Już po raz 16. odbędzie się konkurs dla szkół gastronomicznych Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Tym razem uczniowie mają za zadanie stworzyć recepturę na danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, z dodatkiem dowolnego rodzaju Przyprawy Delikat Knorr Professional, nagrać krótki film z przygotowania dania oraz zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu. Zgłoszenia należy nadsyłać od 31 sierpnia do 6 października br.
Spośród przysłanych prac jury wyłoni 10 finalistów, którzy zostaną zaproszeni do gotowania na żywo.
Finał odbędzie się 8 listopada w Atelier Chefsculinar w Wiskitkach.
Przewodniczącym jury został Kamil Tłuczek
Jakie nagrody czekają na wszystkich finalistów, ich trenerów i szkołę?
Za I miejsce uczestnik otrzymuje iPhone 16 Pro, odzież gastronomiczną, możliwość udziału w 3 dowolnych warsztatach III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz „Złoty bilet”, tj. automatyczne wejście do 3. etapu rekrutacji w IV edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Trener uczestnika otrzymuje mikser KitchenAid i profesjonalną patelnię AMT.
Szkoła uczestnika zdobywa:
- bezpłatne warsztaty dla zwycięzcy i dziesięciu wybranych uczniów, które poprowadzi utytułowany Szef Kuchni Kamil Tłuczek, finalista konkursu Bocuse d’Or
- Hendichef, urządzenie multifunkcyjne Hendi
- profesjonalną patelnię AMT
Konkurs wspierają:
Patroni medialni: Papaja, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Food Service
Partnerzy strategiczni: Chefsculinar, Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Sponsorzy nagród: Hendi, Grapil, Gastrogouss