Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Puchar Mistrzów Stow. Sommelierów Polskich

Puchar Mistrzów Sommelierów

Hitowa dekantacja czerwonego wina w stylu gangsta rap dała Adamowi Pawłowskiemu zwycięstwo w Pucharze Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

W konkursie przeprowadzonym 23 maja br. online w zdecydowanie rozrywkowej formule startowało sześciu zawodników – zwycięzców mistrzostw Polski z poprzednich lat: Paweł Demianiuk, Maciej Łyko, Adam Pawłowski, Piotr Pietras, Andrzej Strzelczyk i Kamil Wojtasiak. Mistrzowie mieli za zadanie zaserwować wino musujące i zdekantować wino czerwone. Ich umiejętności oceniali sędziowie – koledzy z zarządu Stowarzyszenia oraz przedstawiciele partnerów wydarzenia, a także publiczność.

Adam Pawłowski, pierwszy w Polsce Master Sommelier, był faworytem niemal wszystkich sędziów. Drugie zadanie w konkursie – dekantację czerwonego wina – przeprowadził, rapując ubrany w koszykarską koszulkę Lakersów, przy czym prezentacja była nie tylko wyjątkowym show, ale też dokładnie wyjaśniała, po co i w jaki sposób należy dekantować czerwone wino.

To pierwsze takie wydarzenie w Polsce. Z powodu pandemii odbywające się zwykle w maju Mistrzostwa Polski Sommelierów musiały zostać przełożone. Zawody Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich transmitowane na żywo na profilu Stowarzyszenia na Facebooku obejrzało kilka tysięcy ludzi.

Partnerami Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich byli:

California Wine Institute, Cisowianka Perlage, Mondial Assistance, Regent Warsaw Hotel, Wines from Spain, Niemiecki Instytut Wina, Wina z Tejo, Mercure Gdańsk Stare Miasto.

Szczegółowe informacje: www.sommelierzy.pl

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron