Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II Narodowy Kongres Żywieniowy

Z ogromną przyjemnością i satysfakcją zapraszam do udziału w obradach II Narodowego Kongresu Żywieniowego „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”, który odbędzie się 27 stycznia 2017 r. na PGE Narodowym w Warszawie.

Głównym zagadnieniem II Narodowego Kongresu Żywieniowego będzie sposób w jaki można w Polsce istotnie zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe.
W tracie obrad przedstawione będą najnowsze badania naukowe Instytutu Żywności i Żywienia obejmujące podsumowanie kilkudziesięciu lat, ukazujące, jak zmiany żywieniowe i stylu życia Polaków wpłynęły na epidemiologię różnych nowotworów złośliwych. Poza tym przedstawione będą aktualne zalecenia dla populacji ogólnej w celu zmniejszenia zachorowań na nowotwory złośliwe, jak również zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej, które zwiększają skuteczność postępowania terapeutycznego w chemioterapii i radioterapii u chorych z wykrytymi nowotworami. W kolejnych sesjach Kongresu przedstawione będą również najnowsze zalecenia dla chorych w remisji oraz dla chorych po wyleczeniu nowotworu złośliwego w celu uniknięcia wznowy lub zachorowania na nowotwór w innej lokalizacji. Wśród pozostałych tematów, które będą poruszone w czasie obrad II Narodowego Kongresu Żywieniowego, przewidziane są zagadnienia i standardy dotyczące żywienia w szpitalach jako elementu leczenia oraz żywienia kobiet w ciąży jako ważnego elementu prewencji u potomstwa nie tylko otyłości, lecz także przewlekłych chorób niezakaźnych (nowotworów, udarów, zawałów, osteoporozy).

prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz
Przewodniczący Komitetu Naukowo-Organizacyjnego
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

 

Program II Narodowego Kongresu Żywieniowego

Szczegółowy program wydarzenia, formularze zgłoszeniowe i inne ważne informacje znaleźć można na stronie www.kongres-zywieniowy.waw.pl

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron