Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Jak wybrać profesjonalne urządzenie chłodnicze – poradnik przed zakupem szafy chłodniczej

Wybór odpowiedniego, gastronomicznego urządzenia chłodniczego do profesjonalnego lokalu może wydawać się problematyczny – na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, a technologia w tej branży nieustannie się rozwija, dostarczając kolejne sprzęty wysokiej jakości. Jednymi z częściej poszukiwanych sprzętów tej kategorii są szafy chłodnicze. Poniżej znajdziesz wskazówki, które, mamy nadzieję, ułatwią podjęcie decyzji, gdy zastanawiasz się nad tym, jak wybrać gastronomiczną szafę chłodniczą.

Szafa chłodnicza – czym charakteryzuje się to urządzenie chłodnicze?

W Twojej profesjonalnej kuchni, bez względu na to, jakiego rodzaju gastronomią się zajmujesz, powinny znaleźć się odpowiednio dobrane urządzenia chłodnicze. Jednym z nich jest tytułowa szafa chłodnicza. Jest to sprzęt, który niekiedy określa się mianem lodówki przemysłowej. Łatwo zatem można domyślić się, że podstawową funkcją tego urządzenia jest schładzanie żywności i zapewnienie jej stałej, niskiej temperatury otoczenia.

Gastronomiczne urządzenia takie, jak szafy chłodnicze mogą być przeznaczone do przechowywania produktów różnego rodzaju – zarówno świeżych warzyw i owoców, mięsa, ale też napojów czy już przygotowanych półproduktów lub dań. Wszystko dlatego, że profesjonalna szafa chłodnicza wyróżnia się znacznie większym zakresem regulacji temperatury, niż w przypadku „klasycznej” lodówki.

Na jakie elementy należy zwrócić szczególną uwagę, by wybrać szafę chłodniczą najlepiej dopasowaną do potrzeb danego lokalu gastronomicznego? Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań i ustalić konkretne parametry, dzięki czemu zakup sprzętu stanie się łatwiejszy, a samo urządzenie spełni stawiane przed nim oczekiwania w sposób efektywny.

Pojemność i rozmiar szafy chłodniczej

Pojemność wynika oczywiście, w dużej mierze, z rozmiaru samej szafy chłodniczej. A ten należy wybrać z myślą o jej przeznaczeniu i użytkowaniu już w lokalu gastronomicznym.

Na rynku dostępne są stosunkowo niewielkie modele podblatowe, które szczególnie dobrze sprawdzają się w kawiarniach, barach czy pubach, ale też i w pokojach hotelowych, gdzie stanowią bardziej podręczne wyposażenie. W przypadku natomiast restauracji, stołówek i podobnych, dużych obiektów gastronomicznych, wybierane są raczej zapleczowe szafy chłodnicze. W takiej sytuacji pełnią one funkcję klasycznej lodówki gastronomicznej, przeznaczonej do przechowywania żywności oraz napojów.

Mniejsze modele gastronomicznych szaf chłodniczych, na przykład barowe, oferują pojemność zazwyczaj w zakresie od kilkudziesięciu do około dwustu litrów. Duże szafy chłodnicze, jedno lub dwudrzwiowe, to już sprzęt o pojemności od kilkuset, do nawet ponad tysiąca litrów.

Drzwi standardowe czy przeszklona szafa chłodnicza?

Szafa chłodnicza jest urządzeniem gastronomicznym, które może być wykończone na dwa sposoby, to jest z pełną zabudową drzwiową lub też w konstrukcji przeszklonej.

Pierwszy wariant, z pełnymi drzwiami, to urządzenie chłodnicze wykorzystywane najczęściej zapleczowo, w profesjonalnych kuchniach czy też magazynach restauracyjnych. Przeszklona szafa chłodnicza, chociaż parametrowo niczym nie różni się zazwyczaj od zabudowanej, może być traktowana po części jako witryna chłodnicza – ponieważ szklane drzwi ułatwiają prezentowanie produktów, w tym, na przykład, wyboru napojów w lokalu barowym. Do tego szklane, przezroczyste drzwi mogą „przyczyniać” się do pewnych oszczędności eksploatacyjnych – możliwe jest bowiem sprawdzenie zawartości szafy bez konieczności jej otwierania.

Wybór klasycznego wariantu szafy chłodniczej lub z też z przeszklonymi drzwiami będzie zatem uzależniony od wspomnianego przeznaczenia i punktu, w którym zostanie ustawiony sprzęt.

Szafy chłodnicze, a GN

Mówiąc o GN (Gastro Norm) należy mieć na myśli ustandaryzowanie wyposażenia gastronomicznego pod kątem typowych rozmiarów pojemników GN.

W środowisku gastronomicznym wykorzystywane są pojemniki GN, czyli specjalne „kuwety” wykonane ze stali nierdzewnej, służące do przechowywania żywności czy jej podawania. Dobrej klasy, profesjonalna szafa chłodnicza powinna być wyposażona w prowadnice w takim rozmiarze, by poszczególne, standardowe pojemniki GN idealnie mieściły się wewnątrz. Kupując sprzęt gastronomiczny w takich sklepach, jak Technica można dokładnie sprawdzić każdy model urządzenia właśnie pod kątem zgodności z GN, a w razie wątpliwości dopytać doradcę o najistotniejsze detale.

Rodzaje chłodzenia w szafie chłodniczej

W chłodnictwie komercyjnym wykorzystywane są dwa rodzaje chłodzenia: statyczne i dynamiczne, odnoszące się do typu zastosowanej w urządzeniu cyrkulacji powietrza.

Chłodzenie statyczne można określić inaczej grawitacyjnym – ciepłe powietrze naturalnie unosi się wyżej. I chociaż jest to dość ekonomiczne rozwiązanie, to nie zapewnia równomiernego rozkładu temperatur – na niższych półkach będą panowały niższe temperatury, niż w wyższych strefach urządzenia. Do tego szafa ze statycznym chłodzeniem jest wrażliwsza na częste otwieranie drzwi, zatem należy rozważyć, jak często będzie użytkowana.

W przypadku chłodzenia dynamicznego wykorzystywany jest wymuszony obieg powietrza (cyrkulacja wzbudzona przez zamontowany wentylator), co przekłada się na równomierne chłodzenie przechowywanych w szafie chłodniczej produktów.

Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, jednak wybierając określony model chłodzenia, należy pamiętać, że w przypadku przechowywania produktów o wrażliwej strukturze, konieczne jest wykorzystanie systemu dynamicznego, za to przy chęci obniżenia kosztów eksploatacji, to chłodzenie statyczne okaże się z pewnością tańsze.

Szafa chłodnicza czy szafa chłodniczo – mroźnicza?

W niewielkich lokalach, gdzie ważne jest bardzo przemyślane zagospodarowanie przestrzeni, można rozważyć zakup szafy chłodniczo – mroźniczej, czyli urządzenia chłodniczego, które łączy w sobie cechy szafy chłodniczej i szafy mroźniczej. To oznacza, że w wyznaczonych strefach takiego urządzenia można ustawić bardzo niskie, minusowe temperatury. Takie rozwiązanie sprzętowe umożliwia trzymanie w jednym miejscu żywności, która może wymagać zapewnienia odrębnych warunków termicznych.

Jaka klasa klimatyczna w szafie chłodniczej?

W przypadku szaf chłodniczych należy mówić również o podziale ze względu na klasę klimatyczną danego urządzenia. Parametr ten odnosi się do otoczenia (środowiska), w jakim docelowo pracować będzie szafa chłodnicza i temperatur w nim panujących. Opierając się o taką definicję można wskazać kilka takich klas:

klasa T (tropikalna) – w otoczeniu o temperaturze do około 43 stopni Celsjusza,

klasa ST (subtropikalna) – w środowisku o temperaturze sięgającej od 18 do 38 stopni Celsjusza,

klasa N (umiarkowana) – w warunkach termicznych od 16 do 32 stopni Celsjusza,

klasa SN (rozszerzona umiarkowana) – w przypadku której mowa o otoczeniu, w którym panują warunki od około 10 do 32 stopni Celsjusza.

W Polsce, siłą rzeczy, najczęściej korzysta się z szaf chłodniczych klasy N lub SN.

Na jakie parametry techniczne szafy chłodniczej zwrócić uwagę? Klasa energetyczna, hałas i pozostałe

Podobnie, jak przy wyborze urządzeń każdego innego rodzaju, czy to do użytku domowego, czy też profesjonalnego, tak przed zakupem szafy chłodniczej konieczne jest sprawdzenie najważniejszych parametrów technicznych takiego sprzętu.

Klasa energetyczna jest wskaźnikiem prezentującym, ile prądu zużywać będzie szafa chłodnicza. Biorąc pod uwagę, że jest to urządzenie działające non stop, warto zainwestować w model o klasie energetycznej A+++, a przynajmniej starać się wybierać takie urządzenia, które nie będą wyprodukowane w klasie niższej, niż A.

Może wydawać się to mało istotne, ale przed zakupem nowej szafy chłodniczej czy chłodniczo – mroźniczej koniecznie sprawdzić trzeba deklarowany przez producenta poziom hałasu (decybeli) – ten wskaźnik związany jest z określeniem natężenia dźwięku, generowanego przez maszynę w trakcie pracy. Szafa chłodnicza często znajduje się w pomieszczeniach kuchennych, gdzie pracuje większa liczba osób, używane są też inne urządzenia gastronomiczne, zatem im cichsza będzie praca szafy, tym lepiej.

Wybór szafy chłodniczej pozostaje kwestią dość indywidualną. Jest często sprzętem kupowanym raz na kilka lat, zatem zakup, jako inwestycja, powinien być poprzedzony starannym researchem.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron