Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wystartowała II edycja konkursu WINOPL

W poznańskiej restauracji GARDENCity rozpoczęła się II edycja konkursu WINOPL. Przez dwa dni (22-23 lutego) jurorzy ocenią ponad 300 win. Celem tego wyjątkowego plebiscytu jest promocja polskiego winiarstwa, dlatego wnikliwej ocenie jury poddawane są wyłącznie wina wyprodukowane nad Wisłą.

Premierowa odsłona WINOPL spotkała się z bardzo dużym odzewem ze strony winnic. Nie inaczej było i tym razem. W rozpoczynającym się konkursie weźmie udział 316 win z 82 winnic, co jest zbliżonym wynikiem, w porównaniu do pierwszej edycji (wówczas 305 win z 80 winnic). Dla 35 producentów wina będzie to już druga przygoda z konkursem. Oznacza to, że nieznaczną przewagę mają w tym roku debiutanci. Już niebawem przekonamy się, jak wypadną na tle nieco bardziej doświadczonych konkurentów.

Powiększone jury

Wina biorące udział w konkursie zostaną ocenione przez jury, któremu ponownie przewodniczy Maciej Sokołowski. Oprócz niego w komisjach zasiądzie 17 innych, doświadczonych ekspertów. To większe grono niż przed rokiem. Pełna lista jurorów prezentuje się następująco:

  • Maciej Sokołowski – Przewodniczący komisji / sommelier, Wicemistrz Polski Sommelierów (2017, 2018), ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Mateusz Dobrzykowski – sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Łukasz Głowacki – sommelier, Wicemistrz Polski Sommelierów 2019, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Przemysław Karwowski promotor polskiego wina, autor wielu publikacji winiarskich, organizator konkursów winiarskich w Zielonej Górze.
  • Marcin Krzystolik – sommelier, II Wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Introductory Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Jacek Kulza – sommelier, manager restauracji
  • Arkadiusz Kurowski – sommelier, Wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Certified Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Daria Majchrzak – sommelierka, CMS Certified Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Jakub Małecki – sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Damian Orlik – autor bloga „WspółWinny”, certyfikat zawodowy „sommelier”
  • Marta Pańska – „Dziewczyna z butelką wina”, influencerka, marketerka, WSET 2
  • Marta Pasierbiewicz – promotorka wina, Niemiecki Instytut Wina, Cape Wine Academy Certified, WSET 2
  • Zofia Szczerba – sommelierka, WSET 3
  • Jacek Rusiecki – sommelier, członek SSP
  • Adam Tomczak – sommelier, Mistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Dominik Węsierski – sommelier, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, WSET 3, członek SSP
  • Kajetan Zalewski – sommelier, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, członek SSP
  • Paweł Zduniak – sommelier, Prix au Sommelier 2016, WSET 3, członek SSP

Szansa dla nowych winnic

Nowością przy okazji tej edycji jest zorganizowanie Konkursu Pretendentów dla tych winnic, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z produkcją wina i nie są jeszcze zarejestrowane w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Ocena profesjonalnego jury będzie dla tych producentów cenną informacją zwrotną, która sprawi, że tworzone przez nich wina staną się w przyszłości jeszcze lepsze.

Obrady jury potrwają przez dwa dni od 22 do 23 lutego. Ogłoszenie wyników nastąpi 24 lutego, o godz. 19:00 na profilu facebook Targów WINO:

https://pl-pl.facebook.com/TargiWino/

Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników!

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron