Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Czas na rybę! 2024!

Znamy uczestników siódmej edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia br. będą:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak (Pałac Goetz, Brzesko)           

Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski (Fabryka Wełny, Pabianice)

Adam Łodej i Filip Bugajski (Restauracja La Sora Hotel Binkowski, Kielce)

Paweł Kucharski i Kamil Kowal (Restauracja MammaMia, Karpacz)

Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski (Brasserie Selgros, Piaseczno)

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski (Courtyard By Marriott Warsaw Airport, Warszawa)

Uczestnicy będą mieli 90 minut na przygotowanie dania głównego gdzie oprócz karpia opolskiego będzie musiało się znaleźć kiszone warzywo z Gospodarstwo Rolnego Sznajderów.

Potrawy będą oceniane przez wyjątkowe jury w składzie: Marcin Bielec, Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Joanna Ochniak, Marcin Przybysz, Giancarlo Russo, Marcin Soból, Robert Sowa, Paweł Stawicki, Krzysztof Robert Szulborski, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk

Dzień wcześniej, w piątek 4 października gotować będzie sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych w Konkursie “Czas na rybę!  Junior”.

Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska (Zespół Szkół Gastronomicznych, Białystok)

Mariia Didenko i Michał Kamiński (Zespół Szkół Technicznych i Branżowych, Jelenia Góra)

Zuzanna Śliwa i Martyna Talar (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa, Nawojowa)

Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek (Publiczne Technikum nr 2, Opole)

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk (Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej, Wodzisław Śląski)

Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev (Zespół Szkół nr 1, Kędzierzyn Koźle)

Dania będą oceniane przez jury w składzie: Janusz Garncarczyk, Radosław Kłapacz, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Joanna Ochniak, Artur Piotrowski, Krzysztof Wierzba.

Jest o co walczyć!

Nie tylko prestiż i dobra zabawa! Profesjonaliści walczą o  nagrodę o wartości ponad 8000 zł. Dodatkowo firma UNOX zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech! Specjalną nagrodą jest staż w Restauracji Epoka w Warszawie u jednego z jurorów Konkursu – Marcina Przybysza!

Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2400 zł oraz min. tygodniowy staż w Restauracji Lizawka u szefa kuchni Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska. 

Partnerzy wydarzenia

Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z: właścicielem Hotelu Jakubus – firmą Osadkowski sp. z o.o., producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana, producentem soków – Purena, dystrybutorem przypraw – firmą Darpol, producentem produktów tłuszczowych – firmą Bunge, dystrybutorem japońskich noży KAI – Home Brand, producentem sprzętu gastronomicznego Heinzelmann.

Impreza towarzysząca – Forum dyskusyjne “Smaczna przemiana karpia”

W niedzielę, 6 października, również na Zamku w Niemodlinie ciąg dalszy gotowania na najwyższym poziomie.

Podczas Forum dyskusyjnego odbędą się prelekcje i dyskusje dotyczące ryb oraz gotowania.

W programie między innymi prelekcja profesora Jarosława Dumanowskiego i Marcina Przybysza, dotycząca budowania marki restauracji w oparciu o aspekt historyczny i kulinarne tradycje. Bogusław Pawlikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego opowie o kierunkach przetwórstwa karpia – pod kątem gastronomii i gospodarstw rybackich. Lidia Jażdżewska podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.

Podczas Forum odbędą się także pokazy kulinarne:

  • Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoka, przygotuje potrawę „Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
  • Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę „Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.

Wstęp na Forum jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie w godzinach 11-17.

Na konkursowym profilu na Facebook planowana jest transmisja obu dni Konkursu! Zapraszamy do oglądania  www.facebook.com/CzasNaRybe (4 i 5 października).

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content