Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®

Spotkania, wiedza, kontakty

Kolejna odsłona najważniejszej w Polsce imprezy integrującej branże hotelarską, gastronomiczną i winiarską, czyli Targi  HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® odbędzie się w dniach 16-18 listopada br. w EXPO Kraków. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji w ramach stoisk targowych oraz programu szkoleniowo-warsztatowego, a wszystko po to, by ułatwić przedsiębiorcom prowadzenie biznesu w sektorze HoReCa w niełatwych czasach. Nie zabraknie pokazów, konkursów i degustacji, spotkań z ekspertami, szefami kuchni, sommelierami i baristami.

Solidna porcja wiedzy

Wychodząc naprzeciw nowym wyzwaniom, na targach zobaczymy wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych. Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.

Mistrzostwa w dziczyźnie

Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD będzie kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego (zmarły w 2018 r. propagator zrównoważonego łowiectwa i wielki miłośnik kuchni myśliwskiej). Mięso królicze oraz dziczyzna to dwie specjalności organizatora Mistrzostw, firmy Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, którą założył M. Tarnawski. W czwartek, 17 listopada, w EXPO Kraków pojawią się przedstawiciele środowisk kulinarnych, handlowych i łowieckich, znakomici szefowie kuchni, propagatorzy dziczyzny, aby podziwiać zmagania uczestników w tym wyjątkowym konkursie.

Nieprzypadkowo chcemy zwrócić uwagę na dziczyznę. Polacy jedzą dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), co potęguje wzrost otyłości. Pomimo rosnącej w społeczeństwie świadomości zalet zdrowego odżywiania, nadal wiele osób przedkłada ilość jedzenia nad jakość. Dlatego proponujemy dziczyznę jako produkt naturalny, chudszy i dużo zdrowszy niż mięso zwierząt hodowlanych. Szefowie kuchni także coraz chętniej sięgają po dziczyznę ze względu na jej wyjątkowe walory żywieniowe. Zdaniem Adama Chrząstowskiego, wybitnego szefa kuchni i ambasadora marki HoReCa Las-Kalisz: – Rzeczywiście jemy bardzo dużo mięsa i sam po sobie wiem, że trudno z pewnych nawyków zrezygnować, ale myślę, że taki świadomy wybór czegoś co jest lepsze, zdrowsze, bardziej organiczne pozwoli nam przede wszystkich zachować zdrowie.

Naturalnie w Krakowie

Tradycyjnie równocześnie z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbędą się największe w Polsce Targi Wina ENOEXPO®.Podążając za najciekawszymi trendami w winiarstwie, na ENOEXPO® zwrócimy uwagę na wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. Produkuje się je z poszanowaniem dla środowiska i z minimalną ingerencją człowieka, co paradoksalnie wymaga ogromnego wysiłku właścicieli takich wyjątkowych winnic. Wina naturalne charakteryzują się dużą różnorodnością smakową i zapachową. Każdego roku mogą smakować inaczej. Świetnie pasują do różnych potraw. W ramach Akademii Wina ENOEXPO® podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów, w tym również polskich, w połączeniu z różnymi produktami (m.in. z dziczyzną).

Spotkania brokerskie

Formuła spotkań brokerskich to efektywny, tani i wygodny sposób na poznanie wielu potencjalnych partnerów biznesowych w jednym miejscu i czasie, co zostało bardzo dobrze odebrane przez uczestników podczas ostatniej edycji targów. Dlatego we współpracy z Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej po raz kolejny zapraszamy do bezpłatnego udziału w międzynarodowych spotkaniach handlowych. Wystarczy zarejestrować firmę na specjalnej platformie internetowej, aby umówić spotkania z przedstawicielami z różnych krajów: online (16-30.11.2022) lub na miejscu w EXPO Kraków w czasie trwania targów.

Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron