8 listopada w Wiskitkach – po 5 latach przerwy – odbył się finał 16. edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Unilever Food Solutions.
Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie dania głównego na bazie schabu wieprzowego bez kości z dodatkiem dowolnej przyprawy Delikat Knorr Professional. Aby zakwalifikować się do finału, kandydaci musieli przysłać zdjęcie gotowego dania oraz nagrać krótki film obrazujący przygotowanie potrawy. Spośród wszystkich zgłoszeń wyłoniono dziesięcioro finalistów, którzy na żywo mogli zaprezentować swoje umiejętności.
Jury, któremu przewodniczyłKamil Tłuczek, a w którego skład weszli Jarosław Owczarczyk, Mikołaj Adamczyk, Michał Karadżow, Marcin Szachowicz oraz Elżbieta Gizińska, oceniało kreatywność, technikę, smak oraz prezentację potraw.
Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2024 został Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Zwycięskie danie to schab wieprzowy z sous–vide z musem drobiowym ragu w panko z kluską śląską quenelle, babeczką z czerwonej kapusty, puree marchewkowym oraz sosem demi glace.
Drugie miejsce zajął Miłosz Grząbel-Mikulski z Zespołu Szkół w Starym Sączu, a trzecie Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach.
Zwycięzca będzie mógł wziąć udział w trzech wybranych przez siebie warsztatach z cyklu 3. edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Otrzymał także złoty bilet, czyli możliwość udziału w trzecim etapie rekrutacji do 4. edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu i zachęcamy do udziału w kolejnej edycji.