Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa już za miesiąc!

27 marca 2024 roku odbędzie się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, ważnego wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.

Pierwsza edycja została bardzo pozytywnie odebrana przez wszystkich uczestników, jurorów i zaproszonych gości, zatem czas na kolejną odsłonę! Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa. Zgłoszenia można nadsyłać  do 10 marca br.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k/ Warszawy. Celem konkursu jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny. O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek Polskie Mięso, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs został objęty patronatem Klubu Szefów Kuchni, który zrzesza najwybitniejszych polskich kucharzy. 

Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert (na zdjęciu powyżej) – reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.

Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Załączniki do pobrania:

1. Regulamin konkursu

2. Formularz zgłoszeniowy 

3. Receptura pracy konkursowej

Aktualności

XII Konkurs Polskich Win w Jaśle

Za nami kolejny Konkurs Polskich Win w Jaśle, jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów winiarskich w naszym kraju. Jest on organizowany wspólnie przez Jasielskie

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron