Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in. minister Piotr Borys z Ministerstwa Sportu i Turystyki, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke, a także przedstawiciele ogólnopolskich regionalnych organizacji turystycznych, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, ubiegłoroczni laureaci nagród AG oraz przedstawiciele mediów gastronomicznych.

AIG PRIX 2024

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje co roku polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez  Międzynarodową Akademię Gastronomiczną
z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.  

LAUREACI AIG PRIX 2023:

  • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
    Jacek KOPROWSKI, restauracja Fino (Gdańsk)
  • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
    Łukasz GŁOWACKI, restauracja Muga (Poznań)
  • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika

Grzegorz WALICKI Café Bristol (Warszawa)

  • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
    Bartek KIEŻUN, “Uczta na Wawelu”
  • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
    Polska Organizacja Turystyczna

ARS COQUINARIA

AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE:

NAGRODY DLA „POLSKICH PRODUKTÓW” – KTÓRE ZYSKAŁY UZNANIE NAJLEPSZYCH POLSKICH SZEFÓW KUCHNI, STAJĄC SIĘ WIZYTÓWKĄ SWOICH REGIONÓW NA TERENIE KRAJU, ALE TEŻ POLSKI NA MIĘDZYNARODOWEJ ARENIE GASTRONOMICZNEJ.

LAUREACI 2024:

  • Ser kozi Groseran – Groser Grodziskie Sery Rzemieślnicze
  • Pstrąg z Zielenicy – Gospodarstwo Rybackie „Zielenica”

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości – Jacka Koprowskiego
z gdańskiej restauracji Fino, który wraz z szefem kuchni H16 Boutique – Mateuszem Soleckim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Łukasz Głowacki z poznańskiej restauracji Muga.

Partnerami wydarzenia byli: Vorwerk  (Thermomix), Kinga Pienińska, Polskie Linie Lotnicze LOT, Rafineria Gdańska, Noris oraz Sobrevino.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content