Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
3/2021

Przegląd Gastronomiczny 3/2021

Nowy numer „PG” 3/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

3 KONKURSY
The Best Chef Awards 2021

4 PRAWO
Adriana Lotolc
Otwieramy i co dalej?

6  TECHNIKA
Ugotuj i schłodź!
Wiesława Grzesińska
Technologia cook and chill

10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Potrawy wielkanocne w wersji light i vege

17 KONKURSY
Poland Best 100 Restaurants 2020

18 RAPORTY
Rok w pandemii
Jak sobie radzą restauracje, kluby i hotele w Polsce?

20 HOTELE
Czystość w hotelach
Arletta Kowalik

26 ŻYWIENIE A ZDROWIE
Przyszłość tradycyjnego modelu żywienia
Edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności


Drodzy Czytelnicy!

Na początku marca minął rok od momentu, kiedy pandemia zawitała do naszego świata i wywróciła nasze życie do góry nogami. Ta rocznica skłania do pewnych refleksji. Niestety, koronawirus do dziś nie daje za wygraną. Nadzieję niosą ze sobą szczepienia, ale ich tempo jest zbyt powolne w stosunku do rozprzestrzeniania się wirusa.

Wszystko to sprawia, że zamiast ciepłego powiewu wiosny poczuliśmy na plecach zimny oddech kolejnego lockdownu. Trzecia fala epidemii zaczęła się rozpędzać i 17.03 zaostrzono zasady bezpieczeństwa na cały kraj. Rozbudzone na początku lutego nadzieje hotelarzy muszą poczekać na przyszłość. Wraz z przyrostami zakażeń coraz bardziej oddala się również perspektywa odmrożenia branży gastronomicznej. Branży, która zamknięta od listopada ub.r. prowadzi tylko ograniczoną działalność na wynos i w dostawie, ledwo wiążąc koniec z końcem i z godną podziwu determinacją walczy o przetrwanie.

Wielkanoc znów spędzimy w izolacji, dzieląc się świątecznym jajeczkiem z najbliższymi domownikami albo oglądając ich tylko na ekranach telefonów lub komputerów. W tym miejscu apelujemy do Czytelników o zamawianie cateringu świątecznego w swoich ulubionych restauracjach i punktach gastronomicznych. To w tej chwili najlepsza forma wsparcia. Na naszym profilu na facebooku będziemy informować o tego typu akcjach wspierających branżę. 

Z ostatnich doniesień jednej ze znanych rozgłośni radiowych wiadomo, że rząd analizuje pomysł wprowadzenia bonów żywnościowych, którymi można byłoby płacić w restauracjach oraz rozważa zmniejszenie podatku VAT dla gastronomii. Zapewne niedługo dowiemy się, czy te plany zostaną wprowadzone w życie.

W tym numerze bardziej szczegółowo przyglądamy się trwającej od stycznia akcji otwierania lokali mimo panujących obostrzeń epidemicznych. Adriana Lotolc z kancelarii OWIW LEGAL w artykule pt. „Otwieramy i co dalej?” przedstawia skutki prawne tej akcji i radzi jak przygotować się do nagłej kontroli sanepidu. Należy pamiętać, że restaurator nie może odmówić inspektorom przeprowadzenia kontroli. Za utrudnianie lub udaremnianie im pracy grozi kara grzywny, ograniczenia lub pozbawienia wolności do lat 3.

Zachęcamy również do lektury raportu Briefly „Rok w pandemii” dotyczącego wpływu koronawirusa na branżę eventovą oraz HoReCa. Płyną z niego niewesołe wnioski. Z drugiej strony przedstawiamy też restauracje, które nawet w lockdownie przynoszą zyski, mimo że zostały otwarte w najmniej sprzyjającym czasie, czyli już po wybuchu epidemii. Co zdecydowało o sukcesie takich lokali jak Koku Sushi, Morski Zając, Śląska Prohibicja – polecamy uwadze Czytelników. Lektura może być inspirująca.

 W tym numerze zamieszczamy również obszerną relację z debaty „Przyszłość tradycyjnego modelu żywienia – edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności”, która odbyła się 4 marca online. Zachęcamy do zapoznania się z podsumowaniami wystąpień naukowców, a zwłaszcza z artykułem prof. Krystyny Gutkowskiej z SGGW „Podsumowanie badań”.

Warto sięgnąć też po artykuł Doroty Czerwińskiej pt. „Wielkanoc w wersji light i vege”, z którego dowiemy się, jak zachować linię w czasie świąt oraz jak przyrządzić tradycyjne, wielkanocne potrawy zgodnie z wytycznymi diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron