Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Polski Związek Producentów Kukurydzy promuje talenty kulinarne

Pięć zespołów ze szkół gastronomicznych z Brzostowa, Częstochowy, Kielc, Ostrołęki i z Warszawy, wzięło udział w finale drugiej edycji Konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się 29 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.

Konkurs wpisuje się w działania promujące spożycie kukurydzy, prowadzone od wielu lat przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w ramach Funduszu Promocji Zbóż. Celem tych działań jest zwiększenie konsumpcji kukurydzy i produktów pochodzących z jej przetwórstwa, mąki, grysu, kaszy, pop-cornu, a także kukurydzy cukrowej, jednego z ośmiu najpopularniejszych warzyw na świecie!  Producentom kukurydzy szczególnie zależy na wyeksponowaniu wartości odżywczych i zdrowotnych kukurydzy, a także  zwiększeniu atrakcyjności smakowych i wizualnych dań z kukurydzy.

Druga edycja Konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem młodzieży. Nadesłano ponad 30 zgłoszeń. Zadaniem uczestników Konkursu było przygotowanie zupy i drugiego dania z udziałem co najmniej 70% kukurydzy. Wszyscy finaliści zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny i umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w przygotowanych daniach.

1 miejsce zdobyli: Leon Tyrała i Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

2 miejsce zdobyły: Maja Grubich i Oliwia Wegner z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.

3 miejsce zdobyli Adam Pawłowski i Karolina Walczak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Gratulujemy wszystkim uczestnikom finału Konkursu!

(Polski Związek Producentów Kukurydzy)

Aktualności

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja

Wystawa CLEVERFOOD. For everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie zainaugurowana wystawa CLEVERFOOD for everyone. Jest ona efektem pracy międzynarodowego zespołu ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów),

Polska nad Porterem Bałtyckim

W ciągu ostatnich 20 lat liczba porterów bałtyckich warzonych co roku w Polsce zwiększyła się kilkunastokrotnie, a sam styl zaczął wyróżniać polskich piwowarów w świecie. Przypadająca

Soft&Sweet Inspiration Day

Firma Primulator zaprasza wszystkich właścicieli cukierni, kawiarni, piekarni oraz sklepów convenience na wyjątkowe wydarzenie – Soft&Sweet Inspiration Day, które odbędzie się 4-5 lutego 2025 roku w

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content