Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Poradnik: jak podawać napoje gronowe?

Na głębię i koloryt degustowanego napoju gronowego wpływa wiele czynników, m.in.:  zasady łączenia określonych rodzajów trunków z danym typem potraw, temperatura serwowanych specjałów czy ich napowietrzenie. Jak zatem przygotować się do smakowania trunków, by móc delektować się pełnią ich walorów?

Kieliszki

Podanie napoju gronowego w odpowiednim kieliszku zagwarantuje zachowanie pełni jego aromatów i walorów. Trunki czerwone, aby mogły oczarować bogactwem zapachów, wymagają odpowiedniego rozwinięcia bukietu, zachodzącego na skutek kontaktu z powietrzem. Wybieramy zatem do nich kieliszki o szerszej czaszy. Kieliszki do napoju gronowego białego są zdecydowanie mniejsze i smuklejsze. Taki kształt pozwala zachować jego ulotne akcenty aromatyczne i utrzymać właściwą temperaturę.

Jaka temperatura?

Lekkie napoje gronowe wymagają niższej temperatury, natomiast cięższe, lepiej zbudowane, piękniej zaprezentują się w nieco wyższej. Jeśli planujemy otworzyć konkretną butelkę napoju do kolacji, wystarczy odpowiednio wcześniej włożyć ją do lodówki: kilka godzin wcześniej trunki musujące i lekkie białe, lekkie czerwone 1-2 godziny przed podaniem, a mocarną czerwień 30-40 minut przed planowanym otwarciem butelki.

Jak trzymać kieliszek?

Niezależnie od tego czy kosztujemy białego, czy czerwonego napoju gronowego, sposób chwytania za kieliszek jest podobny. Naczynie powinniśmy chwycić za nóżkę, układając ją pomiędzy palcem wskazującym, środkowym a kciukiem. Bardzo ważne i niezwykle eleganckie jest pozostawienie pozostałych palców luźno. Podczas degustacji trunku należy unikać dotykania czaszy kieliszka. W przypadku napoju gronowego czerwonego, nawet kilkuminutowe zetknięcie się naszej dłoni z pękatą częścią kieliszka może zmienić smak trunku. Podobna sytuacja ma się z napojem gronowym białym – okryty dłonią kieliszek szybciej się nagrzewa, a wyższa temperatura powoduje szybsze parowanie aromatów oraz zmianę ich charakteru.

Szeroka oferta napojów gronowych oraz eleganckich nowości wśród innych rodzajów trunków jest dostępna na platformie rezerwacyjnej Winnicalidla.pl.

Materiał powstał w ramach współpracy z portalem Winnica Lidla.

fot. freepik.com

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron