Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zostań piekarzem!

Chcesz zdobyć lub uzupełnić swoje kwalifikacje? Jesteś osobą bezrobotną? Już teraz rozpocznij naukę na bezpłatnym, rocznym Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie.

Dorośli pragnący zdobyć zawód piekarza mają teraz okazję, aby bezpłatnie ukończyć kurs zawodowy. W tym roku, pierwszy raz w Krakowie, jest okazja aby zacząć przygodę z piekarstwem od podstaw – od zdobycia zawodu w ramach kwalifikacyjnego kursu zawodowego.

Trwa boom na pieczywo rzemieślnicze. Co chwila otwierają się nowe piekarnie z ręcznie wytwarzanym chlebem. Szkolnictwo również odpowiedziało na rynkowe zapotrzebowanie na tego typu wyroby – rozpoczął się nabór ochotników do bezpłatnej nauki zawodowej. To bezprecedensowa sytuacja dla Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, gdzie po raz pierwszy w historii ma szansę rozpocząć naukę klasa, która szkolić się będzie w zawodzie piekarza (PIEKARZ SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich). Warunkiem jest zebranie 20 chętnych.

Nauka potrwa rok (II semestry) i odbywać się będzie stacjonarnie – zajęcia planowane  są na czwartek, piątek po południu i sobotę od rana. Warunkiem zaliczenia nauki jest obecność minimum na 50% zajęć. Samo nauczanie jest w 100% bezpłatne. Jedynym kosztem własnym jest orzeczenie od lekarza medycyny pracy.

Uwaga: Zapisy trwają do 30 czerwca 2021.

Więcej informacji, regulamin rekrutacji: https://zsg1.pl/kursy-zawodowe/

Fot. pixabay

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron