27 marca 2024 roku odbędzie się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, ważnego wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Pierwsza edycja została bardzo pozytywnie odebrana przez wszystkich uczestników, jurorów i zaproszonych gości, zatem czas na kolejną odsłonę! Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa. Zgłoszenia można nadsyłać do 10 marca br.
Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k/ Warszawy. Celem konkursu jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny. O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.
Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek Polskie Mięso, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs został objęty patronatem Klubu Szefów Kuchni, który zrzesza najwybitniejszych polskich kucharzy.
Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert (na zdjęciu powyżej) – reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.
Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
Załączniki do pobrania:
3. Receptura pracy konkursowej