wyjątkowy czas. Przy okazji dowiemy się jakie problemy gnębią lokalną branżę HoReCa.
Zapraszamy również do zapoznania się z relacjami z wydarzeń branżowych, w które obfitowała tegoroczna jesień – konferencją MADE FOR Restaurant edycja Hedoniści, Kongresu Szefów Kuchni, targów HoReCa w Krakowie i towarzyszących im III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. „PG” sprawował patronat medialny nad większością z w/w wydarzeń.
Tradycyjnie w grudniu zachęcamy do zamówienia prenumeraty „PG” na kolejny rok. W tym celu można skorzystać z formularza na naszej stronie www.przeglad-gastronomiczny.pl. Zapraszamy też do częstych odwiedzin naszego serwisu, gdzie publikowane są przydatne i ciekawe informacje dla branży HoReCa.
Choć sytuacja wokół nie napawa optymizmem, składamy Państwu najlepsze życzenia zdrowych, spokojnych i miłych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Jak zwykle życzymy też przyjemnej lektury!
Redakcja