Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Obniżają poziom „złego” cholesterolu

Dieta na obniżenie cholesterolu powinna obfitować w owoce i warzywa zawierające pektynę, czyli jabłka, truskawki, jagody, ziemniaki, bakłażany czy zielone warzywa. Ich zjadanie wspomoże redukcję substancji z krwi, a tym samym przyczyni się do poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia. W zdrowej diecie trzeba wybierać warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C i bioflawonoidów, które ograniczają utlenianie złego cholesterolu. Do warzyw dietetycy doradzają dołączać kasze, zwłaszcza te z dużą ilością błonnika pokarmowego, który utrudnia wchłanianie cholesterolu z pokarmu.

Cukrzycy na przekór

Warzywa, zwłaszcza przy cukrzycy powinny stanowić blisko połowę tego, co jest na naszym talerzu. Wspaniale spisują się tu cukinia, brukselka, kalafior, różne gatunki sałat i pieczarki. To zawarty w nich błonnik hamuje wzrost ilości glukozy we krwi. Zwykle osoby chorujące na cukrzycę mają słabszą odporność, dlatego bardzo im pomoże cebula i czosnek, które zawierają związki siarki hamujące rozwój chorobotwórczych organizmów. Ugotowane ziemniaki są w porządku, ale już frytki czy odsmażane zawierają za dużo tłuszczu.

Silna odporność

Nie uda jej się zbudować z dnia na dzień ani nawet z tygodnia na tydzień. Jest to proces dłuższy i wymagający systematycznej troski i dbałości. Najlepiej rozpocząć go od małych zmian w diecie, polegających na wprowadzaniu większej porcji warzyw i owoców. Dobrze także byłoby zrezygnować ze słodkich produktów i przekąsek. Ważne dla odporności są rutyna w połączeniu z witaminą C, selenem, cynkiem i wapniem. Można je podać organizmowi z cebulą, marchwią, pomidorami, brokułami, malinami i jabłkami koniecznie zjadanymi ze skórką.

Przeciw nowotworowi

Z badań naukowych wynika, że sposób odżywiania aż w 40 procentach przeciwdziała ujawnieniu się choroby nowotworowej. Prawidłowa dieta „antynowotworowa” to świeże i gotowane na parze warzywa i owoce, bogate w substancje przeciwutleniające, niszczące wolne rodniki, zapobiegając ujawnieniu się choroby. Szczególnie cenne są warzywa kapustne takie jak brukselka, brokuły, kalafiory, kapusty biała i czerwona, jarmuż. Zawierają związki bioaktywne chroniące organizm przed tworzeniem się nowotworu.

Polskie „super owoce”

Nie tylko cytryny, gejpfruty czy pomarańcze, także wiele naszych rodzimych owoców zasługuje na miano „super owoców”, na przykład aronia, dzika róża, jagoda, czarny bez, czarna porzeczka, jeżyna, czereśnia, truskawka czy dereń. Wszystkie te owoce są bogate w witaminy (C, E oraz z grupy B), betakaroten oraz polifenole, w tym antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym chronią nasz organizm przed nowotworami.

Szczególnie cenna jest pochodząca z Ameryki Południowej, ale od wielu lat zadomowiona w Polsce aronia. Jej cierpki smak odpowiada niewielu smakoszom, natomiast cudowne właściwości zdrowotne przekonują do picia soku z jej owoców, przygotowywania dżemów, galaretek, nawet zanurzonych w … czekoladzie. Owoce aronii wykorzystuje się  w kosmetyce i farmacji najczęściej do produkcji suplementów poprawiających wzrok, odporność na choroby i kosmetyków anty-age.

Badania statystyczne wskazują, że Polacy szczególnie kochają truskawki i jak się okazuje – słusznie, bo są to owoce o bardzo prozdrowotnych właściwościach. Obok wielu witamin, zawierają antyoksydanty czyli przeciwutleniacze – związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki, dzięki czemu mogą chronić organizm przed wieloma chorobami, jak np. nowotwory, cukrzyca, zaćma, choroba Alzheimera czy Parkinsona. Podnoszą odporność i są bardzo cennym źródłem błonnika. Związki antyoksydacyjne, zawarte w truskawkach wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwdziałające tworzeniu się skrzepów wewnątrz naczyń krwionośnych, będących główną przyczyną udarów mózgu. Witamina C, kwas foliowy, antocyjany, kwercetyna i kempferol to tylko niektóre z wielu flawonoidów w truskawkach, które działają jako silne przeciwutleniacze o udowodnionym potencjale przeciwnowotworowym.

Artykuł finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content