Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs Roberta Sowy „KULINARNY TALENT 2019” już niebawem!

Kulinarny Talent 2019

11. edycja autorskiego konkursu Mistrza Sowy „Kulinarny Talent 2019” odbędzie się podczas targów EuroGastro w dniu 28 marca br. o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo (Nadarzyn, Al. Katowicka 62). Zapraszamy!

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych, którzy nie ukończyli 23 roku życia. Konkurs ten, to pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Konkurs poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.

„Kulinarny Talent 2019” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych, w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek oraz jury gwiazd, w którym zasiądą m.in. kulinarne osobowości : Daria Ładocha oraz David Gaboriaud. Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów wydarzenia. W tym roku będą to:

  • polędwica wieprzowa Goodvalley
  • przyprawy z portfolio marki Prymat
  • smalec gęsi Agro-Top
  • Frytki z batatów/ Sweet potato fries lub Frytki Ultimate/ Ultimate Chip firmy Farm Frites
  • wybrane Pepitki oraz produkt mrożony Bonduelle Food Service
  • napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium

Załączniki:

  1. Lista finalistów

PODSUMOWANIE DOTYCHCZASOWYCH EDYCJI KONKURSU

Dotychczas do konkursu zgłosiło się prawie 400 chętnych, ale w finałach wystartowało tylko 120 osób.

Prowadzący. Gospodarzami poprzednich edycji wraz z Robertem Sową byli: Krzysztof Ibisz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Dorota Wellman, Joanna Jabłczyńska, Bartek Jędrzejak, Paweł Pochwała i Marta Kuligowska.

Degustacyjne jury gwiazd tworzyli m.in.: Rafał Maserak, Grażyna Wolszczak, Agnieszka Hyży, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik, Katarzyna Cichopek, Agnieszka Kołodziejska, Olga Bończyk, Marek Sierocki, Tomasz Dedek, Marcin Żewłakow, Marek Jaszczak (Prezes Stella Pack SA), Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska, Łukasz Zagrobelny, Ewa Wojciechowska, Katarzyna Dowbor, Mariusz Czerkawski, Jacek Kopczyński, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer, Maciej Nowak, Anna Ibisz, Tomasz Szczepanik (Pectus), Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal (Blue Cafe), Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow, Roman Kołtoń, Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan, Marcin Mroczek, Monika Jarosińska, Filip Bajon.

W jury profesjonalistów zasiadali: Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Dawid Łagowski, Wiesław Bober, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Łapanowski, Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Joseph Seeletso, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Kazubski, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Tomasz Borucki, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak, Kazimiera Staszel, Paweł Mieszała, Filip Schmidt i Tomasz Pawlusek.

Zmagania konkursowe obserwowali: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Marcin Przybysz, Carlos Gonzales-Tejera, Katarzyna Dowbor, Agnieszka Popielewicz, Andrzej Strejlau i Piotr Adamczewski. Dwukrotnym gościem honorowym konkursu była Pani Jolanta Kwaśniewska.

Podczas konkursów zorganizowane zostały dwie akcje charytatywne, z których dochód przekazano fundacjom: „Porozumienie bez barier” (2012 rok) i „Sprzymierzeni z GROM” (2015).

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content