Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap”

Junior Culinary Cap

W lutym 2019 r. odbędzie się druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap” organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy oraz oraz firmy Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Jak w roku poprzednim, mottem konkursu jest „Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni”. Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. Konkurs jest zorganizowany według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Sam konkurs składa się z dwóch etapów: pierwszy – uczniowie przygotowują własne, autorskie receptury, w których muszą wykorzystać składniki obowiązkowe, którymi w tym roku są: łosoś świeży, soczewica (dowolny rodzaj) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak).

Aby wziąć udział w eliminacjach, należy danie wykonać, sfotografować i wraz z załącznikami wysłać w terminie do 18 stycznia 2019 na adres fundacjakulinarnakielce@gmail.com Uczestnicy, którzy pomyślnie przejdą pierwszy etap (8 osób) zostaną zaproszeni na finał konkursu, który odbędzie się 6 lutego 2019 r. (środa) w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu Al. Solidarności 34 25-323 Kielce. Początek rywalizacji konkursowych o godz. 9.30.

Realizacja zadania podczas zmagań finałowych (czyli dokładnym odwzorowaniu nadesłanego zgłoszenia) będzie polegała na:

  • Przygotowaniu 6 porcji dania głównego.
  • Zaprezentowania przygotowanych potraw na talerzach, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników.
  • Przygotowane potrawy (5 porcji) zostaną poddane ocenie Jury. Jedna porcja zostanie zaprezentowana na stole przygotowanym przez Organizatora. Dozwolone jest wystawienie wizytówki z nazwą szkoły i nazwami potraw.
  • Jeśli zażąda tego Jury, uczestnicy konkursu zobowiązani są do udzielenia odpowiedzi na zadane pytania, dotyczące przygotowanych potraw.
  • Czas przygotowania potraw konkursowych wynosi 90 minut.
  • Drużyny startują w dwóch sesjach czasowych po cztery osoby.
  • W jednej sesji czasowej dwóch uczestników wchodzi na stanowisko o określonej godzinie, kolejne dwie osoby w odstępie 15 minut po sygnale Jury technicznego.

Uczestnicy Konkursu otrzymują dyplomy i upominki rzeczowe od sponsorów, a laureaci dyplomy, medale, statuetki i nagrody rzeczowe od sponsorów, zaproszenia na szkolenia kulinarne. Szkoła, której uczestnik zwycięży otrzyma Puchar Grand Prix oraz podziękowanie za wysiłek i wkład w kształcenie uczniów. Puchar Grand Prix ufunduje zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Pełny regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fundacjakulinarnakielce.pl

Aktualności

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja

Wystawa CLEVERFOOD. For everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie zainaugurowana wystawa CLEVERFOOD for everyone. Jest ona efektem pracy międzynarodowego zespołu ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów),

Polska nad Porterem Bałtyckim

W ciągu ostatnich 20 lat liczba porterów bałtyckich warzonych co roku w Polsce zwiększyła się kilkunastokrotnie, a sam styl zaczął wyróżniać polskich piwowarów w świecie. Przypadająca

Soft&Sweet Inspiration Day

Firma Primulator zaprasza wszystkich właścicieli cukierni, kawiarni, piekarni oraz sklepów convenience na wyjątkowe wydarzenie – Soft&Sweet Inspiration Day, które odbędzie się 4-5 lutego 2025 roku w

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content