Wielki finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” za nami! Najlepsi okazali się Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś z Restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jury doceniło kunszt i kreatywność kucharzy, którzy przygotowali roladkę cielęcą z farszem krewetkowym. Organizatorem wydarzenia jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
Do wielkiego finału konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” dostało się sześć dwuosobowych drużyn. Byli to:
- Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu – Restauracja Szeroka No 9, Toruń
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Restauracja Lavenda, Poznań
- Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski – Tres Bien Event Food Catering
- Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński – Compass Culinary Group
Tematem przewodnim finału konkursu były Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem w ofercie Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały są w Transgourmet i Selgros dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.
Każda drużyna miała za zadanie w ciągu 90 minut przygotować 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, przy użyciu udźca cielęcego marki Mięsne Specjały i krewetek. Zwycięzcy – Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś – przygotowali amuse bouche w postaci babki ziemniaczanej z parmezanem oraz ragout z cielęciny z sosem serowym. Jury szczególnie zachwyciło danie główne laureatów, które składało się z roladki cielęcej z farszem krewetkowym, tartaletki z bobem oraz kurkami i demi glace krewetkowym.
Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się wielkimi umiejętnościami. Rywalizacja stała na bardzo wysokim poziomie i jak zgodnie zauważyli członkowie jury – wskazanie najlepszych było nie lada wyzwaniem. Serdecznie gratuluję wygranej Dawidowi i Wiktorii i liczę, że powtórzą sukces laureatów poprzedniej edycji naszego konkursu, którzy tryumfowali również w Kulinarnym Pucharze Polski. Cieszę się również, że dzięki współpracy OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa udało się zorganizować wydarzenie, które zyskuje coraz większą renomę na kulinarnej mapie Polski –mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Kadry Narodowej Kucharzy.
Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024 oraz bon do wykorzystania w Selgros na kwotę 1500 zł. Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce. Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce. Konkurs wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii.
Transgourmet i Selgros od lat wspierają gastronomie, inwestując w rozwój Szefów Kuchni, poprzez profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski czy organizację konkursów kulinarnych.