Pięć zespołów ze szkół gastronomicznych z Brzostowa, Częstochowy, Kielc, Ostrołęki i z Warszawy, wzięło udział w finale drugiej edycji Konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się 29 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.
Konkurs wpisuje się w działania promujące spożycie kukurydzy, prowadzone od wielu lat przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w ramach Funduszu Promocji Zbóż. Celem tych działań jest zwiększenie konsumpcji kukurydzy i produktów pochodzących z jej przetwórstwa, mąki, grysu, kaszy, pop-cornu, a także kukurydzy cukrowej, jednego z ośmiu najpopularniejszych warzyw na świecie! Producentom kukurydzy szczególnie zależy na wyeksponowaniu wartości odżywczych i zdrowotnych kukurydzy, a także zwiększeniu atrakcyjności smakowych i wizualnych dań z kukurydzy.
Druga edycja Konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem młodzieży. Nadesłano ponad 30 zgłoszeń. Zadaniem uczestników Konkursu było przygotowanie zupy i drugiego dania z udziałem co najmniej 70% kukurydzy. Wszyscy finaliści zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny i umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w przygotowanych daniach.
1 miejsce zdobyli: Leon Tyrała i Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
2 miejsce zdobyły: Maja Grubich i Oliwia Wegner z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.
3 miejsce zdobyli Adam Pawłowski i Karolina Walczak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Gratulujemy wszystkim uczestnikom finału Konkursu!
(Polski Związek Producentów Kukurydzy)