Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Selgros i Caritas razem przy świątecznym stole dla potrzebujących

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen miłości, w którym szczególnie mocno odczuwamy potrzebę dzielenia się dobrem i pomagania tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej. W tym roku, przy wspólnym stole, w ogólnopolskiej akcji pomocowej Wigilia Caritas zasiądzie ponad 25.000 osób potrzebujących. Selgros jak co roku jest głównym partnerem wydarzenia i fundatorem produktów potrzebnych do przygotowania tradycyjnych dań wigilijnych.

Grudniowe święta to wyjątkowy czas, który przypomina nam o znaczeniu wspólnoty i troski o drugiego człowieka. Nikt wtedy nie powinien być sam, choć niestety nie wszyscy mają taką możliwość. Właśnie o te osoby – samotne i potrzebujące, od ponad dwóch dekad troszczy się Selgros wspierając ogólnopolską akcję Wigilia Caritas. Jej celem jest otoczenie życzliwością ludzi starszych, chorych, bezdomnych i w trudnej sytuacji życiowej, aby przy wspólnym stole mogli spożyć wigilijną wieczerzę, zaśpiewać kolędy i choć na chwilę zapomnieć o trudach dnia codziennego. W 2024 roku te wyjątkowe grudniowe spotkania odbędą się w 90 polskich miastach gromadząc ponad 25 000 osób. Największe spotkania odbędą się w Bydgoszczy, Radomiu i Poznaniu, gdzie organizatorzy spodziewają się łącznie niemal 5 000 uczestników.

Nieocenionym wsparciem w organizacji Wigilii Caritas jest zaangażowanie ogromnej liczby wolontariuszy i partnerstwo firmy Selgros, która dostarczy produkty, o łącznej wartości ponad 700 000 tysięcy złotych, potrzebne do przygotowania tradycyjnych dań wigilijnych i świątecznych paczek. Dzięki tej współpracy na stołach pojawi się m.in. 7,5 tony karpia, niemal 3,5 tony kapusty kiszonej i 50 tysięcy litrów napojów.

Wigilia to coś więcej niż ciepły posiłek. To czas, który pozwala zapomnieć o trudach codzienności, poczuć wspólnotę i bliskość drugiego człowieka. Dzięki wsparciu Selgros, Miasta Poznań i pozostałych darczyńców możemy nie tylko przygotować tradycyjne potrawy, ale również doświadczyć Bożego Narodzenia i stworzyć atmosferę pełną ciepła i nadziei – podkreśla dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej ks. Karol Maciejak.

Selgros od wielu lat angażuje się w działania na rzecz osób w potrzebie. Partnerstwo z Caritas w organizacji Wigilii jest flagowym przykładem tej współpracy.

Święta to czas, który przypomina nam, jak ważne jest wsparcie i solidarność wobec tych, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji. Współpraca z Caritas pozwala nam nie tylko robić to na czym znamy się najlepiej, czyli dostarczyć niezbędne produkty, ale przede wszystkim stać się częścią inicjatywy, która buduje wspólnotę i daje nadzieję na lepsze jutro. To dla nas zaszczyt, że możemy uczestniczyć w tym wyjątkowym projekcie już od tylu lat – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor Działu Marketingu Selgros.

Wigilia Caritas pokazuje, jak solidarność i współpraca może realnie poprawić codzienność osób w trudnej sytuacji. Nawet drobne gesty wsparcia w tym szczególnym czasie niosą nadzieję i przypominają o sile wspólnoty. Dzięki wsparciu Selgros i zaangażowaniu lokalnych społeczności magia świąt dotrze w tym roku do tysięcy osób, które znalazły się w szczególnie trudnej sytuacji. Ta wspólna inicjatywa to więcej niż jednorazowa pomoc – to inspiracja, jak ważna jest troska o drugiego człowieka.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content