22 października w CHEFS ATELIER – siedzibie Chefs Culinar Polska w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland 2024.
Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarneji cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.
Szkoła, która zwycięży podczas polskich eliminacji w Krakowie wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji na wiosnę 2025 r.
Formuła konkursu
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych: zawodowych, średnich i wyższych, którzy w dniu Finału międzynarodowego, tj. marzec 2025 r. nie mogą mieć ukończonych 25 lat.
Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia/piekarnia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera.
Wszystkie zainteresowane szkoły gastronomiczne prosimy o wysłanie maila na adres smarten@smarten.pl – z odpowiedzią na pytanie – Dlaczego chcecie wziąć udział w drugiej edycji konkursu Trophée Mille Poland 2024. W odpowiedzi Organizator prześle Regulamin i Formularz zgłoszeniowy. FORMULARZ WRAZ Z PODPISANYM REGULAMINEM NALEŻY ODESŁAĆ WYPEŁNIONY DO 20 WRZEŚNIA.
Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2024 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i publicznością już jesienią tego roku. W jury zasiądzie czołówka polskich szefów kuchni i cukierni, autorytety w swojej dziedzinie pod przewodnictwem Karola Okrasy, Kurta Schellera i Aleksandry Sowy-Trzebińskiej.
Partnerami tegorocznej edycji są firmy: Chefs Culinar Polska, Sokołów, Callebaut Polska, San Pellegrino, Churchill, Lesaffre Polska, ChemaN
Informacja o zakwalifikowanych zespołach zostanie podana do wiadomości 23 września br. na stronach Patronów Medialnych.
***
Trophée Mille to ceniony międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków. Misją jest rozwój i kompetencje zawodowe dla uczniów i nauczycieli na poziomie międzynarodowym, a globalna rywalizacja jest doskonałym motywatorem do wyboru średnich szkół gastronomicznych.
Organizatorzy są przekonani, że wyjazd wygranej szkoły do Francji będzie wystarczającym bodźcem do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i rozwoju osobistego w Polsce.
Organizator: Smarten Public Relations