Za nami kolejna edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców.
W tym roku konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem – wzięło w nim udział 38 ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Spośród 45 zgłoszeń Komisja wyłoniła autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy otrzymali zaproszenie na galę finałową konkursu. W uroczystym podsumowaniu uczestniczył sekretarz stanu Stefan Krajewski, który podziękował uczniom za przygotowanie prac konkursowych, a nauczycielom za zaangażowanie i pomoc młodym kucharzom w zdobywaniu wiedzy i umiejętności. Wiceminister resortu rolnictwa podkreślił, że dzięki udziałowi w konkursie młodzi kucharze poznają polskie dziedzictwo kulinarne.
Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
W tym roku najlepsze okazały się Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz (Zespół Szkół nr 7 w Tychach). Ich danie to kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem. Zwycięska drużyna otrzymała nagrodę 3200 zł. Drugie miejsce zajęli Maria Solińska i Hubert Hyzopski (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku), którzy zaproponowali policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką. Srebrni medaliści otrzymali nagrodę 2600 zł. Trzecie miejsce zajęły Małgorzata Kubsik i Alicja Robak (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie) za roladę z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego, za co otrzymały nagrodę 2200 zł. Pozostali laureaci otrzymali upominki o wartości 250 zł.
Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie.
Konkurs organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
(MRiRW)