Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

17. edycja festiwalu Restaurant Week

Pomaganie przez smakowanie

Trwa 17. edycja Restaurant Week Polska. Podczas tegorocznego wydarzenia najlepsi szefowie kuchni serwują swoje popisowe, trzydaniowe menu festiwalowe, dzięki któremu jak zwykle podbijają podniebienia uczestników. Choć niezmiennie misją festiwalu jest promocja niezależnej polskiej sceny restauracyjnej, tym razem odbywa się ona w duchu pomocy objętej wojną Ukrainie.

Stół – od niego wszystko się zaczyna. To przy nim od lat jednoczą się rodziny i przyjaciele podczas wspólnego posiłku. Dlatego spotkajmy się znów przy restauracyjnych stołach najważniejszego wydarzenia kulinarnego w Polsce. W tym roku nie tylko delektujemy się smakiem, ale także czynimy dobro.

Weź udział w Festiwalu Restaurant Week i wesprzyj Ukrainę wraz z PAH

Już sama rezerwacja stolika podczas Festiwalu Restaurant Week daje możliwość wsparcia Ukrainy – każdy z gości ma bowiem możliwość przekazania cegiełki na rzecz Polskiej Akcji Humanitarnej. Tylko w pierwszych dniach Festiwalu w ten sposób udało się zebrać ponad 15 tysięcy złotych.

Ponadto, restauratorzy wspólnie z twórcami Restaurant Week, ruszyli z pomocą uchodźcom, którzy codziennie przyjeżdżają do Polski. – Ciepły posiłek po długiej i wyczerpującej drodze jest niezwykle ważny, dlatego połączyliśmy restauracje, które biorą udział w Festiwalu z dworcami i punktami recepcyjnymi. Zainteresowanie akcją podarowania ciepłego posiłku okazało kilkaset restauracji z całego kraju – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca i organizator Restaurant Week.

Ale to nie wszystko. W wielu polskich restauracjach pracują utalentowani kucharze z Ukrainy, którzy obecnie wrócili do kraju, aby walczyć o jego niepodległość. Biorąc udział w Festiwalu Restaurant Week, pomagamy utrzymać ich miejsca pracy, do których powrócą po wojnie.

Możliwość degustowania nowych smaków podczas Festiwalu Restaurant Week jest zasługą całego zespołu każdej restauracji. Wierzymy, że w tym roku restauratorzy dzięki licznym gościom nie tylko zachwycą oryginalnymi smakami, ale także będą mogli zachować miejsca pracy bohatersko walczących pracowników z Ukrainy, którzy przygotowali potrawy również podczas poprzednich edycji Festiwalu. To niezwykle ważna misja i z dumą wspieramy ten cel – dodaje.

Dołącz do Restaurant Club

Prosty i klarowny sposób rezerwacji, który cenią sobie użytkownicy, nie zakończy się jednak wraz z ostatnim dniem Festiwalu. Organizatorzy i twórcy Restaurant Week niedawno bowiem poszli o krok dalej i stworzyli cyfrową platformę on-line, czyli Restaurant Club. System rezerwacji pozwoli gościom codziennie odwiedzać restauracje w taki sam sposób, jak podczas Festiwalu. Platforma została stworzona we współpracy z Daftcode – polską kuźnią talentów startupowych i umożliwia przeprowadzenie całego procesu rezerwacji za pomocą zaledwie kilku kliknięć na smartfonie lub w klasycznej wersji na stronie internetowej.

Gastronomię, która walczyła o przetrwanie w trakcie pandemii, z naszej strony wsparliśmy pełną digitalizacją procesu rezerwacji, tworząc platformę RestaurantClub. Uprościliśmy cały proces rezerwacji, który obecnie zajmuje mniej niż minutę i daje możliwość edycji w razie zmiany planów. Cieszymy się też, że promowanie kultury restauracyjnej ma teraz również wydźwięk pomocowy. Liczymy, że w ten sposób wspólnie zachęcimy nowych gości do odwiedzenia restauracji, jednocześnie wspierając tak szczytne inicjatywy – tłumaczy Paweł Seweryn, Partner Zarządzający w Daftcode.

Dzięki Festiwalowi Restaurant Week, który nieprzerwanie trwa od siedmiu lat, do polskich restauracji udało się już 1,2 mln ludzi. Dla niektórych było to jedyne takie wyjście w roku. Twórcy Festiwalu wierzą, że dzięki nowoczesnej platformie online te statystyki się zmienią, zwłaszcza, że teraz spędzając czas z najbliższymi przy stole, można spełnić również dobry uczynek.

17. edycja Restaurant Week trwa od 23 marca do 15 kwietnia 2022.

Rezerwacje na stronie: www.restaurantclub.pl

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content