Dnia 9 kwietnia 2019 roku, w halach targowych Expo Mazury S. A. w Ostródzie, podczas targów Mazury HoReCa odbędzie się 4. edycja konkursu kulinarnego „Gęsina w Restauracji”. Organizatorem konkursu jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.
Tematem przewodnim konkursu jest udko gęsie oraz wątróbka gęsia. Celem Konkursu Kulinarnego „Gęsina w Restauracji” Ostróda 2019 jest wyłonienie, na zasadach określonych poniższym Regulaminem, Restauracji, której reprezentująca ją drużyna przygotuje najlepszą potrawę z gęsiny.
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 13.03.2019r.
Produkt główny: udo gęsie oraz wątróbka gęsia.
Czas na wykonanie pracy konkursowej to 120 minut. Dodatkowo drużyny mają 10 minut na przygotowanie miejsca pracy oraz 10 minut na posprzątanie stanowiska pracy, czas ten nie wlicza się do 120 minut, w ciągu których drużyna ma czas na przygotowanie prac konkursowych.
Drużyny przygotowują jedno danie główne konkursowe na 8 talerzach (8 porcji) do wizualnej oraz smakowej oceny jurorów oraz przystawkę (również 8 porcji).