Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

POLAGRA odsłania karty

To doskonała wiadomość dla właścicieli, managerów i przedstawicieli gastronomii. W programie targów POLAGRA, które odbędą się już za 3 tygodnie, oprócz bogatej oferty kilkuset wystawców, znajdą się również szkolenia, prelekcje, debaty, konkursy i festiwal kawy. Podczas targów zostanie również rozstrzygnięta 21. edycja konkursu o Kulinarny Puchar Polski.

Nie da się ukryć, że dla branży gastronomicznej nastał trudny czas. Rosnące koszty wymagają wprowadzania ulepszeń, a niekiedy podejmowania trudnych decyzji. Jak przejść przez ten niełatwy okres i wyjść niego obronną ręką? Na te pytania odpowiedzi poszukają eksperci podczas serii szkoleń i prelekcji organizowanych w czasie targów POLAGRA, 27–29 września 2023 r.

Wiedza na wyciągnięcie ręki

Specjaliści firmy V4B: Piotr Rogowski i Paweł Gruba (znany choćby jako manager restauracji w programie „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”) poprowadzą „Eksperckie wykłady dla branży HoReCa”. Tematyka trzech wykładów obejmie racjonalne podejście do food costu, skuteczną współpracę między kuchnią a salą oraz paradoks rosnących przychodów i malejących zysków w gastronomii.

Warto będzie również wziąć udział w szkoleniach dotyczących zagadnień prawnych. Specjaliści z czterech kancelarii przybliżą przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, znakowania opakowań, recyklatów oraz urzędowych kontroli dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej i sektorze HoReCa. Prawników można będzie odwiedzić również na ich stoiskach i umówić się z nimi na indywidualne konsultacje.

Praktyka czyni mistrzów

Trzej znakomici szefowie kuchni zaprezentują ogromną dawkę wiedzy i praktycznych umiejętności podczas Chefs Academy. Tam czekają najlepsze techniki przydatne w codziennej pracy kucharza. Te z pewnością doskonale znają uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski. 21 raz o tytuł „Najlepszego z Najlepszych” tym razem powalczy siedem zespołów. W jury pod przewodnictwem Bartosza Petera zasiądą m.in. Marek Rybacki, Jarosław Walczyk, Janusz Garncarczyk oraz Kurt Scheller. Jurorzy nie będą mieli łatwego zadania, a laureatów konkursu poznamy w czwartkowy wieczór, 28 września, czyli drugiego dnia targów POLAGRA.

Podtrzymana tradycja

Przez trzy dni na uczestników targów POLAGRA czeka bogata ekspozycja. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wystawcy związani z całą branżą spożywczą zaprezentują swoje rozwiązania techniczne, technologiczne i produktowe. Towarzyszyć im będą debaty i panele dyskusyjne z udziałem ekspertów.

Odpowiedzią na potrzebę powrotu do korzeni w profesji piekarnictwa i cukiernictwa pozostanie trzydniowy finał konkursu Master Baker, w którym rywalizują piekarze zawodowi, domowi, członkowie i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie i uczennice szkół o profilu gastronomicznym. Istotne w tym konkursie jest wykorzystanie pierwotnych zbóż i dokładność w przygotowaniu pieczywa. O to od lat dbają mistrzowie piekarstwa, którzy kolejny raz pojawią się na Forum Piekarskim Zdrowe Pieczywo.

Nowości i nowinki

Blok szkoleń, prelekcji, szkoleń i forów uzupełnią kolejne nowości, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy targów. Po raz pierwszy na POLAGRZE odbędą się festiwal kawy oraz kącik herbaty. Na festiwalu, na 500 metrach kwadratowych, zaprezentują się polscy i zagraniczni producenci i palarnie kawy z segmentu speciality, czekolady i słodyczy. Znajdzie się również miejsce dla akcesoriów niezbędnych do ich przygotowywania. Jeśli ktoś nie lubi kawy, doskonale odnajdzie się w kąciku poświęconym herbacie. Na jednym ze stoisk zaplanowano między innymi pokazy parzenia tego szlachetnego trunku.

Co, gdzie, kiedy?

W tym roku POLAGRA odbywa się w dniach 27–29 września. Towarzyszą jej targi opakowań – Taropak. Oba wydarzenia rozpoczną się w środę, a zakończą w piątek. Ich ostatni dzień będzie jednocześnie pierwszym dniem targów Smaki Regionów, na których zaprezentują się regionalni wytwórcy i dostawcy.

Program wydarzeń oraz zapisy na szkolenia organizowane na POLAGRZE można znaleźć tutaj: https://polagra.pl/pl/program-wydarzen, a bilety tutaj https://polagra.pl/pl/dla-zwiedzajacych/wazne-informacje/bilety/

Lista wystawców POLAGRY oraz więcej informacji o targach są dostępne na: www.polagra.pl

Fot. Grupa MTP / Piotr Pasieczny – Fotobueno

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content