Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Bezpłatne e-szkolenia NIZP-PZH

Szkolenia dla gastronomii

Bezpłatne e-szkolenia

„Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH zaprasza do 12 grudnia 2020 na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych:

  1. branży cateringowej i realizatorach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach,
  2. producentach, przetwórcach i dystrybutorach żywności,
  3. administracji publicznej i urzędów.

Zwalczanie ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych dietozależnych

Szkolenia te są częścią intensywnych działań prowadzonych od początku XXI wieku na rzecz zwalczania głównych czynników ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych dietozależnych – najczęstszych przyczyn zgonów współczesnych społeczeństw.

Działanie te są wspierane wieloma stanowiskami m.in. Światowej Organizacji Zdrowia (2004), Komisji Europejskiej (2007) czy Rezolucją Zgromadzenia Ogólnego ONZ (2011). Zagadnienia te uwzględniono także w polskiej Ustawie o Zdrowiu Publicznym (2015) oraz w Narodowym Programie Zdrowia na lata 2016 ­– 2020.

Wszystkie dokumenty, jak również obserwacja struktury współczynników zgonów w Polsce wskazały, że drogą do zmniejszenie zapadalności i umieralności na choroby niezakaźne jest poprawa żywienia i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej.

Stąd oferta szkoleń skierowana do grup zawodowych, które są bezpośrednio powiązane z żywieniem: producentów żywności, osób zajmujących się żywieniem zbiorowym oraz administracji publicznej, która zajmuje się nadzorem żywienia zbiorowego.

Szczegółowy zakres tematyczny każdego szkolenia e-learningowego NIZP-PZH został dopasowany do jego grup odbiorców.

Szkolenie dla firm cateringowych, realizatorów żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty i szpitalach: intendentów, zaopatrzeniowców, osób bezpośrednio zajmujących się przygotowywaniem posiłków, firm cateringowych dostarczających posiłki do szkół, przedszkoli i szpitali, dyrektorów placówek oraz nauczycieli.

Obszary tematyczne e-szkolenia dla realizatorów żywienia zbiorowego:

  1. Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
  2. Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
  3. Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
  4. Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
  5. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
  6. Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
  7. Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
  8. Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.

 Szkolenie dla osób związanych z produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności, przedstawicieli organizacji branży spożywczej, osób zainteresowanych tworzeniem receptur produktów i potraw, znakowaniem i reklamą żywności, aktualnymi zaleceniami żywieniowymi.

Zakres tematyczny e-szkolenia dla producentów żywności:

  • Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
  • Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
  • Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
  • Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
  • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
  • Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
  • Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
  • Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.

Szkolenie dla przedstawicieli urzędów i instytucji publicznych

Zakres tematyczny e-szkolenia dla administracji publicznej:

  1. Fizjologiczne normy żywienia kluczem do poprawy stanu zdrowia,
  2. Stosowanie norm i zaleceń żywieniowych w praktyce, podstawą optymalnego   stanu   odżywienia w każdym wieku.
  3. Sól, cukier, tłuszcz- eliminować czy ograniczać, by zapewnić dobry stan zdrowia
  4. Żywność – czy jest bezpieczna ?
  5. Reformulacja – sposób na poprawę jakości zdrowotnej produktów spożywczych
  6. Zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów, interpretacja istniejących zarządzeń,
  7. Ocena jadłospisów indywidualnych i w żywieniu zbiorowym, planowanie, kontrola.

Jak skorzystać ze szkoleń?

Szkolenia są dostępne na platformie NIZP-PZH https://elearning.pzh.gov.pl/ do 12 grudnia 2020.

Aby z nich skorzystać, wystarczy zarejestrować się na platformie, zalogować i wpisać kod w polu „klucz grupy”: PSZ2020, następnie wybrać szkolenie i rozpocząć naukę.

Zadanie realizowane jest ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron