Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 1-2/2022

Nowy numer „PG”1-2/2022

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

4  PRAWO Adriana Lotolc

Nowy Ład dla restauratorów

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Zdrowe słodkości

Charakterystyka wyrobów cukierniczych wzbogacanych, bezcukrowych i wegańskich

15 WYWIADY

Catering dietetyczny z wyborem menu?

Rozmowa z Pawłem Jóźwikiem, właścicielem cateringu 5 Posiłków Dziennie, o nowej jakości w branży cateringu dietetycznego.

17 RESTAURACJE

Co nowego w NINE’s?

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia ukraińska

26 WYWIADY

Witt Wilczyński

Magiczna aronia z Wielkopolski

Rozmowa z Katarzyną Jóźwiak z Zarządu Stow. Demeter Polska, właścicielką ekologicznej plantacji Aronia Organic Farm w Kole i propagatorką rolnictwa biodynamicznego.

29 AKTUALNOŚCI

„Jemy Eko Warzywa i Owoce”

32 HOTELE

Arletta Kowalik

Jaka jest nasza konkurencja?

34 KORESPONDENCJA Z HOLANDII

A.W.

Szalone pomysły

Co słychać w branży?

Drodzy Czytelnicy!

Wraz z nowym rokiem życzymy Państwu wszystkiego najlepszego, samych sukcesów w życiu zawodowym i osobistym, spełnienia najskrytszych marzeń oraz… miłych chwil z lekturą „PG” przez cały rok. Dziękujemy, że cały czas jesteście Państwo z nami.

W tym pierwszym w 2022 r. numerze dużo uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu i tematom związanym z ekologią, ponieważ to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. W związku z przypadającym na 4 lutego Światowym Dniem Walki z Rakiem prezentujemy na naszych łamach 5 najważniejszych zasad profilaktyki przeciwnowotworowej („Profilaktyka nowotworowa”).

Czytaj dalej

Jeśli piszemy o słodyczach, to tylko zdrowych. Informacje na ten temat znajdziemy w artykule naukowym Doroty Czerwińskiej „Zdrowe słodkości”. To charakterystyka prozdrowotnych dodatków do wyrobów cukierniczych. W artykule Autorka bardzo przystępnie prezentuje również zamienniki sacharozy i porusza kwestię tak popularnego ostatnio (też i w gastronomii) cukiernictwa roślinnego. Polecamy tę bardzo edukacyjną lekturę.

Zachęcamy również do zapoznania się z wywiadem z Katarzyną Jóźwiak ze Stowarzyszenia Demeter Polska („Magiczna aronia z Wielkopolski”), która od kilku lat prowadzi ekologiczną, a właściwie biodynamiczną plantację aronii. Co to dokładnie oznacza – odsyłamy do ciekawej rozmowy, w której tematem przewodnim jest aronia – prawdziwa „królowa antyoksydantów”. Ten popularny w latach 90. w Polsce owoc wraca dziś do łask, m.in. dzięki swoim antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom, o których wiele osób przypomniało sobie dopiero w czasie pandemii.

Gorąco polecamy też przeczytanie artykułu naukowego Ewy Czarnieckiej-Skubiny pt. „Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia ukraińska”. Autorka dokładnie zbadała temat i przedstawiła różnorodne potrawy naszych wschodnich sąsiadów, również w ujęciu regionalnym. Niektóre z nich są w Polsce dobrze znane, jak np. barszcz ukraiński i pierogi, które są wizytówką kuchni ukraińskiej. Z artykułu można dowiedzieć się też wielu ciekawostek. Mało kto wie na przykład, że: Barszcz był przed laty nieodłącznym elementem każdej konsolacji, ponieważ wierzono, że wraz z oparami potrawy dusza zmarłego opuszcza ziemię.

W tym numerze warto poświęcić dłuższą uwagę artykułowi „Szalone pomysły”. Autorka, nasza stała korespondentka z Holandii – Anna Wytrykus, wnikliwie relacjonuje sytuację panującą w lokalnej branży HoReCa na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy.  Grudzień upłynął Holendrom na kolejnym lockdownie. Restauracje zamknięto z dnia na dzień, 17.12, w ostatniej chwili, gdy restauratorzy już prawie gotowali świąteczne potrawy. Życie nie znosi próżni, więc rozkwitł nowy proceder: turystyka gastronomiczna do krajów sąsiednich (Belgia, Niemcy). Otwarcie HoReCa nastąpiło dopiero pod koniec stycznia. Anna Wytrykus trafnie podsumowuje całą tę sytuację: Rzeczywistość pełna komplikacji.

Skoro już pojawił się wątek problemów, to polecamy lekturę artykułu „Nowy Ład dla restauratorów”, który napisała dla naszej Redakcji Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa. Artykuł na pewno pomoże przedsiębiorcom z branży przebrnąć przez gąszcz nowych przepisów, obowiązujących od 1.01.2022. To bardzo przydatna lektura.

             Jak zwykle w styczniu zachęcamy do zamówienia prenumeraty „PG” na nowy rok. Nasze czasopismo już od 76 lat wspiera branżę gastronomiczną również w trudnym czasie pandemii. Największym problemem, z którym zmaga się obecnie nasza gastronomia jest inflacja oraz rosnące ceny prądu i gazu. Mimo wszystko jednak miejmy nadzieję, że przyszłość będzie lepsza, że uda nam się pokonać pandemię oraz stawić czoła problemom branży HoReCa.

Przyjemnej lektury!

                        Redakcja

Aktualności

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron