Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kolekcjonerski zestaw whisky na 200-lecie Fettercairn

Szkocki producent whisky Fettercairn Highland Single Malt Distillery ogłosił stworzenie „200th Anniversary Collection” z okazji rocznicy dwustulecia istnienia destylarni. Kolekcjonerskich zestawów będzie tylko 10, a każdy z nich wyceniono na 100 tys. funtów! Kolekcja trafi na rynek we wrześniu 2024 i będzie dostępna w wybranych lokalizacjach na całym świecie, w tym na Tajwanie, w Singapurze, Wielkiej Brytanii, Francji i Kanadzie. Każdy zestaw składa się z sześciu niezwykłych butelek Single Malt, od tej 60-letniej, do 3-letniej, najrzadszej w kolekcji.

Co by było, gdyby?

Ta wyjątkowa kolekcja i wykwintna gablota nie tylko zawierają w sobie dwa wieki wytwarzania whisky, ale także symbolizują etos Fettercairn, gdzie od początku ceni się innowacyjność, nieustannie zadając sobie pytanie: „co by było, gdyby?”.

Pierwszy to pytanie postawił sobie w roku 1824 założyciel Fettercairn, Sir Alexander Ramsey, gdy zapytał: „co by było, gdyby pojawiła się możliwość zalegalizowania niezgodnej z prawem produkcji whisky?”.  Dodajmy, że było to powszechnym procederem na początku XIX wieku. Ramsey przez lata prowadził kampanię na rzecz uzyskania licencji na destylację szkockiej whisky i w 1824 roku stał się   jednym z pierwszych producentów, który otrzymał na to oficjalną zgodę. W ten sposób destylarnia Fettercairn jest jedną z najstarszych legalnie działających w kraju.

Słynne destylatory Fettercairn wyposażone są w unikalny miedziany pierścień chłodzący, kaskadowo spuszczający podczas destylacji chłodną górską wodę na zewnątrz urządzenia. Ten wynalazek wprowadził były kierownik destylarni Alistair Menzies, który zapytał z kolei:  „co by było, gdyby istniał sposób na stworzenie lżejszego alkoholu?”. Po dziś dzień unikalny tropikalny styl destylarni Fettercairn przypisuje się właśnie temu wynalazkowi. 

Niedawno też Gregg Glass, mistrz produkcji whisky, zapytał: „co by było, gdyby można było wykorzystać powalone szkockie dęby do produkcji beczek?”. Finalnie doprowadziło  to do powstania wielokrotnie nagradzanego programu Scottish Oak Programme.

Z kolei kierownik destylarni, Stewart Walker, zadał inne pytanie: „co by było, gdybyśmy wykorzystywali wyłącznie lokalne surowce z ziemi otaczającej destylarnię?”. W ten sposób doprowadził do powstania Fettercairn 200 Club, koalicji zawiązanej przez Fettercairn, Baird’s Malts i lokalnych rolników, którzy dostarczają w 100% miejscowe surowce z okolicy o promieniu 50 mil! To pierwsza taka inicjatywa w branży whisky.

W Fettercairn nieustannie jesteśmy ciekawi, szukamy nowych lub innych sposobów, aby wszystko działało. Tak było od zawsze i takie podejście było przekazywane kolejnym pokoleniom przez lata – mówi Stewart Walker, kierownik destylarni Fettercairn.

Urodzinowa kolekcja

Dowodem tej pasji i innowacyjności jest kolekcja Fettercairn 200th Anniversary Collection.

Każdy zestaw składa się z sześciu niezwykłych butelek Single Malt. Suma ich wieku daje wynik 200 – to dokładnie tyle lat, ile liczy sobie destylarnia. Butelki whisky zostaną umieszczone w wykonanej ręcznie gablocie ze szkockiego dębu.

Najstarszą whisky nie tylko w kolekcji, ale  w ogóle w portfolio destylarni, jest Fettercairn 60 Year Old. Powstała w roku 1964, gdy urodził się obecny dyrektor destylarni Stewart Walker,.

Kolejna whisky to Fettercairn 49-Year-Old. Pochodzi z roku 1973, wtedy to oddano do użytku ostatni magazyn w Fettercairn (nr 14). Wówczas oznaczało to wiarę w przyszłość destylarni. Inwestycję zrealizowano w czasach, gdy cała branża była redukowana.

W 1988 roku na emeryturę odszedł najdłużej pracujący kierownik destylarni – Douglas Cooper. Był częścią zespołu oraz współtwórcą miedzianego pierścienia chłodzącego.  Douglas pozostawił po sobie spuściznę nie tylko jako innowator. Wspaniałą pamiątkę stanowi wyjątkowa Fettercairn 35 Year Old.

Pionierski projekt mistrza Gregga Glassa to Fettercairn 28 YO z 1995.Whisky ta doskonale uosabia jego filozofię selekcji beczek w celu stworzenia wyjątkowego trunku. Gregg współpracował ze Stewartem łącząc klasyczne i nietypowe rodzaje beczek z lat 90-tych ubiegłego wieku, czyli z okresu, gdy Stewart pracował w destylarni.

Z kolei Fettercairn 25 Year Old z 1998 roku to whisky, o której Gregg wspomina jako o naprawdę fascynującym odkryciu. Whisky doskonale reprezentuje tropikalny styl domu Fettercairn. Zanim trafiła do butelki, spędziła wiele lat w magazynach w klasycznym amerykańskim dębie, a następnie została przeniesiona do pojedynczej beczki po koniaku (z drugiego napełnienia), starannie dobranej, aby dopełnić naturalne piękno i urok stylu destylarni. Ta whisky świadczy również o metodach pracy Fettercairn – transfery z beczki do beczki oraz takie podejście „designera”, aby zrównoważyć charakter destylarni i wpływ beczki w celu osiągnięcia whisky o zniuansowanym smaku.

Kolekcję uzupełnia najrzadsza whisky w zestawie, Fettercairn 3 Year Old z 2021 r., kiedy to destylarnia uruchomiła pierwszy w branży program Scottish Oak. Uznany za główną innowację w branży whisky, program Scottish Oak firmy Fettercairn ma na celu stworzenie gospodarki o obiegu zamkniętym przy użyciu lokalnie uprawianego szkockiego dębu, który może nadać whisky niesamowity smak. Projekt ten obejmował zasadzenie lasu Fettercairn Forest, który za 150-200 lat pozwoli ludziom cieszyć się whisky Fettercairn dojrzewającą  w beczkach z drzew rosnących w zasięgu wzroku zdestylarni.

– Fettercairn 60 Year Old jest niesamowita i stanowi znak troski, z jaką pielęgnowano tę whisky, gdy spoczywała w naszym magazynie. Z kolei Fettercairn 3 Year Old – Scottish Oak podkreśla rodzaj whisky, którą tu produkujemy – od żołędzia, przez beczkę, po szkło. Ta kolekcja oddaje ducha nas wszystkich w Fettercairn,  dlatego jesteśmy z niej szczególnie dumni – mówi Gregg Glass, mistrz produkcji whisky w Fettercairn. – W Fettercairn,  wszyscy doceniamy znaczenie tego co działo się przez te 200 lat produkcji whisky. Jesteśmy też świadomi tego, że praca, którą wykonujemy dzisiaj, zapewni nam kolejne 200 lat działalności – dodaje.

Nie tylko wnętrze

Ze szkockiego, lokalnego dębu wybranego z posiadłości, na której znajduje się destylarnia, wykonano też gablotkę do zestawu. Mosiężne, miedziane i patynowe akcenty subtelnie pojawiają się w projekcie jako ukłon w stronę charakterystycznego dla destylarni pierścienia chłodzącego i destylatorów. Każda ręcznie wykończona butelka spoczywa na indywidualnej podstawce, przedstawiającej notatki degustacyjne dotyczące whisky, która się na niej znajduje. 

Dziesięć gablotek wykonał znany producent – John Galvin.  Koncepcja szafki odzwierciedla naturalne piękno Fettercairn, położonego w wiejskim hrabstwie Aberdeenshire, poza tradycyjną „mapą szkockiej whisky”.

Inspiracją były korony drzew w Fettercairn i sposób, w jaki prześwituje przez nie światło. Dzięki wykorzystaniu rodzimego szkockiego dębu, każda gablotka, choć ujednolicona pod względem ogólnego projektu i podpisana przez mistrza whisky Gregga Glassa, będzie całkowicie wyjątkowa ze względu na użyte naturalne drewno.

– Prowadzenie Fettercairn w 200-leciu istnienia to rzadki dar i przywilej. Stworzenie kolekcji Fettercairn 200th Anniversary Collection wraz z Greggiem i całym zespołem było czystą przyjemnością. Uwielbiałem przeglądać nasz skarbiec beczek, aby znaleźć odpowiednie whisky, aby uczcić tę doniosłą okazję i przeżyć historie związane z każdą specjalną butelką – podsumowujeStewart Walker, kierownik destylarni Fettercairn.

Wyłącznym dystrybutorem Fettercairn Distillery w Polsce jest Dom Wina.

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron