Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Dalsze zniesienie restrykcji

Zniesienie restrykcji od 30.05.2020

27 maja na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki ogłosił, długo wyczekiwany, IV etap odmrażania gospodarki. Zniesione zostały limity przebywania osób w restauracjach, kawiarniach i barach. Podano nowe wytyczne również dla branży gastronomicznej i hotelarskiej.

Od soboty czyli 30 maja zniesione będą limity osób w restauracjach, kawiarniach i barach, przy czym nadal będzie obowiązywać zasada zachowania dwumetrowego dystansu społecznego. Zasady te zostały ogłoszone podczas wczorajszej ( 27.05) konferencji prasowej premiera Mateusza Morawieckiego. Jest to IV etap znoszenia restrykcji wynikających z epidemii koronawirusa.

Do tej pory w restauracji, sklepie, na targu, w punkcie usługowym czy na poczcie na 1 osobę musiała przypadać określona powierzchnia lub liczba okienek. Od 30 maja ta zasada przestaje obowiązywać, ale w punktach gastronomicznych nadal musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami. Klienci, zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne – m.in. dezynfekcja rąk i stolików.

Od 6 czerwca umożliwiono również organizację wesel i uroczystości rodzinnych, w których bierze udział do 150 osób. Weselnicy nie muszą nosić maseczek.

Od 30 maja restauracje i bary hotelowe mogą być otwarte i serwować na sali posiłki gościom. Od 6 czerwca w hotelach mogą zacząć działać baseny, siłownie, kluby fitness. Właściciele hoteli muszą jednak zachowywać określone zasady sanitarne.

Będzie również możliwa organizacja targów, wystaw i kongresów – tylko w odpowiednich warunkach sanitarnych.

Szczegóły i więcej informacji:

https://www.gov.pl/web/koronawirus/4-etap-odmrazania

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron