Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 11-12/2022

Nowy numer „PG” 11-12/2022

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

 

4-5 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Meatologia – sztuka prawdziwego mięsa

6 PATRONATY

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022

9 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Produkt dla każdego

Polska wieprzowina gwarantem smaku i bezpieczeństwa

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Źródło zdrowia

Wykorzystanie kiszonej kapusty w potrawach wigilijnych i świątecznych

14 TARGI

Tu chce się wracać!

Relacja z tegorocznej edycji Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO w Krakowie

15 KONKURSY

Znamy Mistrzów Dziczyzny 2022!

19 ŻYWIENIE A ZDROWIE

Junior-Edu-Żywienie

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia litewska

31 SZKOŁY

Les Chefs en Or – polska edycja

34  HOTELE

Arletta Kowalik

Austriacka elegancja

Hotelarz w podróży (cz. III)

36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII

A.W.

Skromnie czy na bogato?

Święta 2022

Drodzy Czytelnicy!

Oddajemy w Wasze ręce ostatni w tym roku numer „Przeglądu Gastronomicznego”, w którym jak zwykle nie zabraknie fachowej wiedzy. Dorota Czerwińska w artykule naukowym „ Źródło zdrowia” pisze o wykorzystaniu kiszonej kapusty w potrawach wigilijnych i świątecznych, w tym również regionalnych. Autorka szczegółowo omawia wartość odżywczą i właściwości lecznicze tego tak popularnego w Polsce przetworu warzywnego. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, jak bardzo zdrowa jest kiszona kapusta. Z artykułu dowiemy się m.in., że: Regularne spożywanie kiszonej kapusty powoduje zmniejszenie zawartości cholesterolu we krwi, ma więc znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Polecamy Państwa uwadze tę bardzo edukacyjną lekturę.

W tym numerze Ewa Czarniecka-Skubina kontynuuje cykl „Kuchnie naszych sąsiadów” i tym razem prezentuje kuchnię litewską, na którą składają się nie tylko kołduny, bliny i sękacze. Autorka przybliża również historię tej kuchni oraz opisuje najpopularniejsze potrawy i napoje. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z kulinariami naszych północno-wschodnich sąsiadów!

Na łamach tego numeru podróżujemy nie tylko do ościennych krajów, ale również znacznie dalej. Arletta Kowalik w artykule „Austriacka elegancja” opisuje swoje wrażenia z pobytu w obiektach hotelowych w ojczyźnie Straussa i Mozarta. Co ciekawe, w niektórych pensjonatach panuje czasem bardzo swobodna, rodzinna atmosfera i można np. chodzić boso, podczas gdy na pewno nie wskazane są takie zachowania w wiedeńskich hotelach, których wnętrza nie ustępują przepychowi pałacu cesarskiego.

Kolejnym artykułem, przy którym warto się zatrzymać jest „Skromnie czy na bogato?”. Autorka, nasza stała korespondentka z Holandii – Anna Wytrykus, zdradza, jak przebiegają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia w kraju wiatraków i jaką ofertę ma lokalna gastronomia na ten wyjątkowy czas. Przy okazji dowiemy się jakie problemy gnębią lokalną branżę HoReCa.

Zapraszamy również do zapoznania się z relacjami z wydarzeń branżowych, w które obfitowała tegoroczna jesień – konferencją MADE FOR Restaurant edycja Hedoniści, Kongresu Szefów Kuchni, targów HoReCa w Krakowie i towarzyszących im III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. „PG” sprawował patronat medialny nad większością z w/w wydarzeń.

Tradycyjnie w grudniu zachęcamy do zamówienia prenumeraty „PG” na kolejny rok. W tym celu można skorzystać z formularza na naszej stronie www.przeglad-gastronomiczny.pl. Zapraszamy też do częstych odwiedzin naszego serwisu, gdzie publikowane są przydatne i ciekawe informacje dla branży HoReCa.

Choć sytuacja wokół nie napawa optymizmem, składamy Państwu najlepsze życzenia zdrowych, spokojnych i miłych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.

          Jak zwykle życzymy też przyjemnej lektury!

Redakcja

Aktualności

XXIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie serdecznie zaprasza uczniów szkół branży gastronomicznej i spożywczej do wzięcia udziału w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych #SmakEstetykaKreatywność,

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron