Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

PINTA zdominowała Konkurs Piw Rzemieślniczych 2024

Rekordowy pod względem liczby zgłoszeń tegoroczny Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku zakończył się dla browarów PINTA i PINTA Barrel Brewing rekordową liczbą zdobytych medali.

W konkursie, do którego wszystkie browary zgłosiły 819 piw w 65 kategoriach, 25 piw z PINTY i PINTY Barrel Brewing zgarnęło medale w 17 kategoriach: 8 złotych, 10 srebrnych i 7 brązowych.

W kategoriach Hazy IPA oraz Pastry Stout  piwa z Wieprza zajęły wszystkie miejsca na podium. Za największą liczbę medali w najliczniej obstawionych piwnych kategoriach PINTA zdobyła tytuł Dominatorzy Roku 2024. PINTA Barrel Brewing przypadł zaś tytuł Mistrzów Stoutów i Porterów 2024.

Złote medale dla Browaru PINTA zgarnęły piwa: Portermass Amburana (Specialty Imperial Stout/Porter), Hopzz_ Sublime (Hazy IPA), IPA To GO: Grower (Other IPA) i Kwas XY (Other Fruit Sour Ale). Złoto dla PINTA Barrel Brewing wywalczyły: Liberty 2024 (Pastry Stout), Superiority (Wood & Barrel Aged Imperial Stout/Porter), Grandeur Madeira (Wood & Barrel Aged Baltic Porter) i Hive (Honey Beer).

Z uznaniem międzynarodowego jury spotkało się kilka piw regularnie warzonych przez PINTĘ takich jak: Atak Chmielu, A ja Pale Ale, PINTA Beskidy, Dyniamit i Modern Drinking. Bardzo dobrze wypadło też kilka nowości, jak: Hopzz_ Essential, Discovery Europe Switzerland i Cold Delivery, czy reedycja uwarzonego po raz pierwszy w 2011 roku piwa PszeKoźlak.

Jury za Kraft Roku 2024 uznało piwo Lager Trzech Kumpli uwarzone przez Kubę Rośka w Browarze Trzech Kumpli.

W 2023 roku piwa z PINTY i PINTY Barrel Brewing zdobyły w Konkursie Piw Rzemieślniczych 22 medale. W 2022 roku było ich 15.

Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku organizowany jest od 2007 roku przez Browamatora, jednego z głównych dostawców surowców do warzenia piwa w Polsce. Głównym celem Konkursu jest promocja polskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Partnerem wydarzenia jest Sympozjum Piwowarów Zawodowych, zaś patronem – Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych.

Pełne wyniki Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2024 dostępne są na stronie Wyniki Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2024.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content