Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Selgros i Caritas razem przy świątecznym stole dla potrzebujących

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen miłości, w którym szczególnie mocno odczuwamy potrzebę dzielenia się dobrem i pomagania tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej. W tym roku, przy wspólnym stole, w ogólnopolskiej akcji pomocowej Wigilia Caritas zasiądzie ponad 25.000 osób potrzebujących. Selgros jak co roku jest głównym partnerem wydarzenia i fundatorem produktów potrzebnych do przygotowania tradycyjnych dań wigilijnych.

Grudniowe święta to wyjątkowy czas, który przypomina nam o znaczeniu wspólnoty i troski o drugiego człowieka. Nikt wtedy nie powinien być sam, choć niestety nie wszyscy mają taką możliwość. Właśnie o te osoby – samotne i potrzebujące, od ponad dwóch dekad troszczy się Selgros wspierając ogólnopolską akcję Wigilia Caritas. Jej celem jest otoczenie życzliwością ludzi starszych, chorych, bezdomnych i w trudnej sytuacji życiowej, aby przy wspólnym stole mogli spożyć wigilijną wieczerzę, zaśpiewać kolędy i choć na chwilę zapomnieć o trudach dnia codziennego. W 2024 roku te wyjątkowe grudniowe spotkania odbędą się w 90 polskich miastach gromadząc ponad 25 000 osób. Największe spotkania odbędą się w Bydgoszczy, Radomiu i Poznaniu, gdzie organizatorzy spodziewają się łącznie niemal 5 000 uczestników.

Nieocenionym wsparciem w organizacji Wigilii Caritas jest zaangażowanie ogromnej liczby wolontariuszy i partnerstwo firmy Selgros, która dostarczy produkty, o łącznej wartości ponad 700 000 tysięcy złotych, potrzebne do przygotowania tradycyjnych dań wigilijnych i świątecznych paczek. Dzięki tej współpracy na stołach pojawi się m.in. 7,5 tony karpia, niemal 3,5 tony kapusty kiszonej i 50 tysięcy litrów napojów.

Wigilia to coś więcej niż ciepły posiłek. To czas, który pozwala zapomnieć o trudach codzienności, poczuć wspólnotę i bliskość drugiego człowieka. Dzięki wsparciu Selgros, Miasta Poznań i pozostałych darczyńców możemy nie tylko przygotować tradycyjne potrawy, ale również doświadczyć Bożego Narodzenia i stworzyć atmosferę pełną ciepła i nadziei – podkreśla dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej ks. Karol Maciejak.

Selgros od wielu lat angażuje się w działania na rzecz osób w potrzebie. Partnerstwo z Caritas w organizacji Wigilii jest flagowym przykładem tej współpracy.

Święta to czas, który przypomina nam, jak ważne jest wsparcie i solidarność wobec tych, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji. Współpraca z Caritas pozwala nam nie tylko robić to na czym znamy się najlepiej, czyli dostarczyć niezbędne produkty, ale przede wszystkim stać się częścią inicjatywy, która buduje wspólnotę i daje nadzieję na lepsze jutro. To dla nas zaszczyt, że możemy uczestniczyć w tym wyjątkowym projekcie już od tylu lat – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor Działu Marketingu Selgros.

Wigilia Caritas pokazuje, jak solidarność i współpraca może realnie poprawić codzienność osób w trudnej sytuacji. Nawet drobne gesty wsparcia w tym szczególnym czasie niosą nadzieję i przypominają o sile wspólnoty. Dzięki wsparciu Selgros i zaangażowaniu lokalnych społeczności magia świąt dotrze w tym roku do tysięcy osób, które znalazły się w szczególnie trudnej sytuacji. Ta wspólna inicjatywa to więcej niż jednorazowa pomoc – to inspiracja, jak ważna jest troska o drugiego człowieka.

Aktualności

11 lipca przypada Dzień Kebaba

Czy ten popularny fast food to już nasze drugie danie narodowe? Wszystko wskazuje na to, że tak. Według TNS OBOP kebab to najczęściej wybierany przez

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron