Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
1-2/2019

Przegląd Gastronomiczny 01-02.2019

W numerze m.in.:

Targi

Poprzeczka coraz wyżej

Podsumowanie Targów HORECA® i ENOEXPO®

Najważniejsze w Polsce wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było z wyjątkowym w naszej części Europy spotkaniem branży winiarskiej – Targami ENOEXPO®. Podobnie jak w roku ubiegłym w EXPO Kraków w dniach od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata.

Str. 4

Technika

Nie tylko „mała czarna”

Ekspresy do kawy

Termin kawa używany jest zarówno do określania owoców i nasion uzyskiwanych z drzewek lub krzewów Coffea z rodziny marzanowatych, uprawianych w klimacie gorącym, jak też przygotowanego napoju kawowego.

Wiesława Grzesińska

Str. 6

Nauka

Street food w Azji

Żywność uliczna (ang. street food) jest najbardziej rozwinięta w krajach azjatyckich. W tych państwach jest ona podstawowym miejscem spożywania żywności przez lokalnych mieszkańców, ale również odwiedzających te kraje turystów.

Ewa Czarniecka-Skubina, Michał Wiatrowski

Str. 10

Nauka

Skrzydełko czy tuszka?

Kulinarne wykorzystanie gęsiny

Polska należy do największych producentów gęsiny w Europie. Jednak w kraju potrawy z gęsiny dość rzadko goszczą na stołach. Biorąc pod uwagę walory smakowe i żywieniowe oraz możliwości kulinarnego wykorzystania tego mięsa, warto włączać potrawy z gęsiny do polskiego menu.

Dorota Czerwińska

Str. 14

Kulinaria

Nie tylko kebab

Słów parę o potrawach kuchni tureckiej

Gdy w Polsce zaczynamy mówić o kuchni tureckiej, na myśl przychodzi nam przede wszystkim kebab. Ta konkurencyjna dla burgerów, pizzy i sajgonek forma szybkiego dania stała się u nas bardzo popularna. Zdominowała też powszechne wyobrażenie o kuchni bliskowschodniej.

Witt Wilczyński

Str. 22

Korespondencja z Holandii

Łabędzie na szczęście

Mniej znana Holandia

Jeziora i kanały. Zielone pola i łaciate krowy, a tuż za ich ogonami, żaglowce majestatycznie wąską nitką zmierzają ku większej wodzie. Na masztach łopocze inna flaga, a na tablicach drogowych nazwy miejscowości pisane są w dwóch językach. Jesteśmy we Fryzji, północnej prowincji Holandii.

A.W.

Str. 42

Cocktail Bar

Od amfory do plastiku (cz. I)

Transport wina

Śmiało można stwierdzić, że przyzwyczailiśmy się do obecności wina w naszym życiu. Handel, misje religijne i kolonizacje miały w tym znaczący udział, ale rzadko kto zastanawia się dziś nad tym „jak wino dostawało się z miejsca na miejsce”? Prześledźmy zatem, jak to było z transportem wina przez ostatnie 8000 lat…

Michał Winemake Misior

Str. 46

Drodzy Czytelnicy!

Nastał Nowy Rok. U progu tego Nowego Początku życzymy Państwu wszystkiego najlepszego, samych sukcesów w życiu zawodowym i osobistym, spełnienia najskrytszych marzeń oraz… miłych chwil z lekturą „PG” przez cały 2019 rok. Przy okazji dziękujemy, że jesteście Państwo z nami.

Ani się obejrzeliśmy, gdy minęły Święta Bożego Narodzenia. Według tradycji na świątecznym, polskim stole powinna królować gęsina. Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Europie, ale mimo tego nie spożywamy dużo gęsiny. Ostatnio to mięso wraca do łask, m.in. dzięki modzie na żywność ekologiczną, akcjom popularyzacyjnym i licznym konkursom. Warto więc poznać walory odżywcze gęsiny oraz potrawy, które można z niej sporządzać. W tym celu zapraszamy do lektury ciekawego artykułu Doroty Czerwińskiej „Skrzydełko czy tuszka?”. Dodatkowo, specjalnie dla „PG”, znany szef kuchni Wiesław Bober – pomysłodawca konkursu „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” – podzielił się swoimi przepisami na dania z takiego mięsa. Dziękujemy! Mamy nadzieję, że wszystkie powyższe materiały zachęcą Państwa do częstszego sięgania po gęsinę na co dzień, nie tylko od święta.

Początek roku to czas podsumowań. I my ulegliśmy temu trendowi, przygotowując ten numer, który obfituje w relacje z różnych wydarzeń branżowych, które miały miejsce jeszcze pod koniec 2018 roku. Zachęcamy zwłaszcza do zapoznania się z relacją i fotoreportażem z 26. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie. Bez wątpienia to jedno z najważniejszych jesiennych wydarzeń branży w Polsce, które wyznacza nowe trendy, ma swój prestiż i renomę. Gotujące na żywo autorytety branży gastronomicznej, prelekcje w ramach Akademii HORECA® i Horeca Talks, wyśmienita okazja do uzupełnienia zaopatrzenia hotelu czy restauracji w najwyższej klasy sprzęt w atrakcyjnych cenach to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekały na zwiedzających.

Późną jesienią szerokim echem odbiły się sukcesy kadry narodowej naszych kucharzy, którzy zdobyli medale podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Relacji z tego wydarzenia nie mogło zabraknąć i w „PG” (tekst pt. „Medale dla naszych reprezentantów”).

Styczeń i luty to czas wyjazdów zimowych na ferie. Dla właścicieli hoteli i pensjonatów to z kolei czas wytężonej pracy i wyzwań. Jak sprawić, aby gość powrócił akurat do naszego obiektu? Odpowiedzi na to pytanie udziela Arletta Kowalik w artykule „Jak zatrzymać gościa w hotelu?”: Faktem jest, że nawet najbardziej pomysłowi hotelarze nie są w stanie bez przerwy zaskakiwać swoich gości ponad standardowymi formami obsługi. Jednak wszyscy możemy opisać na podstawie doświadczeń z pobytu w hotelach w kraju i za granicą sytuacje, które zapadły w naszej pamięci tak mocno, że wielokrotnie przychodzi nam na myśl, żeby do tego hotelu powrócić.

Pozostawiając 2018 już za sobą, wielu z nas zadaje sobie pytanie „Co nas czeka w tym roku…?” Popularnym tematem rozmów stało się zapowiadane wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, które może wywołać skutki w wielu z pozoru dalekich od handlu sferach życia. Importerzy whisky obawiają się wzrostu cen (o czym wspominamy na naszych łamach). Brexit może też wywrzeć nieoczekiwany wpływ na portugalską gastronomię i turystykę, o czym pisze nasz stały korespondent z Portugalii, Marcin Zatyka, w artykule pt. „Kuchenne wyjście z Brexitem w tle”. Zapraszamy do lektury.

Na koniec polecamy Państwa uwadze kalendarz targów, który pomoże w śledzeniu najważniejszych wydarzeń gastronomicznych roku 2019.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron