Ogłaszamy drugi w swoim rodzaju konkurs kulinarny „II Mistrzostwa Polski w przyrządzaniu ślimaków i owoców goi”. Nagrody będą mega, więc radzimy czytać dalej i zabrać się do pracy!
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Daniel Twardo i nikt!!!!
Konkurs odbędzie się 17 marca 2018 r. Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych, ul. Włodzimierza Wolskiego 8 w Serocku. Startować będzie 6 drużyn profesjonalistów i 6 drużyn szkół gastronomicznych, składających się z 2 osób, których wybierzemy z przesłanych do nas prac. Początek wydarzenia 16 marca, zaczynamy odprawą uczestników i wykładem tematycznym. Wszystkim uczestnikom zapewniamy możliwość noclegu oraz gratisowe pełne wyżywienie podczas całego eventu.
Przewodni temat konkursu to ślimak i owoce goi i jeszcze jeden specjalny produkt, ale to już niespodzianka, którą niedługo zdradzimy. Pełny regulamin oraz arkusz zgłoszeniowy już się tworzy i niebawem go opublikujemy. Wybranych 6 ekip wystartuje w konkursie i będzie musiało przyrządzić 6 porcji swojego dania w 60 min.
Wieczorem 17 marca 2018 r., po konkursie odbędzie się gala i wręczenie wspaniałych nagród od sponsorów oraz bal.
Przewidywane nagrody I, II, III miejsce:
- Puchar
- Dyplom
- staże w najlepszych restauracjach w europie z *Michelin
- nagrody od sponsorów
- nagroda niespodzianka
Przewidywane nagrody: IV, V, VI miejsce
- Dyplom
- staże w najlepszych restauracjach w Polsce
- nagrody od sponsorów
Skład jury VIP:
Mamed Chalidow
Skład jury degustacyjnego:
1. Wiesław Bober
2. Jean Bos
3. Artur Świerżewski
4. Mateusz Ciołko
5. Piotr Domański
6. Marek Kropielnicki
Skład jury technicznego:
1. Marcin Kaczmarek-Pielin
2. Rajmund Królik
3. Piotr Smoleński
HARMONOGRAM IMPREZY:
16 marca 2018 roku – piatek
Godz 16.00 – zakwaterowanie uczesników
Godz 18.00 – odprawa sedziów i ekip biorących udział w konkursie (preludium na temat ślimaków)
omówienie konkursu, losowanie ekip i stanowisk
Godz 19.30 – wydawanie ślimaków
Godz 20.00-23.00 – kolacja
17 marca roku – niedziela
Godz 6.00 do 11.00 – śniadanie
Godz 8.30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
Przedstawienie składu sędziowskiego oraz startujących ekip
Godz 8.50 – wejście na stanowiska pierwszych ekip
Godzina 9.00-15.00 – KONKURS KULINARNY
Godzina 9.00-15.00 – live cooking, pokazy na stanowiskach sponsorów.
Godz 19.00 – Gala Diner
Ogłoszenie wyników konkursu
Zabawa do białego rana
18 marca 2018 r. – poniedziałek
Godz 6.00-11.00 – śniadanie w hotelu
Do godz 12 – wymeldowanie z hotelu