Pabianice – Fabryka Wełny Hotel & SPA
Serdecznie zapraszamy do udziału w II edycji Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina‘’, który odbędzie się 19 sierpnia 2017 roku w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2.
Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni.
Zapraszamy kucharzy profesjonalistów z całej Polski.
W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2-osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.
Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny, a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.
Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu – gęsiny.
Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00
Sala D, I piętro.
Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10.00 – restauracja Przędzalnia.
I tura – godz. 10.00-11.40
II tura – godz. 11.40-13.20
III tura – godz. 13.20-15.00
Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne, składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Przewidywane nagrody: I , II , III miejsce:
– Statuetka
– Puchar
– Dyplom
– nagrody od sponsorów
– nagroda niespodzianka
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali
19 sierpnia 2017 r. godz. 20.00 / I piętro
Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny przez sponsora Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna: zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym, stół roboczy, płyty indukcyjne, piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno-sprzętowe: cyrkulator sous-vide z wanną, pakowarka próżniowa, stół grzewczy z nadstawką grzewczą.
Patronat merytoryczny nad konkursem objęli:
Klub Szefów Kuchni, Euro Toques, Doceń Polskie.
Załączniki: