Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przygotowania Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy do Olimpiady Kulinarnej IKA 2024

Przygotowania Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy do Olimpiady Kulinarnej IKA 2024

Wielkimi krokami zbliża się Olimpiada Kulinarna IKA. W wydarzeniu, które odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie weźmie udział Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pod przewodnictwem Bartosza Petera (kapitana drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastiana Krauzowicza (managera). Aktualnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet trwają intensywne przygotowania do kulinarnych zmagań.

Olimpiada Kulinarna IKA to największy i najstarszy międzynarodowy konkurs kulinarny – jego koncepcja została opracowana pod koniec XIX wieku, a pierwsza edycja odbyła się w 1900 roku we Frankfurcie. Nawiązania do igrzysk olimpijskich nie są przypadkowe – wydarzenie odbywa się co 4 lata i biorą w nim udział przedstawiciele różnych państw. Formuła konkursu ewoluowała przez lata, jednocześnie zwiększając swój zasięg. W tym roku w zmaganiach wezmą udział kucharze z kilkudziesięciu krajów.

Wśród uczestników nie zabraknie Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy powołanej przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kucharzom przewodzą w tym roku Bartosz Peter (kapitan drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastian Krauzowicz (manager). W skład drużyny seniorów weszli kucharze – Marcin Gruszka, Maciej Hippler, Sebastian Plasota i Tomasz Ziółkowski, cukiernik Michał Świerad oraz asystenci – Łukasz Wódz i Wojciech Waliszewski. Drużynę juniorów tworzą z kolei dwie uzdolnione kucharki – Weronika Gurynow i Adela Kaczmarczyk. Partnerem strategicznym polskiej reprezentacji jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy ma już na swoim koncie kilka istotnych sukcesów na międzynarodowych konkursach kulinarnych. Podczas Olimpiady Kulinarnej IKA 2020 polska ekipa wywalczyła trzy srebrne medale w kategoriach Chef’s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów. Z kolei drużyna juniorów zdobyła dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata.

Przed kucharzami dwie bardzo trudne konkurencje. Pierwsza z nich polega na stworzeniu rozbudowanego menu dla 12 osób. Podczas drugiej zawodnicy w ciągu 6 godzin będą musieli przygotować 110 porcji 3-daniowego menu. Tu liczą się nie tylko wiedza, praktyka i doskonała organizacja własnej pracy, lecz także umiejętność wpisania się w gust międzynarodowej komisji konkursowej. Wszystkie te aspekty bierzemy pod uwagę podczas spotkań z naszymi drużynami – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Organizacja intensywnych przygotowań do Olimpiady była możliwa dzięki partnerskiej współpracy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pierwsze treningi rozpoczęła już w kwietniu 2023 roku, niemal na rok przed rozpoczęciem zmagań. Zgrupowania odbywają się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie – początkowo były to dwa zjazdy w miesiącu, a od czerwca kucharze spotykają się co weekend.

Aktualnie głównym elementem treningów są tzw. „czasówki”, podczas których uczestnicy odwzorowują realne zadania konkursowe. Wymaga to dużej dyscypliny – drużyna wchodzi do boksu o godzinie 7:00 i ma godzinę na rozpakowanie produktów i sprzętów, instalację sekcji oraz kontrolę stanowiska pracy. Realizacja zadania konkursowego rozpoczyna się punktualnie o godzinie 8:00. Stworzenie warunków zbliżonych do tych panujących podczas Olimpiady pozwala kucharzom nie tylko na sprawdzenie wiedzy i umiejętności, lecz także przetestowanie pracy pod presją czasu. Swoistym podsumowaniem działań jest degustacja i dyskusja, dzięki której drużyny mogą wyeliminować ewentualne błędy.

Instytut Kulinarny Transgourmet to doskonałe miejsce do przygotowań przed tak dużym wydarzeniem jak Olimpiada Kulinarna IKA. Nowoczesna przestrzeń, stanowiska ze sprzętem najnowszej generacji, a także znajdująca się w pobliżu hala Selgros wyposażona w tysiące produktów – wszystko to daje nam w zasadzie nieograniczone możliwości trenowania. Dzięki temu jesteśmy jeszcze bardziej zmotywowani do ciężkiej pracy, która – mamy nadzieję – przełoży się na sukces w Stuttgarcie – dodaje Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i Kapitan Narodowej Kadry Polski Kucharzy.

Olimpiada Kulinarna IKA odbędzie się 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wylatuje na wydarzenie już 31 stycznia.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron