Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Winterhalter przekazuje nowoczesną zmywarkę dla Domu Fundacji Ronalda McDonalda w Krakowie

Krakowski Dom Ronalda McDonalda to pionierski projekt Fundacji Ronalda McDonalda w Polsce, otwarty w październiku 2015 roku. W tym niezwykłym miejscu mogą zatrzymać się bliscy małych pacjentów z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Przestrzeń pełni rolę „domu poza domem” dla rodziców dzieci długo hospitalizowanych, podtrzymując misję fundacji w tworzeniu przestrzeni wsparcia i troski dla rodzin w trudnych momentach. Winterhalter, światowy lider w dziedzinie rozwiązań do mycia naczyń i sprzętu gastronomicznego, przekazał Domowi nowoczesną zmywarkę, która już ułatwia codzienność jego mieszkańcom.

Dom Ronalda McDonalda oddaje do dyspozycji rodzin 20 pokoi z łazienkami, zapewniając każdemu osobistą przestrzeń. Terapeutyczny ogród wokół domu stwarza przyjazne otoczenie, a przestronna kuchnia, jadalnia, pralnia oraz biblioteka tworzą komfortowe warunki pobytu. Ważną częścią Domu jest kuchnia, w której gotują nie tylko rodziny, ale i wolontariusze lubiący robić rodzicom chorych dzieci smaczne niespodzianki.

Dom znajduje się w sąsiedztwie szpitala, a bliskość rodziców, dziadków i rodzeństwa przyczynia się do poprawy komfortu najmłodszych pacjentów, którzy muszą stawiać czoła trudnym chwilom związanym z chorobą. Obecność rodziny wpływa korzystnie na ich samopoczucie i cały proces leczenia. Szczególnie w przypadku długich pobytów, takich jak leczenie onkologiczne, Dom pełni istotną funkcję wsparcia dla małych pacjentów i ich bliskich. Specyfika tego wyjątkowego miejsca zobowiązuje do zapewnienia jak najlepszych warunków, w których rodziny mogą znaleźć komfort, wsparcie i nadzieję. Winterhalter, poprzez swój dar serca w postaci nowoczesnej zmywarki gastronomicznej, wkroczył do tej opowieści jako partner, który zrozumiał potrzeby Domu Ronalda McDonalda i postanowił działać.

Katarzyna Kędracka, menedżerka domu, podkreśla, że wsparcie Winterhaltera nadeszło w odpowiedniej chwili: – Dotychczas nasza kuchnia była wyposażona w tradycyjne zmywarki, które długo i niezawodnie służyły mieszkańcom. Gdy jedna z nich uległa awarii i dosłownie na już potrzebowaliśmy nowego sprzętu, Winterhalter bardzo szybko odpowiedział na naszą potrzebę. Niezwykle ważne było dla nas, że nowa zmywarka ma błyskawiczny cykl mycia, który trwa około 90 sekund. To naprawdę istotne, bo Dom jest zawsze pełny ludzi. Na co dzień mieszka tu około 40 osób, a często więcej. W kuchni bywa tłoczno, rodzice przygotowują tu posiłki nie tylko dla siebie, często gotują ulubione potrawy dla swoich pociech, śpieszą się, chcą jak najszybciej być na oddziale. Sprawnie działający sprzęt najwyższej klasy ułatwia codzienność w której muszą teraz funkcjonować i jest to ogromna pomoc.

Katarzyna Kędracka zaznacza, że często pobyt w Domu staje się długoterminowym „drugim domem” dla rodzin, które spędzają tam czas liczący setki, do nawet ponad trzystu dni. Jak mówi: – Najdłuższy pobyt w Domu trwał 382 dni. To jest ponad rok. A patrząc na nasze statystyki jest mnóstwo pobytów długoterminowych, kilkumiesięcznych – powyżej stu i dwustu dni. Jest to, oczywiście, związane ze specyfiką leczenia onkologicznego maluszków.

Dzięki takim działaniom jak darowizna od Winterhaltera, te długie dni stają się odrobinę łagodniejsze, a rodziny odczuwają wsparcie i troskę w trudnych chwilach. Działania charytatywne wpisane są w misję społecznej odpowiedzialności biznesu, którą Winterhalter realizuje m.in. poprzez działania fundacji „Dajmy Nadzieję im. Karla Winterhaltera„. Celem organizacji jest niesienie pomocy dzieciom chorym i przewlekle chorym, poprzez finansowanie kosztów ich leczenia i rehabilitacji.

– Cieszymy się, że mogliśmy wesprzeć działanie Domu Fundacji Ronalda McDonalda poprzez przekazanie naszej zmywarki. Pozostajemy pod wrażeniem inicjatywy Domu i mamy nadzieję, że donacja pomoże w codziennych czynnościach i zaoszczędzi cenny czas mieszkańców podsumowuje Przemysław Szymankiewicz, dyrektor ds. Kluczowych Klientów firmy Winterhalter, bezpośrednio zaangażowany w przekazanie donacji.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content