Bezpłatne e-szkolenia
„Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH zaprasza do 12 grudnia 2020 na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych:
- branży cateringowej i realizatorach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach,
- producentach, przetwórcach i dystrybutorach żywności,
- administracji publicznej i urzędów.
Zwalczanie ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych dietozależnych
Szkolenia te są częścią intensywnych działań prowadzonych od początku XXI wieku na rzecz zwalczania głównych czynników ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych dietozależnych – najczęstszych przyczyn zgonów współczesnych społeczeństw.
Działanie te są wspierane wieloma stanowiskami m.in. Światowej Organizacji Zdrowia (2004), Komisji Europejskiej (2007) czy Rezolucją Zgromadzenia Ogólnego ONZ (2011). Zagadnienia te uwzględniono także w polskiej Ustawie o Zdrowiu Publicznym (2015) oraz w Narodowym Programie Zdrowia na lata 2016 – 2020.
Wszystkie dokumenty, jak również obserwacja struktury współczynników zgonów w Polsce wskazały, że drogą do zmniejszenie zapadalności i umieralności na choroby niezakaźne jest poprawa żywienia i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej.
Stąd oferta szkoleń skierowana do grup zawodowych, które są bezpośrednio powiązane z żywieniem: producentów żywności, osób zajmujących się żywieniem zbiorowym oraz administracji publicznej, która zajmuje się nadzorem żywienia zbiorowego.
Szczegółowy zakres tematyczny każdego szkolenia e-learningowego NIZP-PZH został dopasowany do jego grup odbiorców.
Szkolenie dla firm cateringowych, realizatorów żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty i szpitalach: intendentów, zaopatrzeniowców, osób bezpośrednio zajmujących się przygotowywaniem posiłków, firm cateringowych dostarczających posiłki do szkół, przedszkoli i szpitali, dyrektorów placówek oraz nauczycieli.
Obszary tematyczne e-szkolenia dla realizatorów żywienia zbiorowego:
- Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
- Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
- Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
- Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
- Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
- Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
- Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
- Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.
Szkolenie dla osób związanych z produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności, przedstawicieli organizacji branży spożywczej, osób zainteresowanych tworzeniem receptur produktów i potraw, znakowaniem i reklamą żywności, aktualnymi zaleceniami żywieniowymi.
Zakres tematyczny e-szkolenia dla producentów żywności:
- Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
- Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
- Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
- Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
- Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
- Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
- Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
- Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.
Szkolenie dla przedstawicieli urzędów i instytucji publicznych
Zakres tematyczny e-szkolenia dla administracji publicznej:
- Fizjologiczne normy żywienia kluczem do poprawy stanu zdrowia,
- Stosowanie norm i zaleceń żywieniowych w praktyce, podstawą optymalnego stanu odżywienia w każdym wieku.
- Sól, cukier, tłuszcz- eliminować czy ograniczać, by zapewnić dobry stan zdrowia
- Żywność – czy jest bezpieczna ?
- Reformulacja – sposób na poprawę jakości zdrowotnej produktów spożywczych
- Zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów, interpretacja istniejących zarządzeń,
- Ocena jadłospisów indywidualnych i w żywieniu zbiorowym, planowanie, kontrola.
Jak skorzystać ze szkoleń?
Szkolenia są dostępne na platformie NIZP-PZH https://elearning.pzh.gov.pl/ do 12 grudnia 2020.
Aby z nich skorzystać, wystarczy zarejestrować się na platformie, zalogować i wpisać kod w polu „klucz grupy”: PSZ2020, następnie wybrać szkolenie i rozpocząć naukę.
Zadanie realizowane jest ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia.