Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa już za miesiąc!

27 marca 2024 roku odbędzie się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, ważnego wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.

Pierwsza edycja została bardzo pozytywnie odebrana przez wszystkich uczestników, jurorów i zaproszonych gości, zatem czas na kolejną odsłonę! Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa. Zgłoszenia można nadsyłać  do 10 marca br.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k/ Warszawy. Celem konkursu jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny. O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek Polskie Mięso, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs został objęty patronatem Klubu Szefów Kuchni, który zrzesza najwybitniejszych polskich kucharzy. 

Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert (na zdjęciu powyżej) – reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.

Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Załączniki do pobrania:

1. Regulamin konkursu

2. Formularz zgłoszeniowy 

3. Receptura pracy konkursowej

Aktualności

Świąteczny Stół Pajacyka

Już 6 grudnia odbędzie się kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”! Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu, aby pomóc dzieciom i młodzieży z

Jarmark Regionalny w Lublinie

Przed nami 4. edycja Jarmarku Regionalnego organizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych przez Specjalny Ośrodek Szkolno–Wychowawczy dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron