Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

Za nami kolejna edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców.

W tym roku konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem – wzięło w nim udział 38 ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Spośród 45 zgłoszeń Komisja wyłoniła autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy otrzymali zaproszenie na galę finałową konkursu. W uroczystym podsumowaniu uczestniczył sekretarz stanu Stefan Krajewski, który podziękował uczniom za przygotowanie prac konkursowych, a nauczycielom za zaangażowanie i pomoc młodym kucharzom w zdobywaniu wiedzy i umiejętności. Wiceminister resortu rolnictwa podkreślił, że dzięki udziałowi w konkursie młodzi kucharze poznają polskie dziedzictwo kulinarne.

Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

W tym roku najlepsze okazały się Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz (Zespół Szkół nr 7 w Tychach). Ich danie to kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem. Zwycięska drużyna otrzymała nagrodę 3200 zł. Drugie miejsce zajęli Maria Solińska i Hubert Hyzopski (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku), którzy zaproponowali policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką. Srebrni medaliści otrzymali nagrodę 2600 zł. Trzecie miejsce zajęły Małgorzata Kubsik i Alicja Robak (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie) za roladę z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego, za co otrzymały nagrodę 2200 zł. Pozostali laureaci otrzymali upominki o wartości 250 zł.

Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie.

Konkurs organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

(MRiRW)

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron