Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in. minister Piotr Borys z Ministerstwa Sportu i Turystyki, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke, a także przedstawiciele ogólnopolskich regionalnych organizacji turystycznych, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, ubiegłoroczni laureaci nagród AG oraz przedstawiciele mediów gastronomicznych.

AIG PRIX 2024

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje co roku polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez  Międzynarodową Akademię Gastronomiczną
z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.  

LAUREACI AIG PRIX 2023:

  • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
    Jacek KOPROWSKI, restauracja Fino (Gdańsk)
  • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
    Łukasz GŁOWACKI, restauracja Muga (Poznań)
  • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika

Grzegorz WALICKI Café Bristol (Warszawa)

  • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
    Bartek KIEŻUN, “Uczta na Wawelu”
  • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
    Polska Organizacja Turystyczna

ARS COQUINARIA

AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE:

NAGRODY DLA „POLSKICH PRODUKTÓW” – KTÓRE ZYSKAŁY UZNANIE NAJLEPSZYCH POLSKICH SZEFÓW KUCHNI, STAJĄC SIĘ WIZYTÓWKĄ SWOICH REGIONÓW NA TERENIE KRAJU, ALE TEŻ POLSKI NA MIĘDZYNARODOWEJ ARENIE GASTRONOMICZNEJ.

LAUREACI 2024:

  • Ser kozi Groseran – Groser Grodziskie Sery Rzemieślnicze
  • Pstrąg z Zielenicy – Gospodarstwo Rybackie „Zielenica”

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości – Jacka Koprowskiego
z gdańskiej restauracji Fino, który wraz z szefem kuchni H16 Boutique – Mateuszem Soleckim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Łukasz Głowacki z poznańskiej restauracji Muga.

Partnerami wydarzenia byli: Vorwerk  (Thermomix), Kinga Pienińska, Polskie Linie Lotnicze LOT, Rafineria Gdańska, Noris oraz Sobrevino.

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron