Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Selgros Cash & Carry wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej

Finał VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego

W dniach 29-30 marca w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Uczestnicy z całej Polski zmierzyli się z zadaniem konkursowym, jakim były ryby morskie. Partnerem strategicznym wydarzenia oraz fundatorem nagród był Selgros Cash & Carry.

Ryby morskie ze względu na wysoką wartość odżywczą i walory smakowe są cenione i chętnie wykorzystywane w gastronomii. Dostępność ryb z mórz i oceanów całego świata powoduje chęć lepszego poznania ich właściwości i sposobów przyrządzania. Dlatego nie dziwi chęć popularyzacji tych produktów wśród uczniów szkół gastronomicznych i obrania ich za temat VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.

W konkursie wzięli udział uczestnicy z 9 szkół z 6 województw. W finale zadania turniejowe były podzielone na część teoretyczną, w której należało wykazać się nie tylko wiedzą ogólnozawodową, lecz także znajomością technik przyrządzania produktów z zadania finałowego. W drugim etapie uczniowie przygotowywali danie główne z ryb. Potrawy były oceniane na podstawie kilku kryteriów, m.in. techniki wykonania, jakości oraz planowania i organizacji stanowiska pracy. Produkty niezbędne do wykonania zadań praktycznych dostarczył Selgros Cash & Carry.Firma od lat wspiera szkoły gastronomiczne, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii.

– Rywalizacja jest wpisana w zawód kucharza, dlatego ważne jest, aby już na etapie edukacji podejmować tego rodzaju wyzwania. Promowanie utalentowanych uczniów mobilizuje ich do pogłębiania wiedzy i poszukiwania nowych smaków. Cieszymy się z każdej możliwości wspierania ambicji naszych uczniów – mówi Zuzanna Szmyt, Dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu, organizatora VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.

Zwyciężczynią konkursu została Gabriela Michalczyk z poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, kolejne miejsca zajęli Marta Krzywińska z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie oraz Jakub Marian Gołuchowski z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Trójka najlepszych zawodników została nagrodzona przez partnera strategicznego Selgros Cash & Carry bonami zakupowymi, natomiast zwyciężczyni otrzymała dodatkowo zestaw profesjonalnych noży kuchennych.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron