Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

KOMAT świętuje jubileusz!

Firma KOMAT jest wiodącym w Europie producentem mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej dla profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Szeroka oferta firmy obejmuje meble gastronomiczne, ciągi wydawcze, modułowe zabudowy linii barowych masterBAR, bary mobilne, sufity wentylacyjne, urządzenia neutralne, grzewcze i chłodnicze typu stoły chłodnicze, bary sałatkowe, witryny czy bufety śniadaniowe. KOMAT specjalizuje się w zamówieniach nietypowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb klienta.

Firma KOMAT została założona w 1993 roku przez Mieczysława Kozłowskiego. Wszystko zaczęło się od produkcji prostych wyrobów dla firmy Amica. Produkcja tych elementów miała wówczas miejsce w niewielkiej stodole, a w zakładzie zatrudnionych było jedynie dwóch pracowników. Szybko udało się pozyskać kolejne zamówienia na ramy płyt ceramicznych oraz na okapy kuchenne, dzięki czemu nastąpił znaczny wzrost zatrudnienia.

W 1995 roku rozpoczęła się budowa nowej hali produkcyjnej wraz z pomieszczeniami biurowymi i socjalnymi. Firma stabilnie się rozwijała, a do produkcji wprowadzono meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii. KOMAT zaczął zdobywać nowe rynki, wprowadzać nowe, autorskie produkty i rozwiązania, a zatrudnienie dynamicznie wzrastało. KOMAT szybko stał się wiodącym w Europie producentem mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej. W 2013 roku powstała kolejna hala produkcyjna, a dwa lata później otwarto nowy, nowoczesny biurowiec.

Partnerzy firmy wyposażają obiekty na całym świecie. Eksport stanowi 70% sprzedaży, i wzrasta z roku na rok. W ostatnim czasie firma podbija również rynek amerykański, gdzie z powodzeniem sprzedaje wyposażenie do zabudowy linii barowych. Produkty KOMATU znajdują się więc nie tylko na terenie całej Europy, ale także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, na Malediwach i w Dubaju.

Co ważne, dzięki zaangażowaniu pracowników firmy KOMAT wprowadzono do produkcji wyposażenie gastronomiczne statków, wagonów kolejowych oraz autobusów gastronomicznych, co wymagało opracowania zupełnie innego standardu wykonania.

Jakość i doświadczenie

KOMAT od samego początku swojej działalności charakteryzuje się wysoką estetyką wykonania oraz dbałością o każdy detal i najwyższą jakość produkowanych wyrobów. Kładzie również duży nacisk na rozwiązania ekologiczne i energooszczędne. Firma ma duże możliwości produkcyjne dzięki wykwalifikowanej i doświadczonej kadrze pracowników, ponadto dysponuje najnowocześniejszym parkiem maszynowym na rynku i mocno inwestuje w nowe technologie oraz robotyzację produkcji. Firma posiada m.in. maszyny sterowane numerycznie CNC, a także była prekursorem wdrożenia autorskiego, opracowanego specjalnie dla niej systemu zarządzania procesem produkcji, który zapewnia ciągłość i terminowość dostaw. System ten dalej jest rozwijany w kierunku planowania i zarządzania procesami projektowania.

30-letnie doświadczenie pozwala zapewnić realizacje na najwyższym poziomie i spełnić oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Jest to możliwe również dzięki temu, że firma zatrudnia ponad 30 konstruktorów.

KOMAT prowadzi ścisłą wewnętrzną kontrolę jakości, a także posiada zdolność do ciągłego dostarczania produktów spełniających wymagania klientów, potwierdzoną certyfikatem „Zarządzanie Jakością ISO 9001”. Ponadto firma uzyskała certyfikat spawalniczy oraz certyfikaty z badań dotyczących odporności ogniowej na określone wyroby.

Firma KOMAT od lat bierze udział w najważniejszych targach branżowych w Polsce i za granicą. Podczas targów niejednokrotnie doceniono produkty KOMAT, które uznano za innowacyjne i wygodne w użytkowaniu. Były to takie nagrody jak: „Złoty Medal” (targi Polagra), „Najwyższa Jakość EuroGastro” oraz „Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii” (targi HoReCa). Rokrocznie firma jest również wyróżniana Certyfikatem Jakości Biznesu „Fair Play”, „Solidna Firma”, „Gazele Biznesu” za dynamiczny rozwój czy „Gospodarczo-Samorządowy HIT Regionów”.

Wsparcie lokalnej społeczności

KOMAT podczas 30 lat swojego istnienia wspiera rynek lokalny, sponsoruje działania i inicjatywy społeczne oraz charytatywne. KOMAT mocno wspiera edukację – prowadzi praktyki zawodowe i wycieczki zawodoznawcze, przekazuje środki na zakup pomocy szkolnych i wycieczek, funduje stypendia i nagrody w konkursach, a także nieodpłatnie wyposaża kantyny szkolne. Za swoją działalność w tej dziedzinie właściciel firmy, Mieczysław Kozłowski, otrzymał wiele podziękowań i nagród, m.in. „Medal Komisji Edukacji Narodowej” za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania oraz podziękowania za działalność na rzecz rozwoju kształcenia od Minister Edukacji Narodowej, Anny Zalewskiej. Właściciel firmy jest również mocno zaangażowany we wspieranie kultury i sportu.

KOMAT od wielu lat jest również partnerem najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce.

Więcej informacji:

www.komat.com.pl

Artykuł powstał w ramach współpracy z firmą KOMAT.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content